Доступність посилання

ТОП новини

Хто виграє від блокування російських ресурсів?


Санкції проти російських компаній набули чинності. ІТ-сектор потрапив під санкції в такому обсязі вперше в Україні. Усього в списку 468 юридичних осіб. Серед них соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сервіси «Яндекс» та Mail.Ru. Також заборони стосуються російських антивірусних компаній, найбільших телекомпаній Росії та низки юридичних осіб, що займаються виробництвом та підтримкою програми «1С:Підприємство». Остання програма є основною в бухгалтерській сфері, якою користуються практично всі підприємства та установи в Україні.

Мережа «Вконтакте» та російські телеканали активно розповідають своїй аудиторії як обійти блокування – для цього є спеціальні програми.

​Щоправда, не врахували в Росії той момент, що ці інструкції корисні і для обходу власних заборон, які поширюються в тому числі і на українські сайти.

Ефект несподіванки

Введення в дію рішення щодо блокування російських мереж стало для українців як грім серед ясного неба, попри те, що ці ідеї обговорювали понад рік.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки РНБО Валентин Петров пояснює, що елемент «неочікуваності» санкцій був необхідний для того, аби вказані компанії не змогли підготуватись і продумати шляхи обходу.

«Сервіси «Яндекс» – затори, навігація – це в режимі онлайн отримується інформація про стан шляхів, пропускну здатність і завантаженість усіх доріг на території України. Не потрібна агентура, розвідники і навіть супутники – ми все самі даємо», – каже Петров.

​В компанії «Яндекс» запевняють, що завжди дотримувались українського законодавства і реагували на звернення спецслужб.

Екс-голова Yandex в Україні про припинення роботи компанії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

​Розуміють, що повного блокування домогтись не вдасться, але навіть зменшення аудиторії вдвічі послабить російський вплив на українців, вважають в РНБО.

Хто втратить більше

Валентин Петров зазначає, що лише компанія Mail.Ru оголосила про очікувані збитки у 10% від щорічного прибутку, що складає 7 мільярдів російських рублів.

​В Інтернет асоціації України кажуть, що українська сторона, аби виконати рішення, зазнає не менших збитків. Член правління асоціації Максим Тульєв зазначає, що якщо Росії для блокування «шкідливих» ресурсів знадобилося близько 2 мільярдів доларів, то для України вартість встановлення спецобладнання обійдеться в 1 мільярд доларів. В Інтернет-асоціації ініціативу блокування називають цензурою в інтернеті і вказують на те, що вона збільшить ціну послуг, як це сталося в Росії.

«Зросте ціна доступу, зменшиться швидкість, оскільки швидкість доступу – це також ресурс, відповідно більш дорогі маршрутизатори, більш дорогі системи аналізи трафіку і менша виробність за швидкістю», – вважає Максим Тульєв.

Російську програму обліку використовують всі держпідприємства – СБУ

Вже не існує українського бухгалтера, який не був би знайомий із програмою «1С». Роботу з нею вивчають в економічних вишах, вимога знання програми завжди вказується в оголошеннях про бухгалтерські вакансії.

​Коли розслідували атаки на фінансовий сектор в минулому році, виявилось, що на більшості програмних машин було встановлене російське програмне забезпечення, зауважують в РНБО. Програма «1С» розробляється в Росії. Всі державні підприємства користуються цією програмою і щороку з бюджету на закупівлю російського програмного забезпечення витрачається близько одного мільярда гривень, зазначає Валентин Петров.

В СБУ кажуть, що санкції впроваджують не проти програми, а проти юридичних осіб, які її адмініструють та виробляють. Юлія Лапутіна, заступник начальника департаменту інформаційної безпеки СБУ запевняє, що приватні підприємці зможуть надалі користуватись програмою, лише без контактування із представництвом розробників «1С» в Україні. А от державний сектор з наступного року має перейти на іншу програму для ведення обліку.

Всі оновлення програми «1С» ідуть через російські сервери. Збираються дані, які можуть бути використані в інтересах підриву економіки нашої держави
Юлія Лапутіна

«Всі оновлення програми «1С» ідуть через російські сервери. Збираються дані, які можуть бути використані в інтересах підриву економіки нашої держави та окремих секторів господарства. Для державних структур програма «1С» в майбутньому непридатна для користування. Приватного сектору це не стосується. Ми не можемо впливати на приватний сектор і щось нав’язувати. Ми можемо лише звернути увагу на те, що дані, які отримуються від ваших бізнес-структур і підприємств, обробляються в Росії», – зауважує Юлія Лапутіна.

​Попри зазначену загрозу національній безпеці, державним підприємствам доведеться працювати із «1С» до кінця року через проведені тендерні угоди, як пояснила представниця СБУ.

«Проблеми з відкатами у «1С» вирішуються краще за всіх» – експерт

Підприємці все ж таки мають побоювання, що попри запевнення від СБУ, що карати приватний бізнес за використання «1С» не будуть, це може стати приводом для переслідування, обшуків та кримінальних проваджень для них. Тож вимагають конкретних пояснень, бо з указу президента не видно, що рішення не стосується бізнесу і його роботи з програмою.

​В РНБО та СБУ вважають, що нові санкції дозволять українським програмам отримати шанс для розвитку, аби замінити популярні російські аналоги.

Проблеми з відкатами для чиновників у «1С» вирішуються краще за всіх. Це вони налаштували блискуче. Також «1С» надає можливості із ведення подвійної бухгалтерії
Олександр Кочетов

Виконавчий секретар Асоціації національних розробників програмного забезпечення Олександр Кочетков зазначає, що аналоги є і українські розробники готові надати такі програми. Вони навіть виходили на керівництво країни із конкретними пропозиціями. Втім, зазначає, що представники «1С» краще вміють домовлятись.

«Проблеми з відкатами для чиновників у «1С» вирішуються краще за всіх. Це вони налаштували блискуче. Також «1С» надає кращі у світі можливості із ведення, в тому числі, подвійної бухгалтерії, що, звичайно, вигідно для бізнесу. Українські програми в цьому надзвичайно відстають», – зазначає Кочетков.

​Представник української ІТ-компанії, яка обслуговує бізнес, зокрема і в напрямку роботи з «1С» Олександр Бобровський каже, що українські продукти значно поступаються цій програмі. Він каже, що програма безпечна за правильного налаштування і радить посилити безпеку державних структур за рахунок вдосконалення роботи в цьому напрямку.

«Це абсолютна брехня, що «1С» передає кудись дані. Крім того, будь-який ІТ-спеціаліст може налаштувати мережу таким чином, що жоден біт інформації не вийде за локальну мережу», – наголошує він.

Вадим Мазур, директор і власник компанії «Скайлайн Софтвер», яка розповсюджує програму «1С» в Україні, в коментарі Радіо Свобода зазначив, що їхня партнерська мережа налічує близько 500 компаній, до яких санкції не застосовуються, і вони продовжать швидко і оперативно обслуговувати користувачів.

«Альтернативи нашому продукту є, ми готові з ними конкурувати. Ринкова конкуренція призводить до покращення якості кожного з гравців. Однак, якщо якісь компанії використовують владні та політичні важелі для вирішення конкурентних задач, це не є чесним», – зазначає він.

Чому зараз, а не три роки тому

Зло від ресурсу набагато більше, ніж користь, яку ми можемо отримати від нього
Юлія Лапутіна

В СБУ кажуть, що застосування санкцій потребувало певного вивчення ситуації, тому рішення ухвалили щойно зараз.

«Зло від ресурсу набагато більше, ніж користь, яку ми можемо отримати від нього», – дійшли такого висновку в Службі безпеки, зокрема, щодо «Вконтакте», зазначила Юлія Лапутіна.

​Зараз блокування може бути лише добровільним (про що просять відповідні органи провайдерів та операторів), механізм блокування за примусом через суд з’явиться пізніше. Зараз в процесі розробки перебуває відповідний законопроект, який в найближчий час буде розглянутий Верховною Радою, розповів представник РНБО Валентин Петров.

Користувачі повідомляють, що вже не мають доступу до «ВКонтакте» у мережі мобільного оператора Vodafone. Оператори Life та «Київстар» теж впроваджують блокування, повідомляють абоненти.

Різні інтернет-сервіси розсилають своїм клієнтам повідомлення про необхідність перереєструватися, якщо при вході на ресурс були застосовані поштові скриньки чи профайли заборонених сервісів.

​Та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, вже повідомила про застосування штрафів у разі невиконання рішення РНБО: від 1700 гривень до 5100 гривень (у разі повторного порушення).

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG