Доступність посилання

ТОП новини

Шлях у Європу починається не з «Євробачення», а з притулків для тварин – Тарнавська


Маркований безпритульний собака
Маркований безпритульний собака

Ален Делон і Бріджит Бардо надсилають їм особисті привітання, Британське Королівське товариство відзначає нагородами, а європейські політики надають підтримку. У рідному ж Києві активістам «Товариства захисту тварин «SOS» спалюють автомобілі й розстрілюють підопічних собак.

У 1997 році на місці «Цеху з утилізації тварин» у Пирогові з’явився перший в Україні притулок європейського зразка. Президент «Товариства захисту тварин» Тамара Тарнавська стверджує, що відтоді отримала від держави 153 тисячі гривень допомоги, а від «догхантерів» – напади і погрози.

«Двадцять років я тут б’юся, і знову ми про те саме говоримо. Ну добре, вдалося побудувати притулок – і то коштами іноземців, вдалося врятувати якусь кількість тварин. Але ми ж не вирішили проблему. Ситуація залишається трагічною», – стверджує Тарнавська.

За словами активістки, її автомобіль підпалювали, обливали кислотою і розбивали. Тварин, що живуть у притулку, отруювали, а у січні 2017 року три «догхантери» розстріляли собак із вогнепальної зброї. Тарнавська говорить, що регулярно отримує листи із погрозами.

Першому в Україні притулку для тварин виповнилося 20 років (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Шлях у Європу починається не з «Євробачення», не з парадів на Хрещатику, не з хокейних чи футбольних матчів, а з гуманного ставлення до тварин
Тамара Тарнавська

«Шлях у Європу починається не з «Євробачення», не з парадів на Хрещатику, не з хокейних чи футбольних матчів, а саме з гуманного ставлення до тварин, із притулків. Ми підемо у Європу, коли ми станемо людьми», – переконує президент «Товариства захисту тварин».

Організація Animal Rights Switzerland/France звернулася з петицією до виконавчого директора «Євробачення» Йон Ола Санд. Європейські активісти просять втрутитися у ситуацію із убивством безпритульних тварин у Києві напередодні «Євробачення». На порталі Change.org петиція зібрала майже 65 тисяч підписів (англомовна та німецькомовна версії сумарно).

Боротися з «догхантерами» допоможе закон – Кличко

Київській міський голова Віталій Кличко переконує: «Ми робимо все для того, щоб місто Київ було толерантним містом, зокрема у ставленні до тварин». Під час відзначення 20-річчя притулку мер столиці відзвітував: цього року на утримання громадських притулків виділили 800 тисяч гривень, що удвічі більше, ніж торік.

За його словами, місто вже почало проектувати новий центр захисту тварин – для будівництва передбачили 30 мільйонів гривень. Ще понад 13 мільйонів гривень зі столичного бюджету витратять на муніципальне кладовище для тварин, а на вакцинацію та стерилізацію місто витратить 20 мільйонів гривень.

Боротися проти «догхантерів» допоможе посилення відповідальності за жорстоке поводження із тваринами, переконаний мер Києва. Законопроект пройшов перше читання у парламенті 4 квітня. «Поки що, на жаль, поліціянти мені кажуть: ми їх затримуємо і можемо їм сказати «ай-яй-яй» і нічого більше», – розповідає Кличко. На прохання Тарнавської пообіцяв 22 квітня порушити питання «догхантерів» на зустрічі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Поки закон не набув чинності, активісти можуть вимагати скасування реєстрації «догхантерських» організацій. Лідер «Європейської партії України», юрист Микола Катеринчук пояснює: громадяни можуть самостійно або за посередництвом своїх депутатів-мажоритарників звернутися із запитом до реєстраційної служби. За словами Катеринчука, багато «догхантерів» мають зареєстровані громадські організації та офіційні рахунки. Якщо їхня фактична діяльність не відповідає задекларованій, можна вимагати скасування реєстрації такої організації.

Часто чуємо: нам не до собачок – Кравчук

Історію про притулок у Пирогові у 2011 році опублікувала швейцарська газета Le Matin. Журналіст Віктор Фінгал розповідає, що матеріал швидко став популярним. За його словами, історія про погрози, отруєння і підпали у притулках для тварин для Швейцарії була чимось дуже незвичним. Завдяки публікації читачі почали надсилати в Україну пожертви, а одна активістка навіть заснувала власну організацію із допомоги притулкам.

Це була Дженніфер Кардле, президент швейцарської асоціації AUXAN. Вона так перейнялася історією в Пирогові, що переказала кошти, отримані на своє 40-річчя. «Дуже хотілося допомогти. Я не багата і не знаменита, тому довелося стати креативною», – розповідає Кардле. Пізніше вона відкрила бізнес із продажу здорових снеків-гранола; прибуток перераховує на допомогу притулкам для тварин у Швейцарії та за кордоном.

А от українське суспільство досі не дозріло до свідомості про права тварин, переконаний перший президент України Леонід Кравчук, який підтримує притулок у Пирогові. «Ми часто чуємо: а нам не до собачок, у нас свої проблеми. Коли говориш про мову – а нам не до мови. Ковбаси немає... А до чого нам тоді?» – говорить Кравчук. Він згадує: перед «Євро-2012» закордонні гості також відмовлялися приїздити на чемпіонат через негуманне ставлення до безпритульних тварин. За словами екс-президента, тоді керівництво країни «вжило заходів», але вже після футболу все стало, як і раніше.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG