Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: напруга на Світлодарській дузі


Українські бійці неподалік Світлодарська Донецької області (архівне фото)
Українські бійці неподалік Світлодарська Донецької області (архівне фото)

Націоналізований «Приватбанк» відновив платежі корпоративних клієнтів та інших суб’єктів господарювання, а також встановив максимальний ліміт на зняття готівки – 20 тисяч гривень за три годин. Національний банк України вже надав «Приватбанку» кредит рефінансування на 15 мільярдів гривень до кінця року.

Напруженою залишається ситуація на Світлодарській дузі з боку Дебальцева. Найгарячішою ділянкою бойових дій на Донбасі є район з епіцентром поблизу селища Луганське. Лише за офіційними даними, загинуло 5 українських бійців ЗСУ, ще шість отримали поранення. Це найбільш серйозні втрати української армії за останні 5 місяців. Через артилерійські обстріли постраждали домівки мирних жителів, населенні пункти поблизу фронту частково залишилися без світла й води. Чому цей район такий важливий як для бойовиків, так і для української армії, і які ще загострення можливі на фронті перед Новим роком, читайте у статті: «Українські військові могли залишити «сюрпризи» на позиціях бойовиків – речник АТО».

Нижня палата парламенту Польщі, Сейм, скасував тимчасову заборону на допуск медіа. Плановане обмеження доступу журналістів до Сейму, анонсоване минулого тижня, спричинило демонстрації перед будівлею парламенту і сидячий протест опозиційних депутатів у сесійній залі.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Із Анкари до Москви відправили тіло вбитого напередодні російського посла Андрія Карлова. Турецька влада повідомила про затримання шести підозрюваних, у тому числі матері, батька, сестри і ще двоє родичів Мевлюта Алтинташа – колишнього поліцейського, який застрелив дипломата. Президенти Росії і Туреччини, Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган, назвали вбивство російського посла «провокацією». Як цей постріл може вплинути на відносини Москви й Анкари, інтерв'ю Радіо Свобода розповів політолог-сходознавець, знавець Туреччини, професор факультету суспільних наук Карлового університету в Празі Еміль Сулейманов.

Нафтова компанія Exxon Mobil, головний виконавчий директор якої може стати державним секретарем США, виступала проти законопроекту «Про підтримку стабільності і демократії в Україні» (STAND for Ukraine Act). Якщо Сенат так і не ухвалить aкт, новий президент США Дональд Трамп зможе скасувати санкції проти Росії так само легко, як Барак Обама їх запровадив – своїм підписом.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що напад на багатолюдний різдвяний ярмарок у Берліні був, ймовірно, терористичним актом (загинули 12 людей, близько півсотні були поранені). «Особливо тяжко буде, коли підтвердиться інформація про те, що напад скоїла особа, яка шукала захисту і притулку», – сказала вона. Західні новинні агенції, з посиланням на джерела серед слідчих, повідомляють, що головним підозрюваним є 23-річний мігрант із Пакистану, що жив у притулку для біженців у Берліні. Відповідальність за напад вже взяло угруповання «Ісламська держава».

Держпідприємство «Антонов» представило перший дослідний зразок нового транспортного літака Ан-132D. І його треба побачити. Тож відео тут. Передбачається, що він зможе базуватися на необлаштованих аеродромах та витримувати високу температуру. Крім того, літак також можна використовувати для десантування військовослужбовців і вантажу, кажуть на держпідприємстві. Більше про нього у матеріалі «Новий літак Ан-132: без російських комплектуючих».

На завершення історія про одну з найкращих у світі вчительок англійської, що працює в Кропивницькому. Вчителька Ганна Дудіч із Кропивницької гімназії імені Шевченка потрапила до числа 50 фіналістів третього міжнародного конкурсу Global Teacher Prize. Найкращих педагогів вибирали з-поміж представників 179 країн, число претендентів перевищувало 20 тисяч. Головний приз конкурсу – мільйон доларів – називають Нобелівською премією для вчителів. І Ганна вже знає, на що їх витратить у разі перемоги.

Думайте глобально, а дійте локально!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG