Доступність посилання

ТОП новини

День перемоги над нацизмом на українських телеканалах лишається радянським


Ілюстративне фото з військово-історичного фестивалю «ПЕРЕМОГА.UA», приуроченого до річниці завершення Другої світової війни, Київ, 7 травня 2017 року
Ілюстративне фото з військово-історичного фестивалю «ПЕРЕМОГА.UA», приуроченого до річниці завершення Другої світової війни, Київ, 7 травня 2017 року

Тетяна Попова

Україна відійшла від радянського розуміння Дня перемоги ще три роки тому, відтак 8 і 9 травня офіційні заходи присвячені більше вшануванню загиблих, ніж святкуванню знищення ворога. Утім, в ефірі українських телеканалів досі традиційно вшановують пам’ять про Другу світову війну радянськими фільмами. «Інтер» пішов навіть далі зі спробою показати нещодавно відзнятий російсько-білоруський фільм про героїзм червоної армії «Танкіст». Але такий показ заборонили.

Українські телеканали почали поступово змінювати свій ефір, зазначають експерти. Якщо в перші роки незалежності 9 травня на телебаченні було таким самим, як і за часів Радянського Союзу, то вже зараз можна говорити про позитивну динаміку змін в програмі, зазначає фахівець Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

Війна не є якоюсь легкою веселою прогулянкою до Берліна
Сергій Рябенко

«Зараз акценти здебільшого зміщуються на те, що війна не є якоюсь такою легкою веселою прогулянкою до Берліна, що, як пишуть наші східні сусіди з держави-агресора: «9 мая. Можем повторить», а, навпаки, більше вже акценти зміщуються на те, що війна – це є дуже неприємною подією, яка зачепила долі дуже багатьох людей», – зауважує Рябенко.

Цьогоріч, у дні вшанування загиблих у Другій світовій, головні телеканали України мають намір показувати низку радянських воєнних фільмів, це, зокрема, «Ати-бати, йшли солдати», «В бій ідуть тільки старі», «Щит і меч».

Журналіст інтернет-видання «Детектор медіа» Борис Бахтєєв вважає, що українські телеканали просто «відбувають номер».

Більшість каналів виходять зі становища, ставлячи в ефір старі, відомі, заїжджені фільми
Борис Бахтєєв

«Враження таке, що на переважній більшості каналів все йде за наїждженою колією. Більшість каналів виходять зі становища, ставлячи в ефір старі, відомі, заїжджені фільми. Це відбування номеру. Причому ті канали, які позиціонують себе як поціновувачі традиційних радянських цінностей, радянських чеснот, найвідвертіше просто відбувають номер», – зазначив Бахтєєв.

8 та 9 травня литовські канали транслюють свою звичайну продукцію

Водночас інші канали, до прикладу СТБ, приділяють темі перемоги зовсім мало уваги, і їхня телепрограма нагадує звичайний ефір вихідного дня. Саме так виглядає телебачення в Литві 8 та 9 травня. Журналіст литовського інтернет-каналу «Свобода» Андрюс Тапінас каже, що в Литві в ці дні про події Другої світової війни згадують лише в новинах або в аналітичних передачах і не перетворюють ефір телеканалів в марафон радянських фільмів.

Наш національний канал радіо та телебачення взагалі не транслює російськомовну продукцію
Андрюс Тапінас

«8 та 9 травня литовські канали транслюють свою звичайну продукцію, тобто я подивився, це – голлівудські фільми, будуть литовські програми, наш національний канал радіо та телебачення, він взагалі не транслює російськомовну продукцію, лише європейську та американську. Більше російської продукції наше телебачення показує у будь який інший день», – розповідає литовський журналіст.

Не забороняти радянську продукцію, а шукати їй вдалу компенсацію

Андрюс Тапінас вважає, що не варто забороняти радянську та російську продукцію, а потрібно шукати їй вдалу компенсацію. Тобто створювати власний якісний контент. Українські експерти також підтримують таку точку зору і переконують, що найкращим варіантом на День примирення та День перемоги над фашизмом було б показувати власне українські документальні фільми. Хоч вони і є, але їх ще мало, вважає голова правління ТОВ «Детектор медіа» Наталія Лігачова.

Це мали би бути власні проекти українських телеканалів або українських кіномитців
Наталія Лігачова

«В ідеалі це мали би бути, безумовно, власні проекти українських телеканалів або українських кіномитців. В нас і є такі фільми, їх не так багато, наприклад, документальні. Є великий цикл Сергія Буковського про Другу світову війну. Але їх небагато, їх треба знімати», – каже Лігачова.

І телеканали потроху починають працювати в цьому напрямку. Наталія Лігачова наводить приклад каналу «1+1» з фільмом Світлани Усенко «Діти перемоги», присвяченим тим, хто під час Другої світової війни були ще дітьми, але бачив всі страхіття. Інші телеканали також підхоплюють цю ініціативу. Так, наприклад, схожі проекти роблять ICTV та «Інтер».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Антиукраїнські сили хочуть використати 9 травня для провокацій (огляд преси)​

9 травня – антиукраїнське свято?

Акції «залякування» до 9 травня: хто кого провокує?​

Аваков: 9 травня правоохоронці жорстко реагуватимуть на антиукраїнську символіку та заяви​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG