Доступність посилання

ТОП новини

Українці не тільки тяжко працюють, але й вміють культурно бавитися – голова творчого колективу в Празі


Своє 10-річчя творчий колектив «Родина», який заснували у Празі, відсвяткував культурним концертом із багатьма запрошеними як українськими, так і місцевими артистами. На святковому вечорі виступали відома українська співачка, лауреат понад 30 українських та міжнародних конкурсів Андріана зі Львова, учасник телешоу «Україна має талант» гурт «Чіп», українська бандуристка Світлана Ніконорова, празька циркова студія «Астра» та багато інших.

Український творчий колектив «Родина» спочатку створювався як хор при церкві. Відокремившись від церкви, учасники колективу створили власну організацію. Свою творчість та українську пісню вони несуть у чеське середовище вже 10 років.

Коли ми тільки приїхали, була надзвичайна туга за Україною. Але перебуваючи тут, ми себе показали як українці, які так само можуть підтримувати свою країну
Йосип Климкович

«Коли ми тільки приїхали, була надзвичайна туга за Україною. Але перебуваючи тут, ми себе показали як українці, які так само можуть вливатися і підтримувати свою країну не менше, ніж в Україні. Ми її підтримуємо, переживаємо за неї і цінуємо, і тому ми проводимо такі концерти», – розповів голова колективу «Родина» Йосип Климкович.

На святкування у Громадському центрі Матері Терези український колектив запросив до столиці Чехії всю українську діаспору зі всієї країни. Окрім української публіки, до події долучилися також чеські виконавці та учасники різних місцевих шоу.

Поєднуватись в імміграції для людей дуже важливо. Необхідно утримувати якимось чином свою ідентичність, зберігати своє коріння, народну тотожність
Ева Чеплова

«Я вважаю, що поєднуватись в імміграції для людей дуже важливо. Необхідно утримувати якимось чином свою ідентичність, зберігати своє коріння, народну тотожність, щоб залишатись тим, ким ми є, незважаючи на країну, в якій ти живеш», – сказала чеська студентка україністики Ева Чеплова, яка регулярно відвідує подібні акції.

Переповнений концертний зал показав, що українська спільнота в Чехії потребує культурних традиційних заходів, які її об’єднують. Ярослав Дмитрах, заступник голови колективу «Родина» розповів, що свої концерти вони намагаються організовувати переважно у вечірній час, аби всі могли долучилися.

Ми намагаємось давати концерти ввечері, щоб люди, які працюють, мали змогу зустрітися, поговорити про речі, які їх об’єднують за кордоном
Ярослав Дмитрах

«Звичайно, що більшості наших людей тут важко, бо всі ми тут працюємо. Тому ми намагаємось давати концерти ввечері, щоб люди, які працюють, мали змогу зустрітися, поговорити про речі, які їх об’єднують за кордоном», – сказав Ярослав Дмитрах.

Україна – це не тільки люди, які тяжко працюють, але й також люди, які вміють культурно бавитися та культурно інтегруватися в іноземне середовище
Йосип Климкович

«Україна – це культурна нація. І в Європі ми себе позиціонуємо так, ніби ми нічим не гірші від них і що ми так само чогось вартуємо. Щоб європейці бачили, що Україна – це не тільки люди, які тяжко працюють, але й також люди, які вміють культурно бавитися та культурно інтегруватися в іноземне середовище», – додав голова колективу та один з організаторів заходу Йосип Климкович.

Традиційний український стиль, у якому відбувся концерт, народні пісні, костюми та частування від організаторів зробили приємну атмосферу та нагадали гостям про українські цінності у важкий для України час, зауважує бандуристка та артистка з України Світлана Ніконорова. Вона наголосила на важливості подібних акцій не лише в Чехії, але і у всіх країнах світу із українськими діаспорами, оскільки це, каже вона, не лише піднімає український дух, але і нагадує українцям про те, хто вони і звідки.

Це ніби частинка дому і української душі
Світлана Ніконорова

«Всі українці, які побували сьогодні на концерті, вже підходили до мене з вдячністю, тому що вони реально розуміють, що такі концерти потрібні. Це ніби частинка дому і української душі. В Україні людям зараз дуже важко, на жаль, так як іде війна, і тут важко, тому що в більшості їхні родини залишилися вдома, доки вони тут всі працюють, на чужині. І це такий певний меседж – ніби вони вже вдома побували», – поділилася враженнями Світлана Ніконорова.

У Чеській Республіці українська громада є за кількістю найбільшою, переважаючи словацьку, в’єтнамську та російську. Наразі у Чехії, за офіційними даними, живе близько 130 тисяч українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG