Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині висадився «педіатричний десант»


Лікарі ПДМШ проводять профільний медогляд дітей Рубіжного. 15 травня 2017 року
Лікарі ПДМШ проводять профільний медогляд дітей Рубіжного. 15 травня 2017 року

11 лікарів різного профілю – від педіатра до дитячого травматолога-ортопеда, включно з головним офтальмологом країни – з’їхалися на Луганщину. Це не консиліум і не наукова конференція. Вони приїхали обстежити щонайменше 800 дітей Рубіжного і поділитися власним досвідом. «Педіатричний десант» Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова провели свою уже четверту місію на Донбасі.

«Педіатричний десант» висадився на Луганщині (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Дорога до Рубіжного, що на Луганщині, лежить крізь пейзажі Донбаських степів. Навіть не завжди віриться, що десь неподалік, за пагорбом, точаться криваві бої. Лише подекуди війна нагадує про себе понівеченими будівлями, вирвами від вибухів снарядів, кинутими окопами, що обросли сон-травою.

Рубіжне – промислове місто, в якому проживає понад 60 тисяч осіб. Живуть тут і переселенці з тимчасово окупованих територій. Серед них чимало дітей. Тим часом за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в зонах, де ведуться бойові дії, одразу зростає кількість дітей з патологіями крові. На Донбасі ж, що передбачувано, проблема дитячої захворюваності помножується на брак лікарів.

Тому туди, для профілактичного огляду дошкільнят «десантували».

Що це за «десант»?

Лікарі Першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ) імені Миколи Пирогова почали надавати медичну допомогу у зоні бойових дій ще у 2015 році.Відтоді не одне життя вдалося врятувати, розповідає хірург київської дитячої спеціалізованої лікарні «Охмадит» Сергій Петрик.

Він каже, що вперше на ротацію із ПДМШ поїхав за покликом серця, і надавав допомогу спільно із військовими хірургами усім, хто звертався до них у Попаснянську лікарню. Під гуркіт гармат і розриви мін доводилося оперувати чимало пацієнтів, пригадує хірург. Містом швидко розійшлися чутки серед цивільних про те, що Сергій Петрик – дитячий хірург. Тому до нього одразу вишиковувалася черга батьків із дітьми. Всі вони хотіли, щоб їх оглянув кваліфікований спеціаліст.

Дитячий хірург Сергій Петрик під час огляду дитини в Рубіжному. 15 травня 2017 року
Дитячий хірург Сергій Петрик під час огляду дитини в Рубіжному. 15 травня 2017 року
На якомусь етапі я запитав у мами, а чому вони не звертаються до своїх лікарів. І отримав відповідь, що таких взагалі немає
Сергій Петрик

«На якомусь етапі я запитав у мами, а чому вони не звертаються до своїх лікарів. І отримав відповідь, що таких взагалі немає. Головний лікар мені згодом пояснив, що в Попасній я єдиний дитячий хірург, є ще два педіатри і це все. Більше лікарів такої спеціалізації немає. Так і зародилася ідея – сформувати «педіатричний десант». Згодом виїхали перші чотири лікарі. Пізніше, в наступні ротації долучалися інші, більш вузькопрофільні кваліфіковані лікарі», – розповідає Сергій Петрик.

Обстеження дитини. 15 травня 2017 року
Обстеження дитини. 15 травня 2017 року
Із пересадками потрібно о шостій ранку виїхати, аби о 6-й вечора бути на місці
Ігор Радченко

Громадський активіст Рубіжного Ігор Радченко каже, що і в його місті існує проблема із нестачі медиків. Зокрема, за його словами, немає дитячого травматолога-ортопеда. На всю Луганську область, є лише один такий лікар і він перебуває в Лисичанську, за 20 кілометрів від Рубіжного, розповідає активіст. Він наголошує, що у прифрнотовому регіоні не так просто подолати таку відстань, адже прямого траспортного сполучення немає: «З пересадками потрібно о шостій ранку виїхати, аби о 6-й вечора бути на місці».

Втім, проблеми зі здоров’ям у дітей є

Вказівник бомбосховища в одній зі шкіл міста Рубіжне. 16 травня 2017 року
Вказівник бомбосховища в одній зі шкіл міста Рубіжне. 16 травня 2017 року
Тут психоемоційний фон важкий. Ви бачили, щоб люди ходили тут із усмішками, зі світлим обличчям? Ми відчуваємо себе як кинуті центральною владою
Ігор Радченко

«Тут психоемоційний фон важкий. Ви бачили, щоб люди ходили тут із усмішками, зі світлим обличчям? Ми відчуваємо себе як кинуті центральною владою. Немає того належного піклування, в тому числі й по охороні здоров’я, по економіці, по держуправлінню. Відповідно, тому такий психоемоційний фон, тим паче, фронт поруч, на околицях Рубіжного чутні відлуння вибухів, коли б’ють по Попасній. І це завжди напружує людей, діти все це відчувають. Звідси і різні ускладнення», – розповідає Ігор Радченко.

Головний лікар-офтальмолог України оглядає дітей в Рубіжному. 16 травня 2017 року
Головний лікар-офтальмолог України оглядає дітей в Рубіжному. 16 травня 2017 року

Нинішній разу «педіатричний десант» ще більше кваліфікований, ніж попередні, заявляють організатори місії. У складі «ротації» є і головні лікарі районних лікарень, провідні фахівці у своїх спеціалізаціях, кандидати медичних наук, і навіть головний офтальмолог країни, професор Оксана Вітовська.

Апарат, який дозволяє більш точно і якісно дослідити око людини. 16 травня 2017 року
Апарат, який дозволяє більш точно і якісно дослідити око людини. 16 травня 2017 року
Чого не вистачає – матеріально-технічного забезпечення, яке б дозволило надавати медичну допомогу на більш високому рівні
Оксана Вітовська

«Безумовно, ще однією метою поїздки сюди є – ознайомитися, побачити на власні очі, що відбувається в офтальмологічній службі. Можливо, знайти шляхи якось оптимізувати надання медичної допомоги верствам населення, які тут проживають зараз. Сьогодні відвідали рубіжанську лікарню. І, так, як ми поспілкувалися, то кадри є. Нестача є, але не така критична. Але чого не вистачає – це, мабуть, матеріально-технічного забезпечення, яке б дозволило надавати медичну допомогу на більш високому рівні», – каже Оксана Вітовська.

Так виглядає око крізь спеціальний апарат. 16 травня 2017 року
Так виглядає око крізь спеціальний апарат. 16 травня 2017 року

Професор розповідає, що оскільки протягом трьох років війни діти не отримували належного медичного обслуговування, тепер, іноді доводиться вдаватися до хірургічного втручання. Таких випадків було би менше, як би батьків вчасно ознайомили із проблемою та навчили з нею боротися, зауважує Вітовська.

Під час таких медичних місій, за словами лікарів, важливе живе спілкування із дітьми. На фото стоматолог Андрій Кукуляк. 16 травня 2017 року
Під час таких медичних місій, за словами лікарів, важливе живе спілкування із дітьми. На фото стоматолог Андрій Кукуляк. 16 травня 2017 року

«Якщо ми якусь патологію виявляємо серйозну, то готові організувати направлення на лікування дітей в цих клініках, де ми працюємо. І люди можуть на це розраховувати», – зазначає медик.

«Унікальна медична місія на Сході України»

«​Педіатричний десант»​ є унікальною місією. В історії воєнних конфліктів не вдалося знайти жодної згадки про подібну місію, зауважує дитячий хірург з "Охмадиту" Сергій Петрик.

Я завжди кажу, що діти – це наше майбутнє

«В такому форматі, як ми працюємо – жодної інформації. Мені було цікаво навіть, чи там в «ЛДНР» десь хтось організовує щось подібне? З тієї й так відсутності фахівців, чи якимось чином намагається надати допомогу місцевому населенню? Тому що ми готові й туди поїхати, тільки якби була така можливість. Це наші громадяни і ми за них так само переживаємо. Я завжди кажу, що діти – це наше майбутнє. Навіть весь цивілізований світ рахує, що рівень соціально-економічного розвитку держави залежить від показника здоров’я дітей. Ми зараз закладаємо фундамент. Діти, які тут – бачать, що ми приїжджаємо, піклуємося про них. Вчителі розповідають їм про нас. Показуємо їм своє тепле ставлення», – каже лікар.

Огляд стоматологом 5-річної дівчинки Лізи з Рубіжного. 15 травня 2017 року
Огляд стоматологом 5-річної дівчинки Лізи з Рубіжного. 15 травня 2017 року

Четверта місія «педіатричного десанту» має результат. Під час попередніх таких виїздів у місті Попасна медики були обстежили 99% дітей. В подальшому дітей скеровували до різних вузькопрофільних спеціалістів, запрошували на лікування і в Київ. Тепер відновити здоров'я в кращих клініках країни отримають можливість діти Рубіжного.

Черга на прийом до лікаря у дитячому садочку. 16 травня 2017 року
Черга на прийом до лікаря у дитячому садочку. 16 травня 2017 року

Загалом в ПДМШ кажуть, що планують надалі організовувати такі місії. «Десант» вже запросили до сусіднього з Рубіжним міста – Кремінна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG