Доступність посилання

ТОП новини

«Метою України має бути вступ до ЄС і поступове набуття всіх переваг чотирьох свобод» – Клімкін


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Брюссель – «Безвіз» – це ще не привід для святкувань, бо на черзі – пошуки способів установлення між Україною та Євросоюзом чотирьох свобод: вільного руху людей, товарів, послуг та капіталів. Фактично це означало б членство в ЄС, але до нього Україна йтиме поступово. Так у Брюсселі заявляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Він отримав запевнення європейських колег у продовженні санкцій проти Росії і розповів про зміст наступних переговорів лідерів України та Німеччини.

​Кінцевою метою України є досягнення з Євросоюзом чотирьох свобод: вільного пересування людей, товарів, капіталів та послуг, а також поглиблення безпекового співробітництва, заявляє у Брюсселі голова українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін.

Безвізовий режим – це приємно, але це ще не привід для святкування
Павло Клімкін

«Безвізовий режим – це приємно, але це ще не привід для святкування», – каже український міністр закордонних справ.

Метою України має бути вступ до ЄС і поступове набуття всіх переваг чотирьох свобод
Павло Клімкін

«Метою України має бути вступ до ЄС і поступове набуття всіх переваг чотирьох свобод. Має бути чіткий погоджений з Євросоюзом план, і ми маємо зрозуміти, де нам будуть допомагати. Але логіка має бути амбітною: чітко сказати, що в перспективі ми бачимо це за амбітну мету, а зараз ми маємо рухатися далі», – відповів голова українського МЗС на запитання Радіо Свобода щодо того, що тепер, коли безвізовий режим практично досягнутий, рухатиме відносини України та ЄС.

Клімкін додає: якщо мета буде менш амбітною, то Україну «назавжди чекає лише доля країни-постачальника аграрної продукції та робочої сили».

Клімкін: є амбітніша мета членство в ЄС

Натомість у справі зближення з Україною Євросоюз готовий до подальшого прогресу і це, каже Клімкін, підтвердили всі європейські міністри, з якими у міністра нині у Брюсселі були консультації. «Співдружність прекрасно розуміє, що безвізовий режим і Угода про асоціацію – це важливі досягненння, але далі є шлях, що веде нас до більш амбітної мети», – зауважив Павло Клімкін після зустрічі у Брюсселі з міністрами закордонних справ ЄС у форматі «Група друзів України в ЄС+Україна».

Інша ключова сфера співпраці України та ЄС, на думку голови МЗС, – безпека, адже європейці, каже він, щоразу звертають увагу на безпекові відносини між Україною і НАТО, а також на її інтеграцію з Європейським союзом.

Литовський міністр закордонних справ Лінас Лінкявичус у своєму мікроблозі Twitter: «Ситуація залишається напруженою, санкції проти #Russia повинні залишитися. Ми маємо подвоїти нашу підтримку України на шляху реформ».


Задля повернення безпеки в східну Україну у Брюсселі міністри держав-друзів України підтвердили, що санкції щодо Росії триватимуть. У цьому сенсі Павло Клімкін поділився інформацією, про що йтиметься на анонсованій напередодні зустрічі президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

«Перше питання – як спільно працювати над тим, щоб змусити Росію виконати те, що вона повинна зробити на Донбасі, – пояснив дипломат. – Це досягнення рівня безпеки, необхідного для повернення Донбасу до нормального життя, і потім почати процес його реінтеграції. Але це можливо, звичайно, коли російські регулярні війська, найманці, зброя вийдуть з території України і, звичайно, всі ці банди, що там діють, будуть роззброєні, а міжнародне співтовариство буде разом з нами контролювати ситуацію».


Голова українського дипломатичного відомства зазначає, що на часі також погодження між Меркель та новообраним президентом Франції Емманюелем Макроном наступних кроків у «нормандському форматі» та координація їхніх дій з партнерами зі США.

Упродовж робочої поїздки до Брюсселя голова українського зовнішньополітичного відомства також мав зустрічі з єврокомісаром з політики сусідства й переговорів із розширення Йоганнесом Ганом, єврокомісаром із питань торгівлі Сесілією Мальмстрем, віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовічем та генеральним секретарем Європейської служби зовнішньої діяльності Хельгою Шмід.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG