Доступність посилання

ТОП новини

Україну запевнили, що запросять спостерігати білорусько-російські військові навчання «Захід-2017» – посол Кизим


Посол України в Білорусі Ігор Кизим
Посол України в Білорусі Ігор Кизим

Мінськ – Новий посол України в Білорусі Ігор Кизим інтерв’ю перше після вручення вірчих грамот президенту Олександру Лукашенкові дав Радіо Свобода. Серед іншого, посол Кизим, який раніше очолював департамент міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України, відповів на запитання про заплановані на осінь цього року масштабні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017».

В Україні багато висловлюються про плани проведення у вересні цього року на території Білорусі російсько-білоруських навчань «Захід-2017» з залученням російською стороною понад 4 тисяч вагонів для перевезення озброєнь та солдатів. Зокрема, секретар Ради національної оборони і безпеки України Олександр Турчинов заявляв про загрозу того, що російські війська, які прибудуть до Білорусі, залишаться там та будуть становити загрозу для України.

Посол Ігор Кизим розповів Радіо Свобода, що був присутній під час зустрічі президентів України та Білорусі 26 квітня, коли Петро Порошенко отримав запевнення від Олександра Лукашенка, що з території Білорусі військової агресії щодо України не буде.

Ніколи білоруська земля не стане плацдармом для агресії проти України
Олександр Лукашенко

«Безпекові питання очевидно були присутні на зустрічі, і ті запевнення, які дав президент Білорусі, очевидно, що вони задовольнили нашого президента, і він це публічно також оголосив. Якщо ж хочете мою особисту думку з цього приводу, то я скажу, що від часу, коли приїхав сюди, я розмовляв з багатьма представниками дипломатичного корпусу, експертами про те, що це і для чого тут буде відбуватися. Моє враження, що, можливо, це питання самої Білорусі насамперед. Ми ж віримо тому, що сказав Олександр Григорович Лукашенко. Ним була чітко проголошена позиція, що ніколи білоруська земля не стане плацдармом для агресії проти України», – сказав він.

«Це швидше питання безпеки самої Білорусі»

Але на думку посла Ігоря Кизима, проблема тут не у позиції Білорусі, а у діях іншої учасниці масштабних навчань «Захід-2017» – Росії.

Але я росіянам не довіряю. Адже з самого початку агресії проти України з їхнього боку була суцільна брехня, дезінформація
Ігор Кизим

«Як фахівець, який був причетний до перших подій, пов'язаних з агресією Росії проти України, я переконаний, що тут головне питання, наскільки Росія може дотримуватися своїх слів, – продовжує Кизим. – Якщо Росія тепер каже, що вона привезе сюди свої війська і вивезе їх звідси, то я скажу на це словами Станіславського, що я, можна сказати, і не вірю. Це швидше питання на адресу Росії. Якщо у білоруської сторони є таке бачення, що Росія поводитиметься коректно у цьому випадку, (привезе сюди війська і вивезе їх), то я вірю на слово президенту Лукашенкові. Але я росіянам не довіряю. Адже з самого початку агресії проти України з їхнього боку була суцільна брехня, дезінформація. І те, що ми маємо зараз – це ситуація, створена абсолютно через те, що Росія вела себе некоректно, неправильно».

Як фахівець у питаннях безпеки посол Кизим каже, що коли розглядати ситуацію із суто військової точки зору, то Росії і не треба формувати плацдарм у Білорусі, коли з російської сторони біля кордонів України стоять потужні військові угруповання. Це швидше питання безпеки самої Білорусі, заявив Радіо Свобода посол України у Мінську Ігор Кизим.

Він також повідомив, що Україна отримала запевнення білоруської сторони, що українські військові, у тому числі військовий аташе з посольства України у Мінську, зможуть бути спостерігачами на навчаннях «Захід-2017».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG