Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «безвіз» для України схвалено Радою ЄС


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Доброго ранку!

«Безвіз» схвалено!

«Шановні громадяни України, ласкаво просимо до об’єднаної Європи» – такі вітання нині лунають звідусіль у європейській співдружності, бо остання інстанція у процесі скасування віз українцям, а саме Рада ЄС, що представляє кожну з країн Євросоюзу, схвалила надання Україні безвізового режиму. Тепер залишилося зачекати урочистого підписання у Страсбурзі з участю президента Петра Порошенка та лідерів Європарламенту і Ради ЄС. Самі ж поїздки українців до 34 держав Шенгену без віз – за умов наявності біометричного паспорту – розпочнуться в середині червня.

В Україні рішення щодо «безвізу» відзначили урочистою церемонією підняття прапору ЄС на найвищому флагштоці у Запоріжжі.

У пошуках диплома заступника Кличка

На що тільки не йдуть політики та чиновники, аби дістатись до владної верхівки. Інколи навіть на підробку дипломів про вищу освіту, яка є обов’язковою вимогою до охочих керувати країною. Таких ганебних казусів сучасна українська історія знає чимало. Схоже, ця ж доля спіткала й одного зі столичних керманичів. Йдеться про заступника мера Києва Віталія Кличка Володимира Бондаренка. «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») з’ясували, що його диплом про вищу юридичну освіту – підроблений.

Екс-ватажки бойовиків про роль Суркова

Помічники російського президента Володимира Путіна вирішують, хто отримує роботу в промосковській «адміністрації» на сході України, і що у неї на «порядку денному», йдеться у статті Reuters. Агенція посилається на свідчення трьох колишніх ватажків бойовиків, які докладно пояснили, як радник Кремля Володимир Сурков контролює ситуацію на окупованій частині українського Донбасу через своїх представників на місцях.

«Будь-який заклик Москви розцінювався як дзвінок з офісу самого Господа Бога. Його негайно ж виконували», – згадує у коментарі для Reuters Олексій Александров, один із колишніх ватажків сепаратистського руху в Донецьку. Два інших інформатори підтвердили його слова, але попросили не оприлюднювати їхні імена.

Вбивство Павла

Фільм-розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета презентували в Києві. Автори фільму знайшли свідків, яких ще не опитували правоохоронці, звернули увагу на деталі, які не озвучило офіційне слідство. Документальну стрічку «​Вбивство Павла» підготували журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом із колегами з міжнародної мережі OCCRP. За однією з основних ліній розслідування правоохоронці вийшли на російський слід замовного вбивства, як повідомлялося раніше. Журналісти ж стверджують, що слідство чимало деталей упустило і до вбивства може бути причетний колишній співробітник СБУ.

«Вбивство Павла». Документальний фільм про журналіста Шеремета (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:51:30 0:00

Крім цього до Вашої уваги спогади очевидців «референдуму» на окупованій частині Донбасу три роки по тому, а також згадка про незламного Олега Сенцова, від арешту якого також минуло три роки.

Нові інтриги «Євробачення»

Відбувся прямий ефір другого півфіналу «Євробачення-2017». За його підсумками обрали ще одну десятку конкурсантів, які представлятимуть свої країни у суботньому фіналі пісенного конкурсу. Організатори додали у шоу українського колориту – його відкрили кавери на пісні-переможниці «Євробачення» у виконанні музичного ансамблю. Та напередодні другого півфіналу у мережі поширили відео виступу в окупованому Криму одного з фаворитів букмекерів – болгарського конкурсанта Крістіана Костова. Саме за таке порушення українського законодавства до участі у цьогорічному «Євробаченні» не допустили росіянку Юлію Самойлову. Чи вплине це відео на перебіг конкурсу, читайте у матеріалі, яким завершується сьогоднішній огляд.

Ламайте кордони!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG