Доступність посилання

ТОП новини

Друга світова і псевдоветерани. «Безсмертний полк» – флешмоб Путіна за гроші бюджету України?


Через два з половиною місяці після початку нинішньої війни Росії проти України. Російський президент Володимир Путін (праворуч) і прем'єр Росії Дмитро Медведєв. Москва, 9 травня 2014 року
Через два з половиною місяці після початку нинішньої війни Росії проти України. Російський президент Володимир Путін (праворуч) і прем'єр Росії Дмитро Медведєв. Москва, 9 травня 2014 року

Київ – У День перемоги над нацизмом 9 травня у Києві та інших містах України запланована хода ветеранів під назвою «Безсмертний полк». Але наразі в українців виникає питання, хто саме збирається іти у ветеранських лавах, адже ті, хто воював під час Другої світової війни – це літні люди, яким 90 і більше років та які навряд чи зможуть крокувати у лавах так званого «Безсмертного полку». Не менше питань – до активістів ветеранських організацій, що їхню діяльність фінансує держава.

Серед організаторів ходи так званого «Безсмертного полку» – політики з опозиційних лівих сил, активісти проросійських організацій, низка ветеранських організацій. Прийти на акцію «борців з фашизмом» закликає експерт російської Асоціації публічної дипломатії «Майбутнє країни», уродженець Києва, а нині житель Москви Юрій Кот.

Під час Революції гідності Кот був ведучим «антимайдану», повідомив журналістам учасник АТО, засновник громадської організації «Новий вогонь» Дмитро Різниченко.

Минулого року в День перемоги над нацизмом у лавах ветеранів пройшли здебільшого ветерани радянської армії. Про що і повідомляли журналістам, відповідаючи на запитання, чи воювали вони у Другій світовій війні.

«Я, синку, не воював, але прийняв естафету від ветеранів Збройних сил (СРСР – ред.), котрі воювали. Я їхню естафету прийняв і проніс далі – тридцять шість років був у військовій авіації», – визнав один з учасників минулорічного київського «параду ветеранів».

Серед активістів ветеранських організацій також і ті, кого раніше українці бачили у лавах Комуністичної партії. Так, Київську міську організацію ветеранів України очолює колишній член Компартії, народний депутат кількох скликань від КПУ, 1949 року народження Петро Цибенко.

Завданням організації Цибенко назвав виконання законів України щодо соціального забезпечення ветеранів.

«Найголовніша вимога – виконання законодавства стосовно ветеранів у повному обсязі. Сьогодні покоління, яке створило все те, що є на цій землі, жебракує, люди старшого віку – вже на межі», – пояснює Цибенко.

«Безсмертний полк» псевдоветеранів

Існування подібних ветеранських організацій передбачене чинним законодавством України, яке урівнює у правах (а відтак у можливостях і пільгах) різні організації – і ветеранів Другої світової війни, і ветеранів-афганців, і ветеранів АТО. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написав учасник АТО, правник Кирило Сергєєв.

«І здавалось – «зрада», але знайшов закон. Точніше, постанову Кабміну №176 від 07.03.2012 року. Саме цією постановою на службу, яка допомагає виключно ветеранам війни, поклали обов’язок робити виплати і... просто організаціям ветеранів. До бюджетної «годівниці» Кабмін допустив низку ветеранів всього, чого тільки можна, які війни і в очі не бачили», – зазначив Сергеєв.

Дослідник історії України Сергій Грабовський зауважує, що більшість військових ветеранських організацій в Україні працюють ще з радянської доби, і члени цих організацій знаходять спільну мову з чиновниками, принаймні у справі використання бюджетних коштів. При цьому у ветеранському русі чимало тих, хто не має жодного стосунку до Другої світової війни – натомість, є ті, хто в лавах НКВС «зачищав» Україну від патріотів з УПА. Як зазначив Грабовський, в Україні досі діє законодавство, за яким так звана «Велика вітчизняна війна» «подовжена» до 1955 року.

Дмитро Різниченко ж упевнений, про що сказав «Тиждень.ua», що старі ветеранські кадри «діляться з чиновниками вкраденими з бюджету грішми». «Гроші з держбюджету осідають у кишенях «ветеранів», які щиро ненавидять Україну, хоча на камеру намагаються скидатися на патріотів», – зазначає він.

«Жеруть» український бюджет, «жеруть» ветеранські гроші і виступають від імені ветеранів
Дмитро Різниченко

«Розпустити їх, примусити відповідати за всі ті скажені мільйони гривень, які вони фактично вкрали – неможливо. Наразі тим, у чиїх руках закон, не треба знищувати ворогів, які «жеруть» український бюджет, «жеруть» ветеранські гроші і виступають від імені ветеранів», – сказав боєць Радіо Свобода.

У березні в Будинку офіцерів України сталася бійка під час публічного звіту Держслужби у справах ветеранів за 2016 рік. Дмитро Різниченко назвав минулорічну акцію «Безсмертний полк» путінським флешмобом, профінансованим із бюджету України.

Як приклад корупційного зв’язку між старими ветеранськими організаціями та державними чиновниками журналісти навели ситуацію з виборами громадської ради при Міністерстві оборони України, які закінчились скандалом.

Міністр оборони Степан Полторак пообіцяв розібратися із ситуацією, що склалась у середовищі військових ветеранських організацій.

У зв’язку із резонансом у суспільстві, викликаним виборами нового складу громадської ради Міноборони, ухвалили рішення провести спільну ретельну перевірку
Степан Полторак

«У зв’язку із резонансом у суспільстві, викликаним виборами нового складу громадської ради Міністерства оборони України, ухвалили рішення провести спільну ретельну перевірку усіх документів щодо організації та проведення даних виборів. За результатом перевірки будуть ухвалені рішення, відповідно до законодавства України. Також до Міністерства юстиції України буде спрямовано відповідний запит щодо офіційного роз’яснення окремих положень та норм постанови уряду «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», – пообіцяв Полторак у дописі на Facebook.

Міністерство соціальної політики після зустрічі з ветеранськими організаціями 6 травня заявило про готовність провести власну перевірку організацій, які претендують на державне фінансування.

І насамкінець: 26 квітня 2017 року Генеральна прокуратура України почала розслідування за фактом вбивства художника, бійця УПА Ніла Хасевича працівником органів держбезпеки СРСР Борисом Стекляром.

Нині Стекляр – пенсіонер, який має звання «Почесний ветеран України» і нагороджений почесною грамотою Верховної Ради та Орденом Богдана Хмельницького другого ступеню.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Антиукраїнські сили хочуть використати 9 травня для провокацій (огляд преси)​

9 травня – антиукраїнське свято?

Акції «залякування» до 9 травня: хто кого провокує?​

Аваков: 9 травня правоохоронці жорстко реагуватимуть на антиукраїнську символіку та заяви​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG