Доступність посилання

ТОП новини

Українська сторона очікує на розблокування звільнення заручників із боку ОРДЛО – Геращенко


Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко
Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко

Українська сторона очікує від представників окремих районів Донецької та Луганської областей розблокування процесу звільнення заручників. Про це 22 грудня у Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Саме цій темі було повністю присвячено у Мінську (21 грудня – ред.) роботу гуманітарноі групи. Кілька годин важкоі розмови. З обережним оптимізмом констатую, що маємо обіцянку, що підлітки, затримані за «диверсійну діяльність», новорічні свята зустрінуть в родинному колі. Нам це пообіцяли, і ми будемо щасливі, що діти будуть з сім’ями ( які проживають в окупованому Донецьку, нагадаю)», – повідомила Геращенко.

Вона також вказала на датований 20 грудня указ президента України «Про помилування засуджених», в оригіналі якого є прізвища 9 осіб (у публічному доступі ці прізвища не поширені – ред.).

«Я дуже вдячна президентові за цей акт милосердя, за його віддані зусилля зробити все можливе і неможливе для звільнення заручників. Нагадаю, украінська сторона найближчими днями звільнить з-під варти 15 раніше засуджених за злочини осіб, як акт гуманізму. Більшість із них помилувані президентом, серед них 6 жінок, є літні і хворі особи», – вказала Геращенко.

«ОРДО заявили, що з іх боку було жестом гуманізму звільнення Тараса Колодія (ще раз хочу подякувати церкві за сприяння в цьому і ще раз хочу наголосити, що ми працюємо в усіх напрямках, з волонтерами, церквою, людьми доброі волі, дипломатами, координуємо наші зусилля разом з СБУ, аби лише звільнити)», – додала представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи.

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі обговорить питання звільнення заручників під час скайп-зустрічі 23 грудня. Про це повідомила речниця представника України в ТКГ, екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За останніми даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів. Наразі вдалося визначити місця перебування тільки 58 українських заручників: 52 в угруповання «ДНР» і 6 в угруповання «ЛНР».

Звільнення заручників є однією з вимог мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG