Доступність посилання

ТОП новини

Президент США підписав бюджет країни на 2017 рік


Президент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп

Президент США у п'ятницю підписав проект бюджету, який гарантує фінансування роботи уряду до вересня 2017-го року. Підписання дозволило уникнути припинення роботи державних установ. Раніше республіканці і демократи змогли дійти згоди щодо бюджету на 2017-й фінансовий рік, і запобігли призупиненню роботи федерального уряду.

Сенат США у четвер відклав на задній план партійні розбіжності і переважною більшістю голосів схвалив трильйонний бюджет державних асигнувань, що дозволить уряду безперебійно функціонувати до кінця вересня цього року.

Сенатори проголосували за проект бюджету, який у середу був схвалений Палатою представників, 79 голосами «за» і 18 – «проти». Для того, щоб закон набув чинності, його мав підписати президент Дональд Трамп.

«Республіканці і демократи в обох палатах Конгресу вперше працювали разом з Білим домом, щоб схвалити важливий закон і забезпечити безперебійну роботу уряду», – сказав сенатор-республіканець з Техасу Джон Корнин.

«Голосування (щодо бюджету) доводить, що Вашингтон може працювати, коли ми об'єднуємо зусилля, – сказав лідер демократичної меншості, сенатор з Нью-Йорка Чак Шумер. – На мій погляд, це хороший закон для американців».

Бюджет, погодження якого стало результатом кількох тижнів переговорів між лідерами обох палат Конгресу і Білим домом, передбачає збільшення військових витрат і фінансування служб прикордонної безпеки США.

«Завдяки фінансуванню Міністерство внутрішньої безпеки зможе найняти більшу кількість співробітників прикордонної та митної служб, вдосконалити інфраструктуру в пунктах пропуску через державний кордон, а також найняти більшу кількість імміграційних суддів, щоб збільшити число розглянутих імміграційних справ», – сказав Корнин.

Посольство України у США на своїй сторінці у «Фейсбуці» звернуло увагу на те, що підписаний бюджет передбачає виділення щонайменше 560 мільйонів доларів на програми допомоги Україні.

На радість демократів, в законопроект не увійшли багато пропозицій республіканців і, особливо – обіцянки Трампа.

Так, не передбачається виділення коштів на будівництво стіни на кордоні США і Мексики.

Місцеві органи влади не будуть покарані за відмову співпрацювати з федеральними агентами в питанні про виявлення і висилку недокументованих мігрантів.

Згідно з проектом бюджету, фінансування Obamacare продовжать, як і фінансування організації Planned Parenthood, що надає допомогу жінкам, в тому числі – у випадках переривання небажаної вагітності.

Проект бюджету «не тільки виключає фінансування марної і неефективної стіни на кордон, але збільшує інвестиції в програми, необхідні для підтримки середнього класу», сказав Чак Шумер. «Національні інститути здоров'я отримають додаткові 2 мільярди доларів. Програми щодо поліпшення інфраструктури також будуть розширені», – додав він.

Сенатор-демократ Білл Нельсон із Флориди, де розташована база ВПС США Кейп-Канаверал, схвалив збільшення бюджету НАСА. «Ми стоїмо на порозі золотого століття досліджень і відкриттів, – сказав Нельсон. – НАСА збирається відправити місію на Марс».

Однак ухвалений за підсумками досягнення згоди представників обох партій законопроект викликав невдоволення вкрай консервативних республіканців, на думку яких, партія зробила занадто багато поступок демократам.

«У листопаді минулого року американці проголосували за те, щоб республіканці контролювали обидві палати Конгресу і Білий дім, – заявив сенатор-республіканець Тед Круз з Техасу. – Ми повинні виділяти кошти на наші пріоритети, а не продовжувати фінансувати програми демократів».

Сам Дональд Трамп у «Твіттері» написав, що у вересні уряду «потрібен добрячий shutdown», тобто тимчасове припинення роботи державних відомств до початку наступного фінансового року 1 жовтня.

Сенатори від обох партій не погодилися з позицією президента.

«Нас обрали для того, щоб управляти країною, а не припиняти роботу уряду», – наголошує Корнин.

На думку ж Чака Шумера, якщо лідери в Конгресі будуть працювати над бюджетом на 2018 рік «так само добре», як працювали з бюджетом на 2017-й, то є шанси отримати результат, що не дасть приводів турбуватися про припинення роботи уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG