Доступність посилання

ТОП новини

Хто і чому називає «Машу і Ведмедя» «агентами Путіна»


Вистава «Маша і Ведмідь» у Грузії, березень 2013 року
Вистава «Маша і Ведмідь» у Грузії, березень 2013 року

Російський інтернет-таблоїд «Дни.ру» опублікував статтю, в якій заявляє, що на Заході мультфільм «Маша і Ведмідь» вважають «агентом Кремля». Про що насправді йдеться в італійській пресі і чому сайт «Дни.ру» дійшов таких висновків.

Все почалося зі статті в англомовній російській газеті The Moscow Times «Російська анімація відроджується з попелу 1990-х», опублікованій у 2015 році.

Автор статті заявляє про успіх мультфільму «Маша і Ведмідь» і підтримку, яку держава надає російським аніматорам, не тільки авторам «Маші і Ведмедя».

Moscow Times стверджує, що для отримання державної фінансової підтримки аніматори повинні надати сценарій свого мультфільму експертній групі Фонду кіно. Ті, в свою чергу, вирішують, кому виділити гроші.

У 2014 році, наприклад, Фонд вирішив надати фінансову підтримку мультфільму про Сергія Радонезького, одного з найбільш шанованих російською православною церквою святих. Цей вибір, стверджує автор статті, говорить про «тренд вибору фільмів, які просувають російські досягнення і цінності».

Il Foglio

Через півтора роки після виходу статті Moscow Times італійська журналістка Джулія Помпілі написала колонку в газеті Il Foglio під заголовком «Найбільший успіх м’якої сили Володимира Путіна? «Маша і Ведмідь».

Зробивши свої висновки зі статті в Moscow Times, італійська журналістка заявляє, що епізоди «Маші і Ведмедя» повинні «просувати російські досягнення і цінності», щоб отримати державний грант.

«Цей мультфільм не так спантеличує, як, наприклад, «Свинка Пеппа» чи «Спанч Боб», залишаючись більш «традиційним» (наскільки традиційними можуть бути відносини дівчинки і ведмедя), – підсумовує журналістка. – У мультфільмі є інше: у світі, який бачить у ведмеді зло, яке потрібно перемогти, для західних дітей ведмідь є тим, хто допомагає дівчинці зі світлим волоссям знайти дорогу додому».

«Дни.ру»

Російський інтернет-таблоїд «Дни.ру» відреагував на думку італійської журналістки статтею під заголовком «Машу і Ведмедя» назвали «агентами Путіна».

Таблоїд стверджує, що журналістка Il Foglio (яку «Дни.ру» вважають чоловіком) заявила, що «Маша і Ведмідь» поширюють російські цінності і досягнення».

«У той час як образ ведмедя, який уособлює Росію, виставляється в негативному світлі, підростаюче покоління бачить в ньому доброго помічника маленької дівчинки», – описує статтю італійки таблоїд.

«І на відміну від сучасних західних серіалів на кшталт «Спанч Боба» та «Свинки Пеппи», мультфільм «Маша і Ведмідь» пропагує традиційні сімейні цінності, додав автор», – пише інтернет-портал.

Як «Маша і Ведмідь» підкорили світ

Мультфільм «Маша і Ведмідь» виходить з 2009 року. Його переклали на 25 мов і показують у 100 країнах світу. За даними компанії Kidz Global, в Індонезії мультфільм знають 95 відсотків дітей, в Італії – 88 відсотків, повідомляє TJournal.

Серію «Маша плюс каша» подивилися на Youtube понад 1,8 мільярдів разів, зробивши це відео шостим за кількістю переглядів у всьому світі.

За даними видання Bloomberg, канали «Маші і Ведмедя» на YouTube заробляють до 1,5 мільйонів доларів щомісяця на рекламі. Однак дві третини доходів мультфільму – це продаж ліцензії, на якій компанія могла заробити до 300 мільйонів доларів в 2016 році, оцінює Bloomberg.

По всьому світу можна знайти їжу, одяг та іграшки з дизайном «Маші і Ведмедя».

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG