Доступність посилання

ТОП новини

Безлюдний кримський сезон: неприбрані пляжі та «міфічні» туристи


Ялта, ілюстраційне фото
Ялта, ілюстраційне фото

У Криму офіційно стартував курортний сезон. Підконтрольні Росії місцеві чиновники повідомляють про успішний початок і анонсують збільшення турпотоку на півострів, порівняно з минулим роком. Проект Радіо Свобода «Крим.Реалії» з’ясував, якою ситуація є насправді.

Цього року курортний сезон в Криму зустріли з уже традиційними проблемами. До високих цін і низького сервісу додалися труднощі з пляжами – їх не встигли вчасно привести до ладу.

В усьому винна погода?

За п'ять днів до офіційного відкриття курортного сезону в Криму з'ясувалося, що до приїзду туристів готова лише чверть місцевих пляжів – 109 із 428. Віце-прем'єр підконтрольного Росії кримського уряду Криму Лариса Опанасюк звернула увагу на необхідність оперативного облаштування пляжів, оскільки їхнє відкриття необхідно узгодити з російськими профільними відомствами.

«Щоб відкрити пляж, необхідний висновок «Роспортебнадзора». Цей орган дає висновок тільки тоді, коли пляж прибраний, є вся інфраструктура і проведене обстеження дна», – пояснила вона.

Станом на 26 квітня в деяких регіонах півострова відкрили менше половини пляжів, а десь – і зовсім жодного, повідомляла Опанасюк. За її інформацією, з 97 пляжів Алушти в «Роспортебнадзор» за висновком звернулися тільки 13 їхніх користувачів, з 95 пляжів Євпаторії – 45, в Керчі з 8 – тільки 3, в Саках також – 3 з 10. У Судаку лише 6 пляжів з 27 залишилися не обстеженими, у Чорноморському районі – 4 з 8.

Найгірша ситуація в Ялті, де за дозволами на відкриття пляжів звернулися 14 користувачів з 88, в Сакському районі – один із 16, а в Ленінському і Роздольненському районах взагалі жодного.

Однак плани чиновників, які розраховували підготувати пляжі за п'ять днів до старту сезону, зірвало різке погіршення погоди. А після того, як голова підконтрольного Росії уряду Криму Сергій Аксьонов вимагав від місцевої влади навести лад на кримських пляжах, на суботник вийшов навіть міністр курортів підконтрольного Росії уряду Сергій Стрельбицький. Разом із підлеглими він провів свій міністерський суботник на пляжах за межами населеного пункту між Саками та Євпаторією.

Сергій Стрельбицький
Сергій Стрельбицький

Дата проведення суботника не названа, проте повідомлення Мінкурортів оприлюднене 2 травня, коли, за очікуваннями чиновників, потік туристів вже мав хлинути на півострів.

Проте не всі кримські пляжі цього року зможуть зустріти гостей. Наприклад, у Севастополі пляж «Сонячний», розташований поруч із Херсонесом, буде закритий для відвідувань цього року, оскільки перетворився на будівельний майданчик. Тут будують парк імені Анни Ахматової, а пляж стане його частиною, пояснив журналістам заступник голови підконтрольної Росії адміністрації міста Володимир Базаров.

Катерина з Нептуном і «зачистка» жебраків

На відміну від роботи з пляжами, до показових акцій прийому туристів чиновники підготувалися ретельніше. Наприклад, в Євпаторії головним атрибутом святкових заходів на честь відкриття сезону традиційно був Нептун. Однак цього року його затьмарила Катерина Друга. Частину розважальної програми в місті присвятили Керченському мосту, який російська влада обіцяє збудувати вже третій рік.

Травневі свята в Євпаторії відзначає депутат Держдуми Росії від Криму Світлана Савченко. Напередодні відкриття курортного сезону вона «засвітилася» в міському дельфінарії.

Своєрідно відкрили сезон і в Ялті. За словами кореспондента проекту «Крим.Реалії», тут на набережній поліцейські розганяли жебраків, які просили милостиню – щоб звільнити дорогу для урочистого маршу чиновників і місцевих артистів.

А туристи?

Про успішний старт курортного сезону в Криму вже встигли відзвітувати президенту Росії. Віце-прем'єр російського уряду Дмитро Козак під час робочої зустрічі в Кремлі доповів Володимиру Путіну, що російські туристи, які їздять на півострів, істотно збільшують показники «в'їзного туризму». «У 2016 році, в порівнянні з 2015-м, у Криму було зростання (в'їзного туризму) на 21% і на 5% – в Краснодарський край. <...> Хочу нагадати, що за 2016 рік Крим і Краснодарський край відвідали 21,4 мільйона російських громадян, російських туристів», – стверджує Козак.

Архівне фото: віце-прем'єр Росії Дмитро Козак (л) і президент Росії Володимир Путін (п) під час обльоту на вертольоті району будівництва Керченського мосту, 18 березня 2016 року
Архівне фото: віце-прем'єр Росії Дмитро Козак (л) і президент Росії Володимир Путін (п) під час обльоту на вертольоті району будівництва Керченського мосту, 18 березня 2016 року

Про проблемні кримські пляжі, більшість яких так і не встигли повноцінно оглянути, Козак згадав однією фразою: «Працює 836 пляжів на Чорноморському узбережжі, в Криму і Краснодарському краї».

Порівняйте хоча б курортну торгівлю... Її просто немає
Андрій Клименко

Про те, наскільки успішний старт курортного сезону в Криму, можна судити за веб-камерами, встановленими в різних регіонах півострова. За ситуацією в Криму 1 травня стежив експерт благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко. На його знімках із веб-камер – напівпорожні кримські набережні й поромна переправа.

Один з показових прикладів – центр Феодосії, який до анексії півострова в цей час завжди був багатолюдним.

«Порівняйте хоча б курортну торгівлю... Її просто немає – це індикатор, малий бізнес все знає», – пише він.

Немає напливу туристів і в Євпаторії.

Наводимо спостереження за затребуваними раніше місцями Криму. Так 3 травня виглядала центральна площа Леніна в Алушті:

Центральна площа Алушти, 3 травня 2017 року
Центральна площа Алушти, 3 травня 2017 року

Набережна Алушти теж не особливо багатолюдна.

Набережна Алушти, 3 травня 2017 року
Набережна Алушти, 3 травня 2017 року

Наймасовішим місцем скупчення туристів, яке можна роздивитися через веб-камери, став басейн готелю «Ялта-Інтурист». Можливо, серед них ховаються загадкові іноземні туристи, в присутності на півострові яких переконують підконтрольні Росії кримські чиновники.

Басейн готелю «Ялта-Інтурист», 3 травня 2017 року
Басейн готелю «Ялта-Інтурист», 3 травня 2017 року

Веб-камера на феодосійській набережній ажіотажу туристів теж не показала.

Набережна Феодосії, 3 травня 2017 року
Набережна Феодосії, 3 травня 2017 року

Порожнім залишається і вокзал Євпаторії.

Вокзал Євпаторії, 3 травня 2017 року
Вокзал Євпаторії, 3 травня 2017 року

Аналогічна ситуація – на Керченській поромній переправі. Слідів активного переміщення туристів тут не виявлено.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG