Доступність посилання

ТОП новини

Без війни винні: українські військові заявили про катування в тилу


Українські військові заявили про катування
Українські військові заявили про катування

Солдати української армії стверджують, що в Авдіївці у місцевому відділенні поліції їх катували. Про це вони розповіли журналістам проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». Кажуть: таким чином їх намагалися зробити співучасниками вбивства місцевого жителя. Натомість у поліції усі звинувачення відкидають, мовляв, весь процес допиту є на відео і до бійців силу не застосовували. Навпаки, їм, як свідкам злочину, запропонували захист, наголошують у відомстві. Деталі історії досліджували «Донбас.Реалії».

Натягували протигаз, душили і били по нирках
Олег

«Поклали на землю, пакет – на голову, натягували протигаз, душили і били по нирках», – розповідає про методи дізнання місцевої поліції військовослужбовець 72-ї бригади Збройних сил України Олег.

11 березня його забрали з розташування 72-ї бригади. Ніби як свідка, але ось допитували з пристрастю.

«Світла в кабінеті не було, засвічували ліхтариком, щоб я їх не бачив. Потім зайшли люди в балаклавах. Зняли з мене куртку, одягли наручники», – розповідь військовослужбовця звучить ніби трилер чи детектив.

Військовослужбовець 72-ї бригади Збройних сил України
Військовослужбовець 72-ї бригади Збройних сил України

Вже наступного дня до Олега приєднався товариш по службі. «Забрали всі особисті речі телефон, гаманець, документи. Нам не давали їсти», – це вже спогади військовослужбовця 72-ї бригади Збройних сил України Олександра.

Ні поїсти, ні подзвонити, ні сходити до вбиральні без конвою – і так тиждень, розповідають військові. Усього в декількох кілометрах від розташування рідної частини.

За словами бійців, їх привезли до Авдіївського відділення поліції, де нібито одного з них показово били і знущалися, щоб інший дав потрібні свідчення.

Сказали, мовляв, зараз будемо тебе бити – будеш кров’ю блювати. Я приїхав з передової, бачив таке, що ви мене цим не налякаєте
Олександр

«Мені вони теж сказали, мовляв, зараз будемо тебе бити – будеш кров’ю блювати. Я кажу: мужики, я приїхав з передової, я бачив таке, що ви мене цим не налякаєте», – додає Олександр.

Олег і Олександр – водії першої роти 72-ї бригади. Увесь час на «промці» – там, де постійні обстріли і смерть. Кажуть: одна справа, коли по тобі б’ють вороги – до цього звикли, інша справа – свої.

Кого вбили, де і за що?

За тиждень до затримання Олег підбирав собі телефон. Старий, мовляв, розвалювався. А новий – коштує дорого. На щастя, в Авдіївці все, що завгодно, з рук можна купити, каже військовослужбовець.

Телефон запропонували одразу: в хорошому стані і вартістю усього сто гривень. Олег згадує: «Підійшов мужик, каже, телефон не треба?». Тільки ось нещасливим виявився.

«11 березня приїхав прокурор, показав роздруківку дзвінків четвертого і п’ятого числа, куди я дзвонив. І сказав, що це телефон чи вбитого когось, чи я не знаю», – розповідає Олег.

А далі і почалася та сама детективна історія з безліччю невідомих. Кого вбили, де, за що і головне – хто?

Місцевий житель Авдіївки, якого знашли в лісосмузі мертвим
Місцевий житель Авдіївки, якого знашли в лісосмузі мертвим

У лісосмузі поблизу Авдіївки, дорогою на Донецьк, знайшли мертвого цивільного чоловіка. Нібито це його телефон опинився в одного з бійців 72-ї бригади.

Не стримує сліз мати вбитого жителя Авдіївки, це її сина знайшли поліцейські в лісопосадці: «Шукали ми. Коли ОБСЄ тут стояла машина, я підходила всіх запитувала: допоможіть знайти. А потім дізнаюся, що його взяли військові. Весь побитий синій, я думала що я там збожеволію».

Мати вбитого жителя Авдіївки
Мати вбитого жителя Авдіївки

Версія поліції

Було встановлено причетність співробітника СБУ. Нами були встановлені також свідки цього вбивства
Артем Кисько

«Проведеними заходами було встановлено причетність співробітника Служби безпеки України. Нами були встановлені також свідки цього вбивства. Це військовослужбовці одного з підрозділів, що дислокується в Авдіївці», – зазначає начальник кримінального розшуку ГУНП України в Донецької області Артем Кисько.

За версією поліцейських, співробітник СБУ бив чоловіка, стріляючи при цьому з табельної зброї у повітря. Потім зв’язав його і продовжив побиття. А бійці 72-ї бригади нібито на це все дивилися.

Артем Кисько, начальник кримінального розшуку ГУНП України в Донецької області
Артем Кисько, начальник кримінального розшуку ГУНП України в Донецької області

Коли вони їхали з посадки потерпілий був ще живий
Артем Кисько

«Згідно з показаннями свідків, коли вони їхали з посадки потерпілий був ще живий», – додає Кисько.

Той самий мобільний телефон одному з бійців, за словами поліцейських, віддав співробітник СБУ. Солдатів опитали в суді, стверджують в поліції. І всі дії і допити записані на відео. Тому можна переконатися, що бійців ніхто не бив – такою є позиція карного розшуку. Навпаки, як свідкам злочину їм запропонували захист, наголошують в поліції.

Версія військових

Але у бійців інша версія. Військові стверджують: все, що вони підписували або говорили в поліції, робили під диктовку. «Прокурор обманним способом дав нам підписати папери», – каже Олег.

В основі цієї історії може виявитися справа, яка триває вже кілька місяців. Військовослужбовці припускають, що нібито працівники СБУ затримали поліцейського на хабарі, і тепер поліція може звинуватити працівника СБУ в убивстві. Такий собі обмін люб’язностями між силовиками, пояснюють бійці 72-ї бригади.

Вони хотіли, щоб ми дали свідчення проти працівника СБУ
Олександр

«Вони хотіли, щоб ми дали свідчення проти працівника СБУ, може, у них якісь недомовки між собою є», – розмірковує Олександр.

Якщо солдати – свідки, то чому ж їх не випускали і не давали зв’язатися з командуванням, ставить питання заступник командира 72-ї бригади Збройних сил України Олександр Самарський.

Олександр Самарський, заступник командира бригади 72-ї бригади Збройних сил України
Олександр Самарський, заступник командира бригади 72-ї бригади Збройних сил України

«Разшукували їх, писали заяви, щоб нам дали відповідь, де знаходяться наші військовослужбовці, але жодної відповіді ми не отримували», – каже Самарський.

Щоб забрати товаришів по службі, Олександр Самарський звернувся до омбудсмена.

Святослав Стеценко, представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військових
Святослав Стеценко, представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військових

З їх пояснень, до них застосовувались протиправні методи впливу
Святослав Стеценко

«З їх слів і з їх письмових пояснень, які вони надали до уповноваженого з прав людини, до них застосовувались протиправні методи впливу, зокрема і такі, які мають ознаки катування, і психологічний вплив, і введення їх в оману», – зазначає представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військових Святослав Стеценко.

Катували бійців чи ні, де вони взяли телефон і чому півтора місяця їх не випускали – перевірятиме всі деталі цієї історії тепер Генеральна прокуратура України. Туди представник омбудсмена пообіцяв відправити всі зібрані матеріали справи.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

XS
SM
MD
LG