Доступність посилання

ТОП новини

Ми вирішили для людей на Донбасі встановлювати невеличкі радіопередавачі – Мирослав Гай


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

За три роки бойових дій на Донбасі регіон опинився в інформаційному вакуумі. На непідконтрольних територіях ефірний простір захопили проросійські бойовики. А на території, підконтрольній українській владі, лише потроху почали відновлювати зруйновані телевежі і повертати мовлення. Не залишаються осторонь від проблеми і пересічні громадяни з волонтерами, які намагаються самотужки відновити сигнал українського радіо та телебачення.

Луганщина, в селі поблизу Станиці Луганської, що в «сірій зоні» переселенці самотужки встановили вежу на власному городі. Лілія Цибіна розповідає, що в селищі – проблеми з українським мовленням. За словами жінки, бувають такі дні, коли, крім шипіння в приймачі, нічого не чутно з українського боку. Натомість канали бойовиків транслюються без проблем.

Зараз активісти встановили на своєму городі 32-метрову вежу за всіма інженерними нормами. Споруду забетонували і встановили розтяжки, які тримають башту. Зараз люди шукають можливості, щоб встановити приймач на вежі – і транслювати українські станції і канали.


А от на Донеччині вирішили не чекати дозволів, самотужки встановили передавач і на частоті 103,5 FM зробили своє маленьке радіо «Тризуб ФМ».

​Карлівка, перша лінія оборони. Стоматологи-волонтери в будиночку, де базується кабінет, зробили радіорубку, з якої і ведуть мовлення на Карлівку, розповідає Василь Мезенцев, який опікується радіостанцією. Зараз на «Тризубі ФМ» проводять збільшення потужності покриття.

Якщо дивитися на Карлівку, і накреслити коло радіусом 30 кілометрів, то це буде наша зона покриття
Василь Мезенцев

«Якщо дивитися на Карлівку, і накреслити коло радіусом 30 кілометрів, то це буде наша зона покриття. Зараз зробили акцент на якості, щоб було стабільне покриття. А потім будемо працювати над інформаційним контентом. Я би хотів зробити новинний блок, який би складався з добрих новин», – каже Василь Мезенцев.

Також планують «тризубці» запустити ретрансляцію українських станцій на своїй частоті, щоб жителі Карлівки і навколишніх сіл чули програми українського радіо.

Допомагає відновлювати мовлення на лінії зіткнення і медіаексперт, ветеран АТО Мирослав Гай. Він зі своїм фондом встановлює передавачі вздовж лінії розмежування, щоб військові і цивільні могли чути українські новини і не піддаватися на сепаратистську пропаганду.

Ми вирішили, що треба допомогти людям, і почали встановлювати невеличкі радіопередавачі, які транслювали «Армію ФМ»
Мирослав Гай

«Армія і цивільне населення, що знаходяться на так званому «нулі» не мало доступу до українського мовлення через те, що російськими окупантами були захоплені вежі з того боку. Ми втратили можливість радіомовлення. Ми вирішили, що треба допомогти людям, і почали встановлювати невеличкі радіопередавачі, які транслювали «Армію ФМ». Передавали їх або в розпорядження військовим, або в цивільно-військове співробітництво. За деякий час держава також почала займатися цим питанням – і почали з’являтися потужні передавачі державні, і від Міністерства оборони», – розповів Мирослав Гай.

Щоб покращити ситуацію з мовленням, в Нацраді з питань телебачення і радіомовлення оголошують конкурси на видачу тимчасових дозволів на радіочастоти.

Концепція конкурсу – надання можливості новим командам, які планують мовити в зоні проведення АТО
Сергій Костинський

«Концепція конкурсу – надання можливості новим командам, які планують мовити в зоні проведення АТО, стати ліцензіатами Національної ради. Тобто, стати повноцінними радіостанціями. Це дозволить їм в перспективі претендувати на отримання дозволів на тимчасове мовлення та будувати в подальшому місцеві мережі. Чим більше мовників в зоні проведення АТО – тим сильніший інформаційний простір Луганської та Донецької областей», – пише на своїй сторінці в «Фейсбуці» член Нацради Сергій Костинський.

Зараз проблему теле- і радіомовлення можуть вирішити нові вежі, що плануються у Покровську і Бахмутівці, що на Донеччині і Луганщині. Встановлення потужних передавачів, а також глушіння сигналу противника, резюмують експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG