Доступність посилання

ТОП новини

9 травня: у Києві затримали найбільше людей, через сутички і заборонену символіку


Правоохоронці під час мітингу на честь 9 травня у Києві
Правоохоронці під час мітингу на честь 9 травня у Києві

У Києві під час акції «Безсмертний полк» відбулося кілька сутичок – частину активістів з націоналістичних організацій заблокувала поліція, проте решта пройшла до Алеї слави. Там відбулися бійки між патріотично налаштованими українцями і учасниками акції «Безсмертний полк». Останніх дратували червоно-чорні прапори. Після масових заходів поліція затримала близько 20 людей, більшість із них – активісти націоналістичних організацій.


9 травня на Алеї слави відбулися сутички між активістами націоналістичних організацій і учасниками акції «Безсмертний полк». Також поліція затримала близько 20 осіб із молодіжного крила Добровольчого руху «ОУН», який очолює Микола Коханівський. Під час ходи акції з російським корінням «Безсмертний полк» націоналісти жбурляли в її учасників картоплею, димовими шашками і фарбою. Під цей «вогонь» потрапляли і поліцейські з журналістами.

Сутички активістів Добровольчого руху «ОУН» Миколи Коханівського з Нацполіцією. Київ, 9 травня 2017 року
Сутички активістів Добровольчого руху «ОУН» Миколи Коханівського з Нацполіцією. Київ, 9 травня 2017 року

Офіс Добровольчого руху «ОУН», звідки по «Безсмертному полку» кидали картоплю, правоохоронці заблокували близько п’ятої ранку, каже лідер організації​ Микола Коханівський. Він до поліції не потрапив.

«9 травня – це свято наших ворогів. Режим внутрішньої окупації вирішив його відсвяткувати, а ми, українські патріоти, майданівці, вирішили цьому заважати і оголосили акцію «Смертний полк». Ми мусимо святкувати свої свята – 14 жовтня, 23 травня і безліч інших українських свят», – заявив Коханівський.

Микола Коханівський
Микола Коханівський

Близько дев’ятої години ранку в напрямку правоохоронців із вікна офісу Добровольчого руху «ОУН» полетіла перша димова шашка. Як розповідають очевидці, через неї ніхто не постраждав, але одразу після цього до входу в будинок пішло близько двох десятків правоохоронців. Також за півгодини до місця подій приїхала слідчо-оперативна група і склала протокол про порушення.

«Безсмертний полк» проходив повз вікна значно пізніше, близько 11-ї ранку. Першими під димові шашки і фарбу потрапили журналісти, пізніше «оунівці» Коханівського почали влучати і в ходу «полку». Щонайменше два рази було чути, як билися скляні пляшки. Поліція гасила димові шашки, але не робила спроб взяти офіс штурмом. Проте пізніше правоохоронці все ж таки увійшли всередину офісу. Про це журналістам розповів голова поліції Києва Андрій Крищенко.

Порушено кримінальне провадження за статтями «опір працівникам поліції» і «хуліганство». Також затримали чоловіка з банером, де була зображена «георгіївська» символіка
Андрій Крищенко

«Порушене кримінальне провадження за статтями «опір працівникам поліції» і «хуліганство». В офісі були проведені невідкладні слідчі дії. 24 людини доставлено до Печерського районного управління поліції. Також затримали чоловіка з банером, де була зображена «георгіївська» символіка. Його також доставили в управління», – розповів Крищенко. 23 із 24 були затримані в офісі Добровольчого руху «ОУН», одна людина – поблизу станції метро «Арсенальна».​

Згодом поліція повідомила про затримання ще шістьох людей – за заборонену символіку і опір правоохоронцям.

Сутички через червоно-чорний прапор

Сутички продовжилися вже безпосередньо на Алеї слави. Учасники акції «Безсмертний полк» підходили класти квіти до вічного вогню, де вже стояли активісти націоналістичних організацій. Вони тримали під пам’ятником Вічної слави два прапори – синьо-жовтий і червоно-чорний – і портрет Романа Шухевича. Особливе обурення викликав червоно-чорний прапор, і після тривалих словесних сутичок один із учасників акції «Безсмертний полк» прорвався і зламав древко прапора. Після цього почалася бійка між активістами з обох боків.

​Представники патріотичних організацій засуджували використання «георгіївських стрічок» і навіть червоних прапорів – щонайменше один із них журналісти Радіо Свобода помітили у натовпі. Сутички припинилися після втручання поліції. Використання і «георгіївських стрічок», і червоного прапора в Україні заборонили ще минулого року.

У поліції розповіли, що, крім банера, літня жінка намагалася розгорнути червоний прапор. За словами Крищенка, кримінального провадження проти неї відкривати, можливо, не будуть через її вік – 82 роки. Ще кілька прапорів вилучили нерозгорнутими в інших учасників ходи «Безсмертний полк».

У Києві порядок забезпечували 3500 правоохоронців із Національної поліції і Національної гвардії – приблизно стільки ж людей 9 травня вийшли для участі в масових заходах.

«Минулого року міри безпеки були не такими серйозними, тому що зараз у Києві проводять «Євробачення». Безумовно, є певні ризики через це, зокрема і сьогодні. Тому вдались до серйозніших мір безпеки в порівняні з минулим роком», – повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Дев’яте травня: одесити побилися біля пам’ятника Невідомому матросу (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

​У Києві затримали найбільше людей. На другому місці – Одеса. Там затримали 15 осіб: двох за заборонену символіку, решту – за сутички. У МВС повідомили, що під час масових заходів тілесні ушкодження отримали 8 працівників поліції – 6 у Дніпрі, по одному – у Києві й Запоріжжі.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Друга світова і псевдоветерани. «Безсмертний полк» – флешмоб Путіна за гроші бюджету України?

Чому 9 травня – день катастрофи, а не свято (iнтернет-видання)

9 травня – антиукраїнське свято?

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG