Доступність посилання

ТОП новини

Клімкіна в Брюсселі запитають про ідеї Білого дому щодо «Мінська» – аналітик


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Брюссель – Міністр закордонних справ Павло Клімкін сьогодні відвідає Брюссель, де побуває у євроустановах та зустріне колег-дипломатів з держав-друзів України. Йтиметься про «Мінськ», «безвіз» та реформи. Інші теми розмови Радіо Свобода пояснили декілька європейських експертів. Припущення аналітиків різні: одні вважають, що український дипломат поділиться враженнями від своїх зустрічей із лідером США, інші схильні думати, що йтиметься про технічну й фінансову підтримку України. Є й такі, що переконані: говоритимуть про «Східне партнерство», яке також буде серед тем Ради міністрів ЄС на рівні голів зовнішньополітичних відомств.

ЗАВАНТАЖИТИ

Про що йтиметься 15 травня у Брюсселі на зустрічі дипломатів ЄС та міністра закордонних справ Павла Клімкіна? Аналітик Центру європейських політичних досліджень у Брюсселі Стівен Блокманс каже: насправді у співдружності намагаються «розворушити» «Східне партнерство», адже на осінь готується саміт цієї ініціативи, а держави, на кшталт України чи Грузії, мають протилежні плани щодо відносин із ЄС, порівняно із, скажімо, Білоруссю чи Вірменією. Але Клімкін із колегами розмовлятиме, найімовірніше, про більш нагальні питання, зауважує аналітик.

Більше йтиметься про мінський процес, про ідеї щодо його потенційної підтримки з боку адміністрації Трампа
Стівен Блокманс

«Більше йтиметься про мінський процес, про ідеї щодо його потенційної підтримки з боку адміністрації Трампа, де недавно побував Клімкін, – каже Блокманс. – Цікавитиме дипломатів і візит до Білого дому Сергія Лаврова й обговорення України із ним. Тож, гадаю, це швидше, буде такий неофіційний обмін думок навколо термінових питань, а не щодо формату «Східного партнерства».

Експерт із зовнішньополітичних питань вважає, що з огляду на вже практично скасовані візи для українців, тепер європейці зосередять увагу на ході реформ в самій Україні. На це звертає увагу й інший експерт із Брюсселя, аналітик із Європейського політичного центру Аманда Поль. Європейці активізують свої кроки на зустріч Києву, але й Україна у відповідь має виконувати свою роботу.

Клімкіну також треба запевнити міністрів країн-друзів, що Україна все ще має необхідну волю до реформ, яких від неї чекають
Аманда Поль

«Клімкіну також треба запевнити міністрів країн-друзів, що Україна все ще має необхідну волю до реформ, яких від неї чекають і що вони рухаються на повній швидкості, – каже вона. – Адже в ЄС є занепокоєння, що вони уповільнюються. Про «безвіз» теж будуть говорити, але в тому сенсі, що це не є дорога з одностороннім рухом, тому Україна теж повинна виконати свою частину обіцянок».

Йтиметься про фінансову й технічну допомогу Україні – експерт

Як стало відомо з дипломатичних джерел, ініціатором зустрічі Павла Клімкіна та міністрів закордонних справ у форматі «Група друзів України в ЄС+Україна» є Польща.

Експерт із «Польського інституту міжнародних відносин» Даніел Шаліґовські переконаний, що насамперед йтиметься про роботу в рамках «Східного партнерства». Зокрема, готуючись до міністерської зустрічі з державами цієї ініціативи у червні та саміту «Східного партнерства», що запланований на осінь, Євросоюз намагається розробити свій детальний план.

Тривають пошуки, як зробити «Східне партнерство» переконливішим, кориснішим для пересічних громадян
Даніел Шаліґовскі

«Тривають пошуки, як зробити «Східне партнерство» переконливішим, кориснішим для пересічних громадян. Польща та інші держави ЄС готують щодо цього свої пропозиції. Гадаю, щодо України також йтиметься про фінансову й технічну підтримку. Зокрема, готуються нові програми для реформування України», – каже польський експерт.

Сам міністр закордонних справ Павло Клімкін пояснив, що основна мета його брюссельського візиту – участь у неформальній зустрічі з групою міністрів закордонних справ європейських держав-друзів України. Зокрема, пояснив голова дипломатичного відомства, у нього є намір обговорити необхідність нової якості обміну досвідом між Україною та ЄС.

У планах візиту голови українського зовнішньополітичного відомства до Брюсселя також зустрічі з єврокомісаром з політики сусідства й переговорів з розширення Йоганнесом Ганом, єврокомісаром із питань торгівлі Сесілією Мальмстрем, віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовічем та генеральним секретарем Європейської служби зовнішньої діяльності Хельгою Шмід.

Як пояснив український МЗС, ключова увага там буде приділена розвитку ситуації на Донбасі у контексті виконання мінських домовленостей, запровадження безвізового режиму, а також прогресу реформ в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG