Доступність посилання

ТОП новини

Українській делегації у Мінську передали листи від українських полонених


Модератор перемовин Тристоронньої контактної групи Мартін Сайдік
Модератор перемовин Тристоронньої контактної групи Мартін Сайдік

12 квітня у Мінську відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Минулого разу сторони домовилися щодо дотримання режиму тиші на лінії зіткнення на Донбасі до Великодніх свят, але реально він так і не запрацював.

На засіданні у Мінську 12 квітня визнали, що після минулого рішення відновити з 1 квітня режим тиші на Донбасі було «тимчасове покращення». Але ситуація залишається далекою від задовільної. У зв’язку з цим ТКГ виступила з новою заявою, яку зачитав модератор на перемовах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік:

«Напередодні Великодніх свят Тристороння контактна група та представники ОРДО і ОРЛО підтримують свою відданість рішенню від 29 березня про виконання раніше ухвалених обов’язків щодо повного дотримання режиму зупинення вогню».

Пан Сайдік висловив також і свою персональну надію, що люди на Донбасі зможуть спокійно зустріти Паску.

Полонених не вернуть до свят

Знову обговорювалося питання обміну полоненими. За останніми звістками, у полоні бойовиків залишається 121 український боєць, бойовики хочуть обміняти більше 600 осіб, і проблемою залишається верифікація за участю міжнародних організацій бажання тих із них, хто після обміну хотів би залишитися на території, підконтрольній Києву.

І все ж на свята рідні українських полонених, як виглядає, не дочекаються їх самих, до родин надійдуть тільки листи від них, повідомив Сайдік: «Під час сьогоднішнього засідання відбулася передача листів утримуваних у ОРДО українській стороні. Це зроблено у зв’язку з Великодніми святами, що надходять».

Як позитивний факт також була оцінена вчорашня передача Україні бойовиками 15 тюремних в’язнів з окупованих районів Донецької області.

Сайдік закликає повернути доблокадний статус-кво

Питання блокади окупованих районів Донбасу та зовнішнє управління з боку бойовиків українськими підприємствами знову обговорювалися на засіданні економічної підгрупи. Якихось рішень наразі немає. Позиція модератора на переговорах посла Мартіна Сайдіка залишається такою:

«Мені особисто здається, що відновлення статус-кво могло б стати одним з важливих шляхів для відновлення економічного співробітництва у регіоні».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG