Доступність посилання

ТОП новини

Краматорські пенсіонери проти нових комунальних тарифів


Пенсіонери Краматорська обурені майбутнім підвищенням квартплати. У місті з 1 травня збільшується вартість оплати квадратного метра житла. Це викликало акцію протесту біля Краматорської міськради. Наскільки більше доведеться людям платити і чому вони вважають несправедливими нові тарифи?

Квартплати ростуть, ціни ростуть, і нікому немає діла ні до кого!
Ганна Пожарова

Мітинг під стінами міськради влаштували Краматорські пенсіонери. Людей, за їхніми словами, обурило рішення виконкому підвищити квартплату майже в півтора рази. Люди похилого віку кажуть, що і без того більша частина пенсії йде на комуналку, а тепер ще доведеться переплачувати за квадратні метри житлової площі.

«Задоволення від такого життя. Квартплати ростуть, ціни ростуть, і нікому немає діла ні до кого! Ну, треба ж якось до людей ставитися. Ціни якось регулювати, а не так, хто що надумає, той те і робить», – скаржиться пенсіонерка Ганна Пожарова.

Ганна Пожарова
Ганна Пожарова

У нашому будинку ЖЕКи нічого не роблять. Вони тільки беруть гроші і все
Валентина Рудь

Чиновники міського виконкому вирішили, що з травня за один квадратний метр житла в «хрущовці» треба буде платити ЖЕКам 3 гривні 64 копійки, замість двох гривень 24 копійок. Жителям квартир у дев’ятиповерхівках доведеться викладати щомісяця замість 2 гривень 56 копійок за метр – 4,22 гривні. Цей збір позиціонується як плата за послуги ЖЕКів із обслуговування будинків, але, як розповідає пенсіонерка Валентина Рудь, працюють комунальники погано.

«Я писала листи, збирала підписи від мешканців. Адже ЖЕКи нічого не роблять. Абсолютно! У нашому будинку ЖЕКи нічого не роблять. Вони тільки беруть гроші і все», – зазначає пенсіонерка.

Валентина Рудь
Валентина Рудь

У мерії кажуть, що тариф не переглядали з 2010 року. А за цей час значно піднялися в ціні і будматеріали, і послуги, та й мінімальна зарплата, яку отримують більшість співробітників комунальних підприємств. Тому новий тариф – захід вимушений, запевняє міський голова Краматорська Андрій Панков.

«Витрати ЖЕКів із придбання матеріалів, які йдуть на поточний і капітальний ремонти житлового фонду, зросли, і мінімальна заробітна плата збільшилася до 3200 гривень. Це в рази більше в порівнянні з тим, що було в 2010 році, коли приймалися ці тарифи. Ми прийшли до вимушеного підняття і приведення тарифів у відповідність», – каже Панков.

Андрій Панков
Андрій Панков

Чиновники заспокоюють людей: можливість оформити субсидію поширюється і на квартплату. Тому, кажуть у міськраді, нові тарифи не стануть «батогом» для городян.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG