Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Приватбанк» націоналізували, але українці 2 мільярди гривень зняли


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Наслідки націоналізації. Націоналізація «Приватбанку», який НБУ визнав неплатоспроможним, дає змогу захистити його вкладників та українську фінансову систему загалом, та виконати вимоги західних донорів, стверджують президент, прем’єр-міністр та голова Нацбанку (відеопояснення). Керівництво ж «Приватбанку» пояснює необхідність його націоналізації спланованими інформаційними атаками на банк, яких він міг би й не витримати, і повідомляє про зняття готівки із банкоматів за добу на близько 2 мільярди гривень, що стало рекордом за час існування фінустанови. Рішення про націоналізацію вже привітали посли держав «Групи семи», МВФ, ЄС, Європейського банку реконструкції і розвитку. А от чимало економістів головний ризик вбачають у тому, що «Приватбанк» значні суми позичав своїм власникам, і що останні могли би використати цей найбільший в Україні банк для боротьби проти чинної влади. Детальніше читайте у статті «Державний «Приватбанк»: від націоналізації виграють вкладники?». Також пропонуємо Вашій увазі інтерв'ю з директором департаменту фінансової стабільності Нацбанку Віталієм Ваврищуком, який вважає, що з націоналізацією «Приватбанку»​ ​ера олігархічного банкінгу піде в минуле.

Тим часом Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Європейська комісія оголосили про надання Україні кредиту в розмірі приблизно 600 мільйонів євро. 104 мільйони євро Євросоюз надасть Україні на реформу держуправління.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції заявляє, що президент України Петро Порошенко мав окремо декларувати віллу в Іспанії, а не лише фірму, на яку вона оформлена. Про це йдеться в письмовому роз’ясненні комітету на запит журналістів програми «Схеми». При цьому у комітеті зазначили, що оскільки президент користується правом недоторканності, розслідування його протиправних дій можливе тільки після закінчення його терміну на посаді.

Звільнений з полону бойовиків «кіборг» Тарас Колодій зустрівся з журналістами і розповів деталі свого перебування в катівнях. «Всі полонені хлопці сподіваються, що до новорічних свят будуть вдома», – сказав він. Його історію читайте та дивіться за посиланням.

Під час виступу у Галереї сучасного мистецтва в Анкарі, де проходить фотовиставка «Росія очима турків», невідомий застрелив посла Росії у Туреччині Андрія Карлова. Чоловік, який стріляв у посла, кричав турецькою й арабською мовами: «Ви відповісте за все, що зробили на наших землях. Допоки у нас не буде безпеки, у вас її теж не буде». Нападник, як повідомляють, ймовірно працював поліцейським в Анкарі.

Криза у польському Сеймі вивела на вулиці міст тисячі людей. Поштовхом до демонстрацій стали події, які мали місце у Сеймі минулої п’ятниці. Того дня опозиція солідаризувалася з польськими журналістами, яким партія влади збирається обмежити доступ до парламенту. Є два сценарії розвитку подій – фатальний і компромісний, вважає польський міністр освіти Ярослав Ґовін. Поки що польська партія влади та опозиція спільної мови не знайшли.

Затвердити Трампа. У столицях усіх 50 американських штатів і у Вашингтоні, округ Колумбія, відбулося голосування 538 ­­­­­­­­­­­­­­­членів колегії виборників із виборів президента США. Це завершальна процедура, яка мала затвердити на посаді обраного під час голосування республіканця Дональда Трампа.

Смертельний «Бояришник». Влада Росії повідомляє про загибель більше трьох десятків людей в Іркутську після того, як вони пили косметичний засіб «Бояришник», що містив метанол. Російський прем’єр Дмитро Медведєв закликав вилучити з продажу рідини, які містять алкоголь, на кшталт цього концентрату для ванн.

Не панікуйте, але добре пильнуйте свої заощадження!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG