Доступність посилання

ТОП новини
Заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Александр Гуґ у Авдіївці. 3 лютого 2017 року
Заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Александр Гуґ у Авдіївці. 3 лютого 2017 року

Загострення на Донбасі: Авдіївка, Донецьк після обстрілів. Живий блог

На Донбасі посилилися обстріли, зростає кількість загиблих та поранених. Радіо Свобода веде живий блог з останніми оновленнями

Останні дні на Донбасі дуже напружені. Жителі Авдіївки, Донецька та навколишніх населених пунктів повідомляють про значні обстріли. Україна на засіданні Радбезу ООН звинуватила в ескалації Росію. Кремль відкидає провину.

Ось ключові новини на цю тему, які Ви могли пропустити:

- Сепаратисти знову обстріляли Авдіївку і стріляють по Сартані – Аброськін

- Уряд: 28 житлових будинків Авдіївки зруйновані через обстріли

- Порошенко: відповідальність за ситуацію біля Авдіївки лежить на Росії і бойовиках​

- У Слідчому комітеті Росії звинуватили українських військових в «обстрілах Донецька»

- У звязку з порушенням «режиму тиші», ремонтні роботи розпочаті не були, хоча бригади і намагались

18:05 3.2.2017

Росія послідовно спростовує свою участь в ескалації на Донбасі. Та окрім цього, перекладає відповідальність на Україну.

Зокрема, Слідчий комітет Росії порушив нову справу проти українських військових «за фактом загибелі мирного населення в результаті артилерійських обстрілів» підконтрольного бойовикам Донецька. За версією російських слідчих, у період з 1 по 3 лютого українські військовослужбовці здійснили артилерійський обстріл з важких видів озброєння кількох районів Донецька, Ясинуватої і Макіївки.

«В результаті троє місцевих жителів загинули, ще 15 були госпіталізовані з різними тілесними ушкодженнями. Крім того, пошкоджено не менше 60 житлових будинків та інших об'єктів цивільної інфраструктури», – йдеться в заяві російського Слідкому.

Error rendering VK.

Українська сторона раніше заперечила інформацію про те, що Збройні сили обстрілюють населені пункти.

«Сепаратисти ведуть вогонь безпосередньо з житлових кварталів Донецька і Ясинуватої. Спеціально наражаючи на небезпеку мирних жителів і очікуючивогню у відповідь. Тому ці заяви абсолютно безпідставні», - повідомляв Радіо Свобода речник Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник.

17:56 3.2.2017

«Українські танки дуже активні сьогодні в Авдіївці, працює артилерія на обох сторонах. Нові смерті і знищення,» – пише кореспондент Радіо Свобода.

У коментарях до твіту він уточнює: «Активні» у значенні і їздять містом, і стріляють.

17:52 3.2.2017

У результаті обстрілів Маріуполь перейшов на воду із Старокримського водосховища. Магістральні водоводи Південнодонбаського водопроводу були пошкоджені. Про це повідомляє КП «Вода Донбасу».

На сайті підприємства зазначається, що ремонтні бригади не можуть виїхати на місце пошкодження упродовж двох діб, хоча готові виїхати у разі отримання гарантій припинення вогню. Пошкодження, імовірно, знаходиться у центрі бойових дій – у районі колишнього Ясинуватського посту ДАІ.

«Втрати води із пошкоджених водоводів складають 200 тисяч кубометрів на добу. Але, незважаючи на величезні втрати, подача води на Красноармійську та Великоанадольську фільтрувальні станції продовжуються. На Красноармійську фільтрувальну станцію вода подається у повному обсязі, на Великоанадольську – 20% від необхідного обсягу,» – інформує сайт.

17:30 3.2.2017

17:29 3.2.2017

У соцмережах пишуть про обстріли із прилеглих до Донецька територій.

17:19 3.2.2017

У Краматорську створюють логістичний центр із розподілу допомоги для потерпілих та забезпечення ремонтних робіт комунальної інфраструктури. Про це написав у Facebook заступник голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Євген Вілінський.

Він зазначив, що вчора у результаті обстрілів Мар'їнка знеструмлювалась. Електропостачання відновлювали завдяки оперативним ремонтним роботам, написав він.

17:10 3.2.2017

ЗМІ сепаратистів подають, що у Докучаєвську внаслідок аварії на водоводі без водопостачання залишилися 22 тисячі осіб. «Другого лютого о 17:00 внаслідок пошкодження Південнодонбаського водоводу на підконтрольній ЗСУ території на Новотроїцькому водовідному вузлі повністю перекрито водопостачання на місто Докучаєвськ,» – зазначається у повідомленні. Українська сторона не коментувала цієї інформації.

У Twitter є повідомлення про обстріл міста.

17:04 3.2.2017

Президент України Петро Порошенко заявив, що відповідальність за загострення та жертви на Донбасі лежить на Росії та бойовиках, яких вона підтримує. На сторінці президента у Facebook з'явився допис:

«За поточне жорстке загострення ситуації навколо авдіївської промзони, обстріл цивільних кварталів і загибель мирних мешканців, поранення журналістів, загибель українських військових – повна відповідальність лежить на Росії і бойовиках, яких вона підтримує.

Наголошую на тому, що теза про те, що вона їх не контролює є абсолютно хибною, тому що у кожному підрозділі знаходяться кадрові російські військові, які виконують накази Російської Федерації.

РФ не вдалося представити позицію України як сторони, що порушує режим припинення вогню. Все відбувається з точністю до навпаки – наш представник у Спеціальному центрі координації і контролю, отримуючи відповідні накази від Міністра оборони, за моїм дорученням, постійно демонстрував готовність для припинення вогню. Хоча б для гуманітарної паузи, для того, щоб відновити забезпечення».

17:00 3.2.2017

16:58 3.2.2017

Речник президента Росії Дмитро Песков висловив надію, що у підтримуваних Росією сепаратистів «вистачить зброї, щоб відповідати на агресивні дії Збройних сил України». Його слова наводить видання Лента.ру.

Україна і західні держави неодноразово звинувачували Росію в тому, що вона навчає, озброює й фінансує «своїх маріонеток-сепаратистів» на сході України і воює поруч із ними,

Офіційна Москва заперечує свою причетність до надання озброєння та фінансування незаконних збройних угрупувань, що воюють на сході України.

16:47 3.2.2017

Британський фотокореспондент, який отримав поранення обох очей 2 лютого в Авдіївці, ймовірно, повністю втратив зір на правому оці. Зір на лівому оці, скоріш за все, можна буде відновити. Про це виданню Детектор Медіа повідомив головний лікар дніпровської лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко.

16:39 3.2.2017

16:35 3.2.2017

ЗМІ сепаратистів повідомляють, що за тиждень внаслідок обстрілів на території, підконтрольній угрупованню «ДНР»? загинули шість мирних мешканців, ще 34 особи отримали поранення.

Error rendering VK.

16:24 3.2.2017

16:21 3.2.2017

Волонтери перевозять загиблих із зони бойових дій. «У нас сформовані чотири досвідчених екіпажі, спецмашини. Пальне і ресурси є, від вас тільки документи і супроводжувач,» – написав у Facebook керівник громадського об’єднання «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін.

16:08 3.2.2017

16:07 3.2.2017

16:05 3.2.2017

«Найкривавіша ніч в Авдіївці нагадує 2014-й, коли бої були найгострішими. Обстріли мають зупинитися. Міжнародна спільнота повинна міцно стояти на позиції санкцій і тиску,» – написав у Twitter міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

16:00 3.2.2017

Кореспондент Радіо Свобода про ніч в Авдіївці.

15:56 3.2.2017

Речниця МЗС Росії Марія Захарова обвинуватила Київ у обстрілі Донецька у ніч на 3 лютого. Про це повідомляє російська агенція ТАСС. «По житлових кварталах були завдані десятки ударів із важких крупнокаліберних озброєнь, в тому числі ракетні системи залпового вогня «Ураган» і «Град». Декілька мирних мешканців загинули, є поранені, серед них діти, є знищення,» – цитує її слова агенція.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG