Доступність посилання

ТОП новини

Ганна Гопко про нову адміністрацію США: «Вони розумітимуть роль України і успіху в Україні»


Ганна Гопко
Ганна Гопко

У комітеті зі закордонних справ Сенату США у середу пройшли слухання щодо кандидатури Рекса Тіллерсона, запропонованої обраним президентом Дональдом Трампом на посаду державного секретаря. Тіллерсон є колишнім виконавчим директором енергетичної компанії Exxon Mobil. Він реалізовував експансію своєї компанії до Росії, став другом президента цієї країни Володимира Путіна, а також виступав проти санкцій, запроваджених після російської анексії Криму в 2014 році. Представники обох провідних партій США неодноразово висловлювали стурбованість щодо відносин Тіллерсона з Москвою. Відтак йому поставили багато гострих запитань про ставлення до Росії, до хакерських атак, санкцій та питань щодо Криму і Донбасу.

Коментарі, які виголосив Рекс Тіллерсон щодо Росії, стали для багатьох несподіванкою. «Росія сьогодні становить собою загрозу, вона вторглася в Україну, в тому числі анексувала Крим, підтримала сирійський режим. Наші союзники по НАТО мають право бути стривоженими», – сказав Тіллерсон, відповідаючи на запитання під час слухань у комітеті зі закордонних справ Сенату США.

У прямому ефірі передачі «Свобода сьогодні» голова комітету у закордонних справах Верховної Ради України Ганна Гопко прокоментувала деякі тези виступів нових очільників США.

«Він (Рекс Тіллерсон – ред.) дуже чітко сказав: «Ми будемо – як Сполучені Штати Америки – вірними своїм зобов’язанням щодо наших партнерів, й тому Росія має бути відповідальною». У цьому хотілося би побачити, що США, чиї стратегічні інтереси полягають у зміцненні режиму ядерного нерозповсюдження та обмеженні впливу міжнародного тероризму – вони розумітимуть роль України і успіху в Україні, і підтримуватимуть нас далі. Тому що, зокрема, він згадував про те, що інтерес Сполучених Штатів Америки – це зменшення глобальної загрози тероризму», – зазначає Ганна Гопко.

Рекс Тіллерсон
Рекс Тіллерсон

Він визнав, що Росія вторглася в Україну, анексувавши Крим, це достатньо показове обговорення
Ганна Гопко

«Те, що він визнав, що Росія вторглася в Україну, анексувавши Крим, і ці перспективи обговорення під час дуже гарячих запитань, які лунали і від республіканців, і від демократів, і більше питань якраз стосувалися впливу Росії – як на мене це достатньо показове обговорення і дуже добре, що українське питання звучало дуже багато разів», – наголошує народний депутат України.

«І навіть під час виступу на першій прес-конференції нового обраного президента Дональда Трампа варто відзначити, що він сказав: «Не буду проводити політики перезавантаження з Росією, не буду натискати на червоні кнопки, як це раніше робили в Москві». І тут є такі ключові меседжі, які є і в Трампа, і в його потенційних представників команди адміністрації – «Ми зробимо все, щоб Сполучені Штати Америки поважали в світі більше, ніж за попередньої адміністрації і зважали на наші національні інтереси», – резюмувала Ганна Гопко.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

​Обраний президент США Дональд Трамп на своїй першій прес-конференції в цій ролі визнав, що Росія влаштувала кібернапади на американські інституції, і додав, що за це відповідальний президент Росії Володимир Путін.

«Він не мав би робити цього. І він більше не буде робити цього», – запевнив Трамп.

При цьому Трамп, як і раніше, особливо наголосив на тому, що це втручання не вплинуло на результат виборів, тобто на його перемогу.

Крім того, він применшував роль Росії в кібервтручаннях у США, заявивши, що цим займалися й інші країни й окремі особи.

Дональд Трамп також заявив, що до Росії буде значно більше поваги саме за його керівництва у США, ніж за ймовірного іншого керівництва.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG