Доступність посилання

ТОП новини

Франція та ЄС святкують перемогу Емманюеля Макрона


Емманюель Макрон, який перемагає на виборах президента Франції
Емманюель Макрон, який перемагає на виборах президента Франції

Переможцем президентських виборів у Франції стає 39-річний політик-центрист Емманюель Макрон. У своїй промові після оголошення перших оцінок результатів виборів він зазначив, що захищатиме французів та ЄС, європейську цивілізацію та її цінності. Його суперниця, лідер праворадикальної партії «Національний фронт» Марін Ле Пен, після оголошення її поразки заявила про наміри реформування її партії та про те, що не збирається складати зброю, а закликає розпочинати політичну боротьбу сьогодні ж.

Новообраний майбутній лідер Франції Емманюель Макрон, виголошуючи промову поблизу Лувра, акцентував на надії та довірі.

«Я захищатиму Францію, її життєві інтереси, її імідж. Я захищатиму Європу, спільноту і долю, які собі обрали народи нашого континенту. На кону – наша цивілізація, наш спосіб життя, свобода, наші цінності, спільні починання та надія», – заявив Макрон.

Емманюель Макрон: промова переможця (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Від імені Франції новообраний президент звертається до лідерів держав світу: «Франція буде присутньою і шукатиме миру, рівноваги між силою, міжнародного співробітництва та поваги до взятих зобов’язань і в сфері розвитку, і в боротьбі з глобальним потеплінням».

Ле Пен: починається «велика переорієнтація між патріотами й глобалістами»

Тим часом його суперниця, лідер праворадикального «Національного фронту» Марін Ле Пен, виступаючи ввечері перед своїми прихильниками, заявила, що продовжуватиме перебувати в опозиції, а «політична боротьба розпочинається вже сьогоднішнього вечора». Вона закликала «всіх патріотів приєднуватися». «Франція нині як ніколи матиме потребу у вас протягом наступних місяців», – заявила вона.

«Цей другий раунд організовує велику політичну переорієнтацію між патріотами та глобалістами, але і сам «Національний фронт» має реформуватися», – додала Ле Пен.

Центрист Емманюель Макрон протягом своєї виборчої кампанії агітував за проєвропейську платформу, тоді як крайньо правий кандидат Марін Ле Пен сповідувала антиімміграційну політику та обіцяла, що Франція у разі її обрання президентом вийде із складу ЄС та відмовиться від єдиної європейської валюти євро.

Як очікується, зовнішня політика Емманюеля Макрона значною мірою буде продовженням курсу, визначеного нинішнім президентом Франції Франсуа Олландом.

Емманюель Макрон – французький політик, колишній міністр економіки та промисловості за президентства Франсуа Олланда. Економіст, інвестиційний банкір. 23 квітня 2017 року в першому турі виборів президента Франції Макрон посів перше місце із результатом 24,01 відсотка голосів.

Порошенко розраховує на активізацію «нормандського формату»

Президент України Петро Порошенко привітав переможця французьких виборів.

«Розраховуємо на амбітну співпрацю з Францією та активізацію «нормандського формату», – написав він в своєму мікроблозі twitter.

Після шоку, спричиненого Великобританією, яка у червні минулого року проголосувала за вихід із ЄС, та обрання у листопаді 2016 року президентом США Дональда Трампа політичні інституції Західної Європи з надзвичайною увагою стежать за виборами у ключових державах ЄС, які могли бути руйнівними для існування співдружності.

Натомість кандидат від крайніх правих у грудні минулого року програв на виборах у Австрії, а громадяни Нідерландів відкинули націоналістів та популістів на виборах у березні, переобравши традиційні політичні партії. Найближчими місяцями очікуються вибори у Великобританії та Німеччині.

Франція після Австрії та Нідерландів теж пройшла електоральний істпит

На цьому тлі Франція була для Євросоюзу найважливішим електоральним іспитом 2017 року, який, як виглядає, пройшов із позитивним результатом.

Тому лідери євроустанов у Брюсселі та представники влади в Берліні зітхнули із полегшенням на тлі перемоги Емманюеля Макрона, твердого прихильника ЄС. Так само його перемогу радо вітають і по другий бік Атлантики, бо він представляє продовження позиції Франції як у Євросоюзі, так і в трансатлантичних відносинах.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер в своєму мікроблозі twitter написав, що він радіє перемозі Макрона і щасливий, що «французи обрали європейське майбутнє».

Голова Європейської ради Дональд Туск, зі свого боку, привітав «французький народ, що обрав Свободу, Рівність та Братерство на тлі тиранії фейкових новин».

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні після оприлюднення результатів виборів одразу зауважив, що запрошує Емманюеля Макрона на пленарне засідання до очолюваної ним євроустанови для розмови про «Сполучені Штати Європи, яка дає громадянам конкретні відповіді».

Урочиста передача влади від нинішнього президента Франсуа Олланда переможцеві виборів Емманюелю Макрону має відбутися у Єлисейському палаці в Парижі 14 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG