Доступність посилання

ТОП новини

«Завершення війни – це значить розпад Росії» – Василь Корсун, засновник онлайн-курсів військової справи


Вебсайт онлайн-курсів військової справи http://vyshkil.com
Вебсайт онлайн-курсів військової справи http://vyshkil.com

Військова грамотність людей, звичайних чоловіків і жінок, які мають різні професії та політичні погляди, – це одна з запорук збереження незалежності країни, ба більше, спроможність швидко зреагувати на напад противника. Якщо ж у державі відбувається все навпаки: коли в школах припинили викладати основи військової підготовки, коли молодь під різними приводами тікала від армії, та й самі Збройні сили не надто піклувалися про залучення новобранців, коли керівництво країни не надто дбає про те, яка зброя у вояків, у яких умовах працюють і живуть солдати та офіцери, тоді й складається так, що противник без зайвих зусиль може «відхапати» величезний край держави. Здається, ця історія українцям до болю знайома. І тепер держава, військові, правоохоронці, громадські активісти, волонтери вимушені перебудовувати як саму українську армію, так і змінювати відносини між солдатами та мирним населенням – в Україні ж бо триває третій рік війна. Про це в програмі «Радиво» розповів IT-фахівець Василь Корсун, який став на захист держави, спочатку спецпризначенцем на Донбасі, а тепер втілює інтернет-проект військової підготовки для цивільного населення «Вишкіл».

​Кожен охочий на сайті некомерційних онлайн-курсів «Вишкіл» може здобути теоретичні знання з військової підготовки, переглянувши відеокурси за кількома спеціальностями: вогнева підготовка, партизанське протистояння, балістика, виживання в екстремальних умовах, військова топографія, тактична медицина тощо.

Автор і організатор інтернет-платформи Василь Корсун розповів: його наштовхнула на «Вишкіл» слабка обізнаність основами військової справи мирного населення.

Якщо ми хочемо говорити про масову підготовку, то треба використовувати сучасні інструменти для підготовки широкого кола людей
Василь Корсун

«Коли все тільки починалося, на весні 2014 року, війна між російськими загарбниками та Україною, я ж почав із того, що почав шукати групу військової підготовки не для себе, а для інших. Я почав шукати інструкторів, намагався створити профільну структуру. Я тоді розумів, що моя підготовка, то моя, але одна людина нічого не вирішує під час війни, треба готувати усіх, бо всі неготові. І коли я побачив перші військові підготовчі групи, зокрема, з тактичної, зі снайперської, з мінно-вибухової підготовки, то я зрозумів, що це добре. Проте згодом, на службі в армії, я зрозумів, що масштаб охоплення людей цих груп дуже невеликий. Якщо ми хочемо говорити про масову підготовку, то треба використовувати сучасні інструменти для підготовки широкого кола людей», – пригадує Василь Корсун.

За кілька місяців роботи інтернет-платформи на курси записалося кілька тисяч людей з різних куточків України.

Платформу створено у відомому Массачусетському технологічному інституті спільно з Гарвардським університетом, і наразі вона використовується в найкращих міжнародних освітніх проектах. Замість нудних теоретичних текстів 50-секундні відеоролики з конкретними визначеннями, відеорядом, що пояснює, як летить куля, як правильно накласти турнікет при ушкодженій артерії, як подолати стрес на війні.

У нас є обмеження для того, щоб не могли зареєструватися люди з Росії, будь-яка людина, яка має Gmail або Facebook із територіальною прив’язкою до України, може зареєструватися і проходити наші курси, тільки українською мовою
Василь Корсун

«Більше людина дізнається, якщо офіційно зареєструється на сайті. Реєстрація – це справа тридцяти секунд. Формат навчання передбачає, що до логіну кріпиться завдання для людини, відстежується прогрес у навчанні так-званого курсанта. Також у нас є обмеження для того, щоб не могли зареєструватися люди з Росії, ще з інших територій. Зараз будь-яка людина, яка має Gmail або Facebook із територіальною прив’язкою до України, може зареєструватися і проходити наші курси, тільки українською мовою. До викладання ми залучаємо практиків військової справи. Ми готуємо цілісні теоретичні курси українською мовою з подальшою перспективою практичних занять у інструкторів», – зазначив Василь Корсун.

Відповідаючи на запитання щодо ймовірної реєстрації у «Вишколі» людей з намірами противника, Корсун зауважив: тоді й не варто випускати книг мілітарної тематики, але сьогодні всім очевидно, що треба негайно підвищувати рівень обізнаності населення щодо військової підготовки, інакше війну не виграти.

Сам Василь Корсун до війни мав добру роботу: керував IT-проектами в міжнародних компаніях. Після Євромайдану, «русской весны» йому з однодумцями стало зрозуміло, що «Путін піде війною проти України». З початком бойових дій на Донбасі Василь Корсун був серед перших у військкоматі, але йому відмовили у службі, мовляв, білий квиток не дає право записатися в армійські лави.

«Мені сказали в військкоматі: «Ви нас можете підтримувати як волонтер, але ми будемо воювати без вас» – це прямий текст воєнкому до мене. Я цим не задовольнився і почав тренуватися. Ми з групою чоловіків приблизно рік тренувалися по два-три дні на тиждень з різних дисциплін», – розповів Василь Корсун.

На Донбасі Василь Корсун служив у військах спеціального призначення. Про армійські будні розповідає мало, бо спеціальні війська не передбачають розголосу. Тільки каже, що на фронті часом було й весело, а було й складно.

«Армія – це штука весела. Випадки різні траплялися. Я пам’ятаю, як перед виходом нам сказали: «Дивіться будьте обережні, бо попереду замінована ділянка, там встановлені протитанкові міни, але вони старі, тому спрацьовують на кілограмах 80-90, якщо наступити». І ми пройшли недалеко від ділянки, а після повернення тією ж дорогою побачили на одній із мін такий гарний відбиток черевика. Тобто хтось із наших пройшов, а оскільки група була невеликою, то одразу з’ясували, хто це. Це було досить весело», – ділиться Василь Корсун.

До мирної роботи в IT-компанії хотів би повернутися, проте він не вірить у швидке закінчення війни.

Я не бачу якогось реалістичного сценарію, як завершити війну. Завершення війни – це значить розпад Росії. А якщо розвалиться Росія, у нас проблем буде не менше
Василь Корсун

«Я не бачу якогось реалістичного сценарію, як завершити війну. Завершення війни – це значить розпад Росії. А якщо розвалиться Росія, у нас проблем буде не менше, ніж ми маємо проблем з нинішньою війною. Там будуть біженці, якісь озброєні банди, я думаю нам варто готуватися до тривалої війни», – констатує Василь Корсун.

При цьому ветеран АТО певен: українці наблизять перемогу, якщо стануть «прозорішими в податках, економіці, політиці.

«Треба робити таку Україну, в якій не соромно жити», – переконаний Василь Корсун.

Слухайте історію спецпризначенця, що служив в АТО, IT-фахівця, керівника онлайн-курсів військової підготовки для цивільного населення «Вишкіл» в аудіоподкасті «Радиво».

«Радиво» – програма про незвичайних-звичайних українців. Звучить щосуботи о 17:08 в ефірі радіо «Ера-FM» та в аудіоподкастах на сайті Радіо Свобода.

Розповідайте програмі «Радиво» про себе, своїх друзів і колег, які мають цікаві ідеї, проекти, зрештою не стоять на місці, а повсякчас розвиваються: Vol.noskov@gmail.com

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG