Доступність посилання

ТОП новини

Новий літак Ан-132: без російських комплектуючих


Петро Порошенко на презентації нового літака Ан-132. Київ, 20 грудня 2016 року
Петро Порошенко на презентації нового літака Ан-132. Київ, 20 грудня 2016 року

Київ – Державне підприємство «Антонов» представило перший дослідний зразок нового транспортного літака Ан-132. Передбачається, що він зможе базуватися на необлаштованих аеродромах та витримувати високу температуру. Крім того, літак також можна використовувати для десантування військовослужбовців і вантажу, кажуть на держпідприємстві. Ан-132 збудований у співпраці із Саудівською Аравією. За словами президента України Петра Порошенка, в умовах гібридної війни, через яку російський ринок закритий для України, держпідприємство «Антонов» та українська влада знаходять нові перспективні ринки для українських виробників.

Це, перш за все, транспортний літак. Він також може збиратися в різних комплектаціях для десантування військовослужбовців, вантажів
Олександр Коцюба

Літак призначений для польотів на близько- та середньомагістральних маршрутах. Ан-132 може перевозити різноманітні вантажі до 9 тонн, в тому числі пошту та легку техніку. Водночас – у разі необхідності – літак можна використовувати для евакуації населення із зон стихійного лиха, транспортування поранених та десантування рятувальних команд, каже президент держпідприємства «Антонов» Олександр Коцюба.

«Це, перш за все, транспортний літак. Він також може збиратися в різних комплектаціях для десантування військовослужбовців, й для десантування вантажів. За нашими планами й оцінками, перший політ літака відбудеться в березні 2017 року», – зауважив він.

Новий транспортний літак Ан-132 показали у Києві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Влада знаходить нові ринки для українських виробників – Порошенко

Створення літака стало можливим завдяки співпраці із Саудівською Аравією. Саме ця країна стала замовником нового екзмепляра лінійки «Ан». У квітні минулого року державне підприємство «Антонов», місто науки та технологій імені Короля Абдулазіза та саудівська компанія з розвитку та технічних інвестицій уклали угоду про технічно-стратегічний альянс, з метою розробки та виготовлення літаків Ан-132. У Національному центрі авіаційних технологій Саудівської Аравії кажуть, що країні потрібні такі літаки; надалі Саудівська Араваія сама буде пропонувати замовникам різні за призначенням варіанти Ан-132. Олександр Коцюба до цього також додає, що угода передбачає створення виробничої лінії такого літака паралельно в Україні та в Саудівській Аравії за участі інженерів обох країн.

Думку, що співпраця між Україною та Саудівською Аравією має величезний потенціал висловив сподівання і президент України Петро Порошенко на церемонії «викатки» літака.

В умовах російської агресії «антоновці», українська влада знаходить нові, надзвичайно перспективні ринки для українських виробників
Петро Порошенко

«В умовах російської агресії проти нашої держави, в умовах, коли елементом гібридної війни є повне закриття ринків Російської Федерації, «антоновці», український уряд та українська влада знаходять нові, надзвичайно перспективні ринки для українських виробників. Ця співпраця із Саудівською Аравією є дуже взаємовигідною. Адже наші партнери отримують основу для побудови та розвитку власної авіаційної галузі», – заявив президент.

Літак абсолютно не має російських комплектуючих – керівник «Укроборонпрому»

Водночас, про те, що раніше продукція авіапідприємства «Антонов» була задіяна на традиційну кооперацію з Росією, каже керівник Державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов. Однак, тепер все змінилось, і до створення нового літака «Ан-132» були залучені провідні компанії світової авіагалузі, а також українські виробники, каже він.

Ви бачите літак, який абсолютно не має російських комплектуючих, натомість має комплектуюючі світових виробників
Роман Романов

«Ви бачите літак, який абсолютно не має російських комплектуючих, натомість має комплектуюючі світових виробників. Кабіна повністю оснащена системами авіоніки виробництва американської компанії. Двигуни – канадського виробництва, гвинти – Великої Британії, тощо. Конструкторське бюро підприємства «Антонов» зуміло за короткий строк інсталювати всі ці системи та поєднати їх з українськими комплектуючими. Сьогодні ми отримали прецедент, на базі якого ми можемо створювати всю лінійку літаків «Антонов» за таким же принципом, коли ми можемо використовувати продукцію світових брендів», – сказав Роман Романов.

Проект зі створення літака Ан-132 розпочався у квітні минулого року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG