Доступність посилання

ТОП новини

«Сусід за сусіда»: які «клани» існують на «Євробаченні»?


Балкани, пострадянській простір, Скандинавія… Саме про ці регіональні групи говорять коли на пісенному конкурсі «Євробачення» підраховують бали, що їх одні країни дають іншим. Проблема регіонального голосування існує, про неї знають і організатори конкурсу, і музичні фахівці та фани «Євробачення», але також лунають заклики не перебільшувати її, і що все одно на конкурсах виграють сильніші пісні з гарним шоу.

«Ну-ну, несподіванка!» – саме такими словами коментатори на британському телебаченні зустрічають результати голосування сусідніх країн за сусідні. Коли говорять про голосування «сусідів за сусідів», то головно мають на увазі три регіональні групи – балканську, пострадянську (з вкрапленням екс-комуністичної Східної Європи), а також скандинавську групу.

Але мова йде не лише про регіональні групи , але й про окремі пари. Скажімо, в середньому Кіпр дає Греції 11,55 бала, а Греція Кіпру – 11,33 бала з максимальних 12. Молдова дає Румунії в середньому 11,8 бала, а Румунія Молдові – 11,71 бала. Так само Британія й Ірландія обмінюються взаємною підтримкою.

Історія максимальних балів, які Кіпр традиційно дає Греції на «Євробаченні»

В інтернеті є навіть форум під назвою «Голосування за твого друга і сусіда на «Євробаченні»…

Так було завжди, в принципі. Країни колишньої Югославії одне за одного, чи країни Балтійського моря одне за одного. І з цим нічого не вдієш
Андрій Уренєв

«Ну, так було завжди, в принципі. І тут немає нічого дивного, бо так було завжди і так голосували завжди. Скажімо, країни колишньої Югославії одне за одного, чи країни Балтійського моря одне за одного. Ну, це зрозуміло й очевидно і з цим нічого не вдієш. Я в цьому проблеми не бачу, але це треба враховувати», – каже в інтерв’ю Андрій Уренєв, який працює директором у співачки Вєрки Сердючки (Андрія Данилка).

Хто давав найбільше балів Хорватії на «Євробаченні» за останні 10 років: Боснія, Македонія, Словенія, Чорногорія… (Інфографіка британської газети The Daily Telegraph, 2016 рік)
Хто давав найбільше балів Хорватії на «Євробаченні» за останні 10 років: Боснія, Македонія, Словенія, Чорногорія… (Інфографіка британської газети The Daily Telegraph, 2016 рік)

Яна Прядко, продюсер кількох виконавців-учасників «Євробачення» (серед них Руслани й Альоші) теж визнає існування «сусідської проблеми», але закликає не перебільшувати її.

«Стосовно голосування сусідів за сусідів, то частково це є дійсністю. Але якщо уважно подивитися, то якщо пісня не дуже добра і гірша за інші в півфіналі чи фіналі, то тут не відбувається голосування навіть сусідів за сусідів, а якщо й дають, то дуже низький бал. Тобто, немає такої ситуації, коли голосують лише сусіди за сусідів і не звертають уваги на дійсно гарні номери, гарні пісні інших країн-учасниць», – каже Прядко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Ну, а чому це взагалі проблема? Якщо я не можу за свою команду вболівати, то буду вболівати за команду своїх родичів чи сусідів. Що тут ненормального?
Влад Троїцький

А Влад Троїцький, відомий менеджер багатьох культурних проектів, взагалі не вважає регіональне голосування проблемою.

«Ну, а чому це взагалі проблема? Ну, можуть сусіди голосувати за сусідів – це ж нормально! Ну, якщо мені подобаються і я люблю там – ну, не знаю, білорусів, наприклад, – то чому ні? Якщо я не можу за свою команду вболівати, то буду вболівати за команду своїх родичів чи сусідів. Що тут ненормального?» – каже Троїцький Радіо Свобода.

Твіти з попередніх конкурсів, коли глядачів і коментаторів дратувало голосування сусідів за сусідів на «Євробаченні»

​Регіональне голосування не впливає на перемогу?

Якщо сильна й хороша пісня то вона в будь-якому разі має шанси на перемогу. Яким би не було (регіональне) голосування, все одно виграють сильніші пісні
Андрій Уренєв

Співрозмовники Радіо Свобода визнають, що проблема голосування «сусідів за сусідів» на пісенному конкурсі «Євробачення» існує, але вона не має вирішального впливу на переможців і фаворитів.

«Якщо сильна й хороша пісня то вона в будь-якому разі має шанси на перемогу. І так було вже багато разів. Яким би не було (регіональне) голосування, все одно виграють сильніші пісні. Ну, буває так, що скандинави голосують одне за одного, але балканські країни не виграють часто», – каже Уренєв.

Хто давав найбільше балів Швеції на «Євробаченні» за останні 10 років: Данія, Норвегія, Фінляндія, Ісландія, Естонія… (Інфографіка британської газети The Daily Telegraph)
Хто давав найбільше балів Швеції на «Євробаченні» за останні 10 років: Данія, Норвегія, Фінляндія, Ісландія, Естонія… (Інфографіка британської газети The Daily Telegraph)

А Яна Прядко каже, що «сусідських голосів» все одно не вистачає для перемоги – так вони впливають на результат у підсумку, але не кардинально, адже йдеться про регіональні групи, кількістю в середньому п’ять країн, а для перемоги цього недостатньо.

«Правдою є те, що перемогу отримують ті пісні, які викликають найбільші емоції. Можливо, кілька балів сусіди додають сусідам, але перемогу і в топ-три, в топ-п’ять завжди проходять ті країни, які отримують визнання по всіх країнах «Євробачення», а це понад 40 країн щороку», – каже Прядко.

Я не можу сказати, що хтось з моїх колег чи друзів буде голосувати за Польщу тільки тому, що вони поруч, або за Білорусь тільки тому, що вони сусіди. Просто принцип такий: або подобається артист, або не подобається
Саша Димов

«Я не можу сказати, що хтось з моїх колег чи друзів буде голосувати за Польщу тільки тому, що вони поруч, або за Білорусь тільки тому, що вони сусіди. Просто принцип такий: або подобається артист, або не подобається. Можливо, в інших інший підхід. Можливо, серед балканських країн ситуація інша, але я не думаю, що це так», – каже Радіо Свобода офіційний ді-джей цьогорічного конкурсу «Євробачення» в Києві Саша Димов.

Чим пояснити?

Пояснюється регіональне голосування кількома факторами.

По-перше, тим, що в сусідніх країнах якраз є зв’язки між собою і часто існують діаспори – тому коли голосують телеглядачі, то зрозуміло, що діаспора активно голосує за країну свого походження.

По-друге, Європа завжди була континентом регіонів і це нормально, що країни регіонів мають історичні і культурні зв’язки між собою.

«Ви розумієте, відносини між сусідніми народами в Європі складались віками, а «Євробаченню» лише 60 років! Ну, не можна ж заборонити, скажімо, чорногорцям голосувати за словенців!» – каже в інтерв’ю Андрій Уренєв.

«Всі люди мають родичів по різні боки кордонів, мають друзів. Тобто, люди переїздять, переміщаються. Окрім того мелодика одного регіону відрізняється від мелодики іншого регіону Європи. І сусідні країни розуміють пісні одне одного краще, аніж, скажімо, португальці розуміють білорусів», – додає він.

Як писала газета The Daily Telegraph минулого року, самі представники «Євробачення» вказують, що географічні тренди голосування, можливо, пояснюються смаком. «Багато сусідніх країн поділяють такий самий медійний ландшафт, мову, а відтак і музичні смаки. Однак, багато людей все ще вказують на багато прикладів коли голосування якоїсь країни не враховує якість пісні», – писала газета.

Цікаво, як складається доля на «Євробаченні» «позакланових» країн.

Як на «Євробаченні» голосують? Сусіди голосують за сусідні країни. А в Австралії ж немає сусідів!
Наталія Альохіна

«Як на «Євробаченні» голосують? Сусіди голосують за сусідні країни. А в Австралії ж немає сусідів!» – каже Радіо Свобода українка з Австралії Наталія Альохіна. Хоча Австралія в 2016 році посіла друге після України місце на «Євробаченні» за чотирирічну історію виступів тієї далекої країни на європейському пісенному конкурсі.

Німеччина, наприклад, не належить до якогось регіонального блоку, але змогла виграти «Євробачення» в 2010 році, а от в 2015 році була останньою з невдалою піснею, яка не набрала жодного бала у фіналі.

В регіональному голосуванні є й парадоксальний позитив – часто віддають голоси одна одній країни, які мають непросту історію взаємин і таке голосування є своєрідним жестом і прагненням до замирення і до перегорнення сторінки важкого минулого, – а часом навіть воєн, як на Балканах.

Твіт щодо цьогорічного конкурсу в Києві: «Євробачення», чесно кажучи, – це політичний бардак, де країни голосують лише за сусідів. Але все ж таки, класна розвага!»

НА ТЕМУ «ЄВРОБАЧЕННЯ-2017»:

(Репетиція пісні «Time» українського гурту O.Torvald напередодні відкриття Євробачення)

(Офіційне відео пісні Time гурту О.Тorvald, який представлятиме Україну на «Євробаченні-2017»)

У проморолику «Євробачення-2017» показали український Крим

Фоторепортаж: У столиці відкрилася фан-зона «Євробачення» – Eurovision Village

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG