Доступність посилання

ТОП новини

У метро досі висить реклама, через яку українці потрапили в російські тюрми – адвокат


Ілюстраційне фото. Тюрма №2 УФСВП Володимирської області
Ілюстраційне фото. Тюрма №2 УФСВП Володимирської області

В російських тюрмах і слідчих ізоляторах перебувають кілька тисяч українців, засуджених чи підозрюваних у розповсюджені наркотиків. Правозахисники кажуть, що велика частка з них перебували в трудовому рабстві. Українські правоохоронці обіцяють підвищити ефективність роботи департаменту з протидії торгівлі людьми і почнуть з інформаційної кампанії для підвищення довіри до поліції. Водночас рекламні оголошення, через які українці потрапляли в рабство, досі розміщені в метрополітені, кажуть юристи.

21-річний житель Житомирщини Микола поїхав працювати в Росію в травні 2015 року, а вже в червні його заарештували і звинуватили в розповсюджені наркотичних речовин. В рекламному оголошенні, яке він знайшов в приміській електричці, обіцяли зовсім інше.

Мати Миколи Оксана розповіла Радіо Свобода, що син просто хотів заробити грошей. Його дівчина завагітніла, а 16 тисяч гривень, які обіцяли за роботу експедитором в Україні, були дуже потрібні.

«Йому обіцяли, що робота буде в Україні, що буде возити якісь вантажі. Обіцяли безкоштовне проживання і проїзд. Наприкінці травня він зателефонував, сказав що дуже усіх любить і, що краще матері не знати, чим він займається», – розповіла Оксана.

Певний час зв’язку із Миколою не було і вже згодом жінка дізналася, що в грудні 2015 року її сина засудили в Росії до восьми років суворого режиму. Він познайомився із своїми роботодавцями ще в Україні. Вони скопіювали його паспорт і запропонували вирушити в Росію, тому що в Україні для нього роботи не було. Спочатку Микола поїхав до Москви, там отримав гроші і вантаж, а звідти поїхав до Самари. Усі інструкції отримував телефоном, а коли побачив, що у вантажі наркотики і хотів відмовитися від роботи, то роботодавці почали погрожувати йому насильством проти його родини в Україні.

«Його засудили на 8 років, зв’язку із ним майже немає, чекаємо і сподіваємось, що його хоча б в Україну переведуть. Донька в нього народилася, поки він в Росії сидить», – розповіла Оксана.

У Росії тисячі ув’язнених і підозрюваних у наркотичних злочинах українців

Проблемою ув’язнених в Росії українців займається правозахисник і координатор кампанії LetMyPeopleGo Марія Томак. В своєму нещодавньому дослідженні вона розповіла про схеми, за якими українські громадяни опиняються за ґратами. В коментарі Радіо Свобода вона розповіла, що за останні роки кількість українців в СІЗО і колоніях Росії стрімко зростає. Не всі з засуджених і підозрюваних – жертви обману чи тиску, зазначає Томак, але оперувати доводиться тисячами.

Росія не визнає їх потерпілими від торгівлі людьми. Це б відкрило дорогу для застосування міжнародних конвенцій і звільнення їх з-під варти. Єдина можливість їх повернути – це переведення для відбування покарання
Марія Томак

«Росія не визнає їх потерпілими від торгівлі людьми. Якби визнала, це б відкрило дорогу для застосування міжнародних конвенцій і звільнення їх з-під варти. Єдина можливість їх повернути – це переведення для відбування покарання, і то не факт що вдасться, що Росія передасть», – заявила правозахисник.

З 2014 року 1850 українських громадян були засуджені за розповсюдження наркотиків, каже Томак. Окремо треба рахувати підозрюваних, але точну кількість росіяни не повідомляють. Українське зовнішньополітичне відомство не ігнорує проблему, але її величина колосальна, вважає Томак.

Ніхто не очікував швидких темпів, але вже за місяць поліція заарештувала організаторів в Україні
Інна Коваль

Спочатку проблему ігнорувала Національна поліція, каже юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Інна Коваль. Доки проблемами торгівлі людьми не зайнялися всеукраїнські неурядові організації, у відділках поліції батькам постраждалих казали, щоб ті зверталися до Росії.

«Потім, коли ми провели першу прес-конференцію, почали працювати над цією проблемою, то поліція, зокрема департамент з протидії торгівлі людьми, активно підключилися. Ніхто не очікував швидких темпів, але вже за місяць поліція заарештувала організаторів в Україні. Це чотири людини. Зараз вони знаходяться під вартою», – розповіла Коваль.

Подекуди в поїздах київського метрополітену трапляються оголошення, за допомогою яких в Росію виманювали українських громадян. Коваль каже, що позбутися їх поки неможливо. Ані КП «Київський метрополітен», ані КП «Київреклама» не говорять, хто замовник реклами.

«Зараз деякі постраждалі батьки зривають ці оголошення, просто в метро проводять лекції для усіх присутніх. Але треба вияснити хто замовник реклами і чи він пов’язаний із організаторами. Це має зробити поліція. Вони поки не встигають, але це дуже важливо», – говорить Коваль.

Бюджет департаменту з протидії торгівлі людьми зросте вдвічі

Наступного року бюджет департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції зросте вдвічі, зросте і кількість особового складу – зі 170 людей по Україні до 350. За словами керівника департаменту Євгена Крищенка, це дозволить опрацьовувати більше інформації. Збільшення фінансування і інші нові методи закладені в новій програмі з протидії торгівлі людьми на 2016-2020 роки. Її нещодавно затвердив уряд. Також департамент буде залучати донорські кошти від країн Євросоюзу і посольства США.

«На сьогодні всі співробітники департаменту пройшли переатестацію, 200 з них також пройшли курси від ОБСЄ. Також розроблена програма інформаційного спілкування з громадянами. Працівники департаменту також пройшли навчання щодо співпраці із іншими органами влади і неурядовими організаціями», – зазначив Крищенко.

Якщо постраждав від насилля – попроси допомогу в держави – міністр МВС

Як наголосив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, департамент заявив про стратегічні напрямки розвитку і буде працювати над їх втіленням у життя.

«Ми говорили, що дуже важливо донести сигнал до суспільства. Це одна з ключових функцій департаменту. Якщо ти постраждав від насилля, чи тебе позбавили волі, то треба попросити про допомогу в держави», – заявив Аваков.

Зусилля Міністерства внутрішніх справ оцінили і в посольстві США. За словами посла США в Україні Марі Йованович, правоохоронці разом із громадськими організаціями мають усвідомити проблему, розробити план і працювати згідно з ним, збільшити ресурси і зусилля, а головне активно розбудовувати довіру громадян до правоохоронних органів.

«Незважаючи на аскетичний бюджет, у вас є велика кількість професіоналів в правоохоронній системі, ви також може залучати експертів ззовні, міжнародних експертів. Дуже важлива координація профільного департаменту із іншими державними органами і неурядовими організаціями. Також спілкуйтеся із людьми, нехай вони знають, що ви робите і нехай розповідають вам про свої проблеми», – заявила Йованович.

У період 2011-2015 років поліція виявила 702 фактів торгівлі людьми, в яких постраждало 776 людей. Це були 236 чоловіків, 540 жінок і 46 неповнолітніх. Втім статус постраждалого і відповідну допомогу від держави отримало набагато менше людей – 121 особа – 115 жінок і 33 дитини. За даними Міжнародної організації з міграції, з Україна досі залишається головним джерелом торгівлі людьми в Європі. З 1990 року понад 96 тисяч українців постраждало від торгівлі людьми, 12 тисяч з них отримало допомогу від Міжнародної організації з міграції.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG