Доступність посилання

ТОП новини

Чи припинить Google санкційний режим щодо анексованого Криму?


Ілюстраційне фото. Штаб-квартира Google в Москві, 2012 рік
Ілюстраційне фото. Штаб-квартира Google в Москві, 2012 рік

За повідомленням офіційної кримської агенції новин «Кримінформ», яка контролюється владою анексованого півострова, російська Федеральна антимонопольна служба (ФАС) припинила адміністративне провадження щодо американської корпорації Google після нібито укладення мирової угоди. Згідно з цією угодою, Google начебто погодилась зняти санкції з Криму, де після анексії на смартфонах неможливо завантажити додатки з Google Play. В грудні 2014 року Вашингтон заборонив американським компаніям працювати з клієнтами, які перебувають в анексованому Криму. Українські фахівці з ІТ-безпеки негативно поставились до таких планів, вважаючи що санкції доволі ефективно карали кримських власників смартфонів і гаджетів.

За повідомленням агентства «Кримінформ», яке посилається на прес-службу Федеральної антимонопольної служби Росії, ФАС призупинила 25 квітня адміністративне провадження проти Google після укладання мирової угоди з відомою американською компанією.

«Ми сподіваємось, що корпорація Google виконає взяті на себе зобов’язання по виконанню умов мирової угоди, а також найближчим часом сплатить накладені на компанію штрафи», – повідомив заступник керівника ФАС Росії Сергій Пузиревський.

За інформацією російської газети «Известия», підписана мирова угода серед іншого передбачає зняття корпорацією Google санкцій з Криму, зокрема поновлення роботи на півострові магазину додатків Google Play.

Мирова угода діє на всій території Російської Федерації для користувачів, які користуються Android. В разі невиконання умов угоди буде пряме спонукання через суд

«Мирова угода діє на всій території Російської Федерації для користувачів, які користуються Android із встановленим магазином додатків і пошуком Google. В разі невиконання умов угоди буде пряме спонукання через суд», – сказали «Известиям» в прес-службі ФАС.

Офіційний Вашингтон у грудні 2014 року заборонив американським компаніям працювати з клієнтами, які перебувають у Криму, і здійснювати операції з агентами на півострові.

Через санкції мешканцям Криму закритий доступ до програм із магазину додатків Google Play market (як платних, так і безкоштовних) для пристроїв операційної системи Android, заблокаване скачування додатків із магазину App Store американської компанії Apple, заблоковані акаунти розробників мобільних додатків Google Play і немає доступу до сервісів Google Apps, Google AdSense та Google Analytics.

Санкцій Google все ще діють – кримчанка

Журналісти проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» дотелефонувалися до Катерини, мешканки Невофедорівки, що в Сакському районі в західному Криму. Вона, не відходячи від телефону, спробувала перевірити, чи зняв вже Googlе санкції.

«Раніше телефон при скачуванні видавав, здається, «Помилка 403» чи щось так, – сказала Катерина одразу.

«Ні, зараз так само пише, що код помилки – 403 як і було раніше. Програма відкривається, але коли починаєш скачувати, то дає код помилки доступу 403», – розповідає про свій експеримент кримчанка Катерина.

«Неможливо закачати і на Wi-FI, і на мобільному інтернеті також. Ось у мене мобільний оператор К-Телеком – це на базі колишнього «Київстар». Бо в «К-Телекому» гарний і стабільний сигнал і багато моїх знайомих на ньому працюють. Але мені пояснювали, що санкції покривають і мобільний зв’язок» – додає Катерина.

Смарфон без смарту

Щоб пояснити, що таке смартфон чи гаджет без можливості стягування аплікацій (додатків), Радіо Свобода звернулось до Олексія Янковського, президента громадської організації ІСАКА-Київ, яка є відділенням міжнародної організації, що займається розробкою заходів безпеки інформаційних технологій.

«Навіщо взагалі смартфони чи гаджети придумали? Бо для них розробили дуже багато програм для найрізноманітніших цілей і потреб. Там є і навігаційні системи, і програми, які допомагають у повсякденному житті. Є програми, які допомагають дивитися якийсь контент чи фільми. Якщо немає можливості завантажити такі програми – а їх сотні тисяч! – а найпопулярніших декілька десятків: Фейсбук, Viber, карти Google тощо. Без них, скажемо так, втрачається сенс цього смартфону і він стає дуже незручним», – пояснює Янковський.

«А по-друге, Googlе забрав можливість оплати з Криму через гаджети. Тобто, до чийогось Google-акаунту та акаунту в I-Phone прив’язана кредитна картка. Більшість речей, які можна завантажити на мобільний телефон, – вони безкоштовні, але є різні платні сервіси, платні програми. І я так розумію, що коли почались санкції, то забрали можливість взагалі розраховуватись із Криму. І, звичайно, це теж незручно», – додає Янковський.

Олексій Янковський
Олексій Янковський

Чи можна сказати, що смартфони без усіх цих додатків стають менш «смартфонними»? Себто, менш, «розумними», втрачаючи «смартфонність» і наближаючись до звичайних старих мобільних телефонів?

«Ну, так, теоретично, так. Адже з території окупованого Криму ти не можеш щось нормально качати», – сказав Радіо Свобода Євген Васильєв, київський консультант з питань ІТ-безпеки.

За його словами, є кілька варіантів, як обійти санкції. Є, скажімо, фейкове ID і можна розробити фейкове місцеперебування.

Не кожен кримський «ватник» знає як це зробити! Тобто, можна в Play-Market’і пошукати додатки, які підроблюють дані про місцерозташування. Можна ідентифікуватися «Україною», але тоді ж можна попастися
Євген Васильєв

«Деякі сервіси це дозволяють, але не кожен кримський «ватник» знає як це зробити! Тобто, можна в Play-Market’і пошукати додатки, які підроблюють дані про місцерозташування. Можна ідентифікуватися «Україною», але тоді ж можна попастися – як-то кажуть: сусіди донесуть», – пояснює Васильєв.

За його словами, для таких кроків – потрібні якісь технічні знання, щоб це підроблювати.

«Ще варіант – качати все підряд і може щось запрацює. Або ще один варіант – виїжджати на установку та всі апдейти до сусіднього Краснодарського краю Росії через Керченську протоку», – дає поради Васильєв.

Google і раніше мав «особливе бачення» на Крим, позначаючи, наприклад, його на картах російським:

«Гібридні ігри»

Олексій Янковський дуже гостро відреагував на нібито мирову угоду Росії з Google і можливе зняття нею санкцій з анексованого Криму.

Я не розумію цього і я буду проти цього. Я це не підтримую і я вважаю, що Крим має бути під санкціями, бо Крим – це українська територія, яка анексована Росією
Олексій Янковський

«Я не розумію цього і я буду проти цього. Я це не підтримую і я вважаю, що Крим має бути під санкціями, бо Крим – це українська територія, яка анексована Росією. І тому всі американські компанії мають дотримуватись санкцій. Це було розпорядження Барака Обами, в якому було чітко прописано, що всі компанії з американським корінням мають припинити будь-які бізнес-зв’язки з анексованим Кримом та російськими компаніями, які під американськими санкціями, – каже Янковський.

На його думку, якщо Google піде на угоду з Росією щодо Криму, в корпорації можуть виникнути проблеми з американським урядом. «Якщо американська компанія такі речі порушує, то це матиме для неї дуже серйозні наслідки. Тому я, якщо чесно, наразі не дуже вірю в те, що Google про щось там домовився», – додає Янковський.

Рано чи пізно Google свої проблеми якось розрулить і вирішить. Так само й інші корпорації можуть гратися з Росією в різні «гібридні ігри»...
Олексій Янковський

«Але навіть якщо Google про щось домовиться – ну, це на півроку, ну на рік, а далі що? Але ще раз кажу, що обмеження на скачування на смартфонах чи гаджетах – це не є якесь фатальне обмеження і його можна обійти. Домовленість з Google – це така сама спроба обійти – тільки на рівні держави. Але від цього Росія не перестане бути «темним» і «токсичним» ринком, – каже Євген Васильєв і додає: «Ну, рано чи пізно Google свої проблеми якось розрулить і вирішить. Так само й інші корпорації можуть гратися з Росією в різні «гібридні ігри»... Але з іншого боку, якщо Росії щось обіцяють, то це не означає, що так і є».

Українська редакція Радіо Свобода звернулася в компанію Google із проханням прокоментувати ситуацію, але наразі відповіді не отримала.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG