Доступність посилання

ТОП новини

ЄС скасовує візи українцям: вільні подорожі почнуться у червні


Брюссель – «Шановні громадяни України, ласкаво просимо до об’єднаної Європи» – такі вітання нині лунають звідусіль у європейській співдружності, бо остання інстанція у процесі скасування віз українцям, а саме Рада ЄС, що представляє кожну з країн Євросоюзу, схвалила надання Україні безвізового режиму. Тепер залишилося зачекати урочистого підписання у Страсбурзі з участю президента Петра Порошенка та лідерів Європарламенту і Ради ЄС. Самі ж поїздки українців до 34 держав Шенгену без віз – за умов наявності біометричного паспорту – розпочнуться в середині червня.

Вітаю українців, Європа стала до вас ближчою. Подорожуйте країнами Євросоюзу без віз
Юґ Мінґареллі

«Вітаю українців, Європа стала до вас ближчою. Подорожуйте країнами Європейського союзу без віз», – так вітає українців посол Євросоюзу Юґ Мінґареллі, а дипломати різних держав ЄС – своїми мовами – запросили громадян України відвідувати співдружність без віз.

Рада ЄС у четвер ухвалила постанову про лібералізацію візового режиму для України, для вільних подорожей на термін до 90 днів протягом 180-денного періоду.

Україна чекала цього вирішального і символічного жесту вже багато років. Скасувати візи обіцяли своїм виборцям практично всі президенти і прем’єри останнього десятиліття. Нарешті, каже нинішній лідер України Петро Порошенко, українці є свідками «велетенського кроку до Європи, утвердження свободи людини й незалежності держави».

«Це наче повернення додому після довгої і виснажливої подорожі. Повернення до нашого спільного європейського дому. Цінуйте свій український паспорт і любіть Україну», – зазначив Порошенко.


Аврамопулос: «Ми всі – частина великої європейської родини»

Єврокомісар із питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Дімітріс Аврамопулос вказує на те, що увімкнення зеленого світла для безвізових подорожей Євросоюзом – це значною мірою заслуга самої України.

«Уряд України та громадяни дуже важко працювали для втілення у реальність цього досягнення. Дуже скоро українці зможуть подорожувати до Євросоюзу без віз, і я з нетерпінням очікую, щоб їх тут вітати. Адже ми всі – частина великої європейської родини», – наголосив єврокомісар.


Зі свого боку, міністр внутрішніх справ і національної безпеки Мальти, яка наразі головує в Раді ЄС, Кармело Абела заявляє, що нині сталася важлива подія, «яка сприятиме зміцненню зв’язків між народами України і ЄС». «Це наслідок завершення необхідних реформ в Україні у цілій низці сфер, включно з міграцією, громадським порядком і безпекою, зовнішніми відносинами та засадничими правами людини», – зауважив Абела.

Крім того, він нагадує, що «нещодавно переглянутий механізм припинення безвізів робить можливим тимчасове зупинення візової лібералізації в разі, якщо виникнуть серйозні міграційні чи безпекові проблеми із Україною».


Сама церемонія підписання надання Україні безвізового режиму, як очікується, відбудеться 17 травня в Європейському парламенті у Страсбурзі в рамках пленарного засідання, яке триватиме із 15 до 18 травня.

Після підписання законодавчий акт має бути оприлюднений в Офіційному журналі ЄС, і фактично «безвіз» набуде чинності – орієнтовно – 11 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG