Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: націоналісти проти «Безсмертного полку»


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Доброго ранку!

Із картоплею та димовими шашками

9 травня на Алеї слави у Києві відбулися сутички між активістами націоналістичних організацій та учасниками акції «Безсмертний полк», що має російське коріння. Поліція затримала, зокрема, близько 20 осіб із молодіжного крила Добровольчого руху «ОУН», яку очолює Микола Коханівський. Згодом їх відпустили. Під час ходи націоналісти жбурляли в учасників «Безсмертного полку» картоплею, димовими шашками і фарбою. Під цей «вогонь» потрапляли також і поліцейські з журналістами.

Загалом, в Україні відбулося близько 1700 заходів з відзначення 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, і в них узяли участь понад 600 тисяч осіб, повідомив директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко.

Із Додоном і без авіашоу

У Росії ж парад із нагоди 9 травня пройшов за традиційним сценарієм. Участь у параді на Красній площі у Москві взяли майже 10 тисяч людей. А повітряну частину параду скасували через погану погоду. 72 літаки і гелікоптери, які мали пролетіти над Красною площею, повернулися на аеродроми. Також у цій країні відбулася акція «Безсмертний полк», а єдиним іноземним високопоставленим гостем став президент Молдови Ігор Додон. На параді він стояв біля Володимира Путіна, тоді як прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, чиї позиції похитнулися через звинувачення у корупції, стояв осторонь від російського президента і був майже непомітним на фотографіях.

Зліва направо: президент Молдови Ігор Додон, Володимир Путін, крайній справа – Дмитро Медведєв
Зліва направо: президент Молдови Ігор Додон, Володимир Путін, крайній справа – Дмитро Медведєв

У продовження теми маємо спростування міфів про Другу світову війну, адже тепер радянські міфи про війну колишню стали зброєю у війні теперішній. Тож чи справді Німеччина сама почала Другу світову війну, а Сталін та Гітлер ніколи не співпрацювали, як це тривалий час запевняла пропаганда Кремля? Дивіться про це у відео програми «Молодь Плюс».

Міфи про Другу світову. Спростування (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:31 0:00

Крім цього на основі матеріалів Центру дослідження визвольного руху і Галузевого державного архіву Служби безпеки України Радіо Свобода підготувало відеосвідчення боротьби Української повстанської армії проти нацистів.

Як УПА воювала проти нацистів: документи та фото (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Вечірки «Євробачення»

Перший півфінал «Євробачення» позаду. Та за лаштунками пісенного конкурсу відбувається і низка інших подій. Конкурсанти, їхні делегації та фани зустрічаються на вечірках, спілкуються, танцюють та обмінюються враженнями. Часто такі заходи організовуються посольствами тієї чи іншої країни. На одній із таких вечірок, присвяченій учаснику «Євробачення» Імрі Зіва з Ізраїлю, побувало Радіо Свобода. Виявляється у цього виконавця є українське коріння.

А завершити сьогоднішінй огляд ми вирішили п’ятьма оригінальними українськими продуктами, що викликали ажіотаж на Заході. Серед них унікальні жалюзі, що можуть перетворити вид із будь-якого вікна на чарівну панораму Нью-Йорка чи Токіо або зоряне небо, автономний дім і барабани неземного вигляду.

Барабани GUDA
Барабани GUDA

Не дозволяйте іншим переписувати Вашу історію!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG