Доступність посилання

ТОП новини

Одна з найкращих у світі вчительок англійської працює в Кропивницькому


Одна з найкращих в світі вчительок англійської працює у Кропивницькому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Одна з найкращих у світі вчительок англійської працює у Кропивницькому

Кропивницький – Вчителька Ганна Дудіч із Кропивницької гімназії імені Шевченка потрапила до числа 50 фіналістів третього міжнародного конкурсу «Global Teacher Prize». Найкращих педагогів вибирали з-поміж представників 179 країн, число претендентів перевищувало 20 тисяч. Головний приз конкурсу – мільйон доларів – називають Нобелівською премією для вчителів. І Ганна вже знає, на що їх витратить у разі перемоги.

На її уроках англійської учні здійснюють віртуальні подорожі світом, пишуть власні проекти, спілкуються з однолітками з інших країн. Підхід Ганни у викладанні базується на застосуванні новітніх технологій. Прогресивні методики вона засвоює, беручи участь у схожих міжнародних проектах за кордоном, адже вважає, що лише так можна підтримувати в собі інтерес до професії, залишатися професіоналом і приносити користь.

«Бачиш, що проблеми є не тільки в Україні, проблеми є й у багатих, розвинених країнах. І проблеми дуже схожі. А знайти певні рішення цих проблем можна, лише спілкуючись наживо з іншими вчителями», – каже Ганна Дудіч.

У доброго освітянина учні також переможці

Одним із найяскравіших доказів ефективності підходу Ганни до викладання є перемога її учнів у міжнародному конкурсі «Напиши книжку про свою країну». Результатом перемоги стало видання цієї англомовної краєзнавчої книжки. Окрім професійних грантових та конкурсних проектів, вчителька знаходить і учнівські платформи, даючи можливість учням застосовувати на практиці отримані знання.

Що ж стосується «Global Teacher Prize», то вдалою для Ганни Дудіч стала друга конкурсна спроба. У 2014 році її рекомендувала заступник директора гімназії іноземних мов, яка теж подавалася на конкурс.

Матимемо більший доступ до джерел, до міжнародної освітянської спільноти
Наталя Ткаченко

«У мене немає заздрості. Я, дійсно, дуже рада. Ми раді, що Україна і світ дізнались про наші здобутки, про позитивні зміни, які відбуваються в школах України. Матимемо більший доступ до джерел, до міжнародної освітянської спільноти», – зазначає заступник директора гімназії імені Шевченка з іноземних мов Наталя Ткаченко.

Умови конкурсу передбачали надання розгорнутих відповідей на запитання організаторів.

Найголовніше, на мою думку, питання, яким чином педагог збирається витратити призовий фонд
Ганна Дудіч

«Треба було описати свій шлях як педагога, чому обрав цю професію, які саме методи, прийоми і форми роботи використовуєш на уроках, і останнє, найголовніше, на мою думку, питання, яким чином педагог збирається витратити призовий фонд», – згадує Ганна Дудіч.

Минулорічною переможницею конкурсу стала представниця Палестини, країни, життя в якій не є спокійним. Проте Ганна Дудіч не вважає, що ситуація на Донбасі є її козирем у боротьбі за перемогу.

«Я не думаю, що це якимось чином впливає на результат. Якби було так, то була б окрема номінація для вчителів із конфліктних зон. На мою думку, береться до уваги весь спектр освітянської діяльності людини», – зазначає вона.

Про плани на премію

Призовий фонд конкурсу Ганна планує витратити на створення мобільних лабораторій, оснащених основними інструментами і матеріалами для наукових експериментів. У цих лабораторіях, за її задумом, зможуть працювати й учні сільських шкіл.

«Учні можуть на практиці застосувати знання, здобуті впродовж року. Саме можливість користуватись цифровими приладами захоплює. Діти бачать, що наука – це не сухі цифри й абстрактні поняття, про які лише пишеться в книжках», – пояснює Ганна Дудіч.

Колеги раді досягненням Ганни і вважають визнання на міжнародному рівні доказом наближення української системи освіти до світових стандартів.

Наша вчителька показала, що наша гімназія, наше місто не стоїть осторонь сучасних програм, проектів
Інна Яковцева

«Наша вчителька показала, що наша гімназія, наше місто не стоїть осторонь сучасних програм, проектів. Ганна Дудіч насправді цього заслуговує. І ми вважаємо, що вона заслуговує бути у топовій десятці і навіть переможцем», – зазначає вчитель англійської мови гімназії імені Шевченка Інна Яковцева.

Нагородження переможців конкурсу відбудеться в березні 2017 року в Дубаї. Окрім безпосередньо переможця, участь в урочистостях візьмуть і 10 суперфіналістів, до числа яких сподівається потрапити і єдина представниця України.

Засновником премії є фундатор арабської освітньої корпорації GEMS мільярдер Санні Варкі. Це єдина премія такого масштабу у сфері освіти, і вручають її за видатний внесок у професію вчителя. Переможця обирає спеціально створений комітет із видатних вчителів, освітніх експертів, чиновників, журналістів, розробників, учених і підприємців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG