Доступність посилання

ТОП новини

Росія намагалася не допустити нагородження Порошенка Нобелівською премією миру – телеканал NRK


Служба безпеки Норвегії підозрює Росію у спробах вплинути на Нобелівський комітет, щоб не допустити ймовірного присудження Нобелівської премії миру президентові України Петру Порошенкові, повідомив у п’ятницю, 27 січня, норвезький державний телеканал NRK.

Згідно з його даними, влітку 2015 року в інтернеті і російських засобах інформації з’явився фальшивий лист американському дипломату в Норвегії від нібито Володимира Гройсмана, який тоді був головою Верховної Ради. У ньому Гройсман нібито дякував США за допомогу у висуванні кандидатури Порошенка на тогорічну Нобелівську премію миру, але нібито домагався твердих гарантій, що саме Порошенко отримає премію. Служба безпеки Норвегії вважає, що публікація фальшивого листа була покликана дискредитувати Порошенка як потенційного лауреата, а також сам Нобелівський комітет.

Через два тижні в норвезькому Нобелівському інституті відбулася зустріч із директором організації Улавом Ньєлстадом двох російських дипломатів, які хотіли обговорити цього «листа Гройсмана». Після зустрічі Нобелівський інститут звернувся через неї до Служби безпеки Норвегії.

За даними норвезьких спецслужб, один із тих, хто прийшов, був співробітником російської Служби зовнішньої розвідки. У посольстві Росії в Норвегії підтвердили візит, але заперечили зв’язки дипломатів з розвідкою.

У 2015 році Нобелівську премію миру присудили Квартету національного діалогу в Тунісі за внесок у створення плюралістичної демократії. Чи був узагалі Порошенко серед номінантів, нині невідомо, списки кандидатів публікуються через 50 років після вручення премій.

XS
SM
MD
LG