Доступність посилання

ТОП новини

«Воля народу» – найбільш суперечливе об’єднання у парламенті (огляд преси)


Видання «Український тиждень» розповідає, на яких засадах утворилася і функціонує депутатська група «Воля народу». Вона, як стверджує тижневик, є найбільш суперечливим об’єднанням в українському парламенті. І складається з людей, які обстоюють фінансові інтереси її учасників. Об’єднують депутатів із «Волі народу» хіба що їхні скандальні біографії. Загалом існування в парламенті такого утворення є прямим наслідком недосконалості української виборчої системи, переконує дописувач. Мажоритарка з усіма її вадами є лазівкою для потрапляння у владу різних сумнівних персонажів. І поки вона не буде скасована, українці й далі бачитимуть у Раді ситуативні альянси олігархів та схемовиків, подібні до «Волі народу», переконує тижневик у публікації «Ситуативний союз».

У цьому ж числі «Український тиждень» констатує, що реформа державного управління ще не набрала обертів, однак навколо неї вже почали розгорятися скандали. Претензії виникли до вже обраних кандидатур держсекретарів, яких має затвердити Кабмін. Видання нагадує, що на нових чиновників покладається менеджерська і чорнова робота. А міністрам залишаються політичний і стратегічний аспекти роботи. Таким чином відбувається поділ на адміністративне й політичне керівництво в уряді. Необхідність такої реформи пояснюється тим, що за 25 років незалежності в Україні був 21 Кабмін. Як наслідок – сильна плинність кадрів, що зводить нанівець формування професійних держслужбовців. Однак, як переконує тижневик, українцям треба стежити не так за держсекретарями, як за міністрами. Адже від них залежатиме, створюватимуть нові держслужбовці корупційні схеми й розноситимуть валізи з грошима, чи все ж таки працюватимуть у межах, визначених законодавством. На цьому тижневик наголошує в статті «Свої» люди в міністерствах».

Хвиля радикалізації, що накриває Європу, неминуче докотиться і до України. Але тут, як попереджає тижневик «Новое время», вона спричинить зовсім інші наслідки. Автор статті радить насторожено ставитися і до лівих популістів, і до праворадикальних сил. Адже вони, в переважній більшості, пов'язані з Кремлем. Пора усвідомити, що такого роду настрої розколюють країну, поглиблюючи прірву між, м'яко кажучи, емоційним електоратом із різними поглядами на минуле і майбутнє. І навіть якщо такі течії не оплачуються Кремлем, вони йому однозначно вигідні. Те, як Україна через це пройде, стане її випробуванням на найближчі роки, переконує автор статті «Дійшли до крайності».

Держкомпанія «Укртранснафта», що керує нафтопроводами, перетворилася в годівницю – на ній заробляють мільярдери і політики від Ігоря Коломойського до депутатів групи «Воля народу». Про це тижневик «Новое время» стверджує в публікації «Пригрілись на трубі».

Перспективи в української інфраструктури є: «Укрзалізниця» планує глобальну модернізацію, «Укравтодор» вже займається масштабним поліпшенням якості автомобільних доріг, а великі аеропорти налагоджують зв'язки з європейськими лоукостерами. Тижневик «Фокус» дізнався, чого чекати від транспортної системи в 2017 році. Заголовок статті – «Вагончик зрушив».

А в публікації «Де в Україні дихати легко» тижневик «Фокус» розповідає про екологічно благополучні регіони країни. Їх лише чотири: Чернівецька, Закарпатська, Волинська, Тернопільська області. Хоча й і там не достатньо чисто. При цьому українські екологи не в змозі надати необхідні дані щодо забруднення води і ґрунту, в тому числі і радіонуклідами. «Фокус» представляє екологічний рейтинг областей: де викиди в ґрунт, воду і атмосферу особливо великі, а також як співвідносяться злоякісні утворення і тривалість життя з місцем проживання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG