Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров: Кримськотатарська національна автономія – ключ до повернення Криму


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

З нагоди 73-ї річниці депортації кримськотатарського народу, в Україні відбудеться велика кількість акцій, які мають нагадати не лише цю сумну дату, але і про переслідування, які веде проти кримських татар російська окупаційна влада на півострові. Що Київ може зробити для захисту своїх кримськотатарських громадян в окупованому Росією Криму? Які засоби міжнародного впливу він може використати проти агресора? Як підтримати кримських татар у самій Україні? Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. А почав він із тих заходів, які відбудуться в Україні сьогодні.

ЗАВАНТАЖИТИ

– По всій Україні будуть проводитися різнопланові заходи: і в Одесі, і в Миколаєві, Запоріжжі, і в Херсоні, буквально на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом на Чонгарі. І на заході, в центральній Україні також – Львів, Вінниця – повсюди пройдуть жалобні мітинги. Буде проведена акція «Запали в своєму серці вогник», будуть виставлені свічки. Вдень, о 12-й годині буде оголошена хвилина мовчання. Ми дуже вдячні Святійшому Філарету (главі Української православної церкви Київського патріархату – ред.), який дав відповідну настанову, і по всіх храмах Української православної церкви церковними дзвонами буде відзначена пошана до жертв геноциду кримськотатарського народу.

Знаєте, з таким трагічним днем збігається свято української вишиванки. Українська вишиванка – символ свободи, символ стійкості. І оргкомітет з проведення Всесвітнього свята української вишиванки також звернувся із закликом до всіх учасників цього свята, щоб вони під час усіх заходів згадували, що це і день трагедії кримськотатарського народу.

Дійсно, підтримка в Україні боротьби кримськотатарського народу безпрецедентна. Але чи вистачить її на те, щоб спонукати українських політиків зробити те, чого кримські татари домагаються вже тривалий час – зробити Крим національною автономією в складі України? Які питання це вирішить?

У мене немає сумнівів у тому, що вже у 2018 році будемо з переформатованою кримською автономією

– 22 травня вперше збирається робоча група, яка була створена 11 травня на засіданні Конституційної комісії України. Я буду закликати своїх колег по робочій групі, щоби ми спромоглися і до вересня вже підготували ті зміни і доповнення, які мають бути включені до Конституції України щодо Автономної республіки Крим. Якщо буде така воля продемонстрована усіма гілками української влади, починаючи від президента, а він сьогодні говорить про це, і завершуючи депутатським корпусом – у мене немає сумнівів у тому, що вже у 2018 році будемо з переформатованою кримською автономією. Це не лише для того, аби відновити справедливість по відношенню до кримських татар, але це і задля того, щоб Україна отримала ключ щодо повернення Криму – це право корінного народу на самовизначення. Кримські татари говорять про самовизначення в українській державі, і це обов’язково буде враховано, коли вже буде остаточне вирішення майбутньої долі Криму.

– За рішенням Міжнародного суду ООН, Меджліс має знову відновити свою роботу в окупованому Росією Криму. Чи Ви вірите, що це станеться?

– Я знаю одне, що Російська Федерація, погодившись на цей міжнародний суд, і виходячи з того, що вона є підписантом тих Конвенцій, з яких Україна подала позов проти Росії, – вона просто зобов’язана виконати рішення Міжнародного суду ООН. Але я розумію, що Росія не буде його виконувати. Вони ще не знають як, але відчайдушно зараз шукають причини, шляхи, щоб не виконати рішення суду. Але це буде ще одна демонстрація перед усім світом, що Росії не можна довіряти ніде.

– Деокупація – чи вона є єдиним способом гарантувати дотримання прав кримських татар у Криму?

Будь-які надії, що Росію можна було би змусити дотримуватися основних прав і свобод, аби якимсь чином мінімізувати ці репресії в Криму – усі ці очікування є марними

– Будь-які надії, що Росію можна було би змусити дотримуватися основних прав і свобод, аби якимсь чином мінімізувати ці репресії в Криму – усі ці очікування є марними. Треба просто дивитися, навіщо Росія прийшла до Криму і які її завдання? Вона перетворює Крим на військовий форпост Росії на південному фланзі НАТО. Їй там не потрібна така кількість нелояльних до неї людей. Їй не потрібні етнічні українці і кримські татари. І вона буде робити все, аби змусити їх покинути Крим. Тому вона буде нарощувати репресії, вона буде вселяти в людей страх, будуть знову насильницькі викрадання і вбивства молодих людей. Бо Росія хоче там укріпити свій військовий плацдарм. Тому лише деокупація – це спасіння і кримськотатарського народу, і всіх людей, які не приймають там Росію.

– За подібні погляди Вашого заступника Ахтема Чийгоза судять в Криму і днями Ви сказали про те, що збираєтеся поїхати до Криму і там виступити як свідок у цій справі. Чи хтось може гарантувати Вашу безпеку там?

Адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов звернувся до мене, щоб я надав згоду на допит мене як свідка. Я таку згоду підписав

– Дійсно, тривають судові процеси, вже відбулося більш ніж 115-120 судових засідань, виступило понад 150 свідків зі сторони звинувачення. Майже ніхто не показав на Ахтема як на людину, яка в чомусь винна. Тепер ідуть свідки захисту. Адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов звернувся до мене, щоб я надав згоду на допит мене як свідка. Я таку згоду підписав. І тепер я чекаю на рішення суду, який скоріш за все буде наступного тижня.

Справа в тому, що в російському законодавстві є певна норма – це стаття 456, якщо не помиляюся, Кримінально-процесуального кодексу – і там, коли запрошуються свідки ззовні території Російської Федерації, на цей момент їм забезпечується імунітет. Я буду чекати рішення суду. Незаконного, але того судовища, яке там є. І якщо воно буде оформлене запитом Міністерства юстиції Російської Федерації до Міністерства юстиції України, і в цьому запиті будуть просити, щоби я виступив свідком – я готовий, і я маю намір їхати до Сімферополя. І думаю, що це єдине правильне рішення, бо там не лише мої товариші, мій заступник Ахтем Чийгоз, а там весь мій народ. І я як організатор того заходу 26 лютого, величезного мітингу на підтримку територіальної цілісності України, я хочу поїхати і виступити на суді.

– Не лише російські, але і багато західних політиків неофіційно говорять про те, що тему Криму потрібно закрити, і що Росія ніколи його не поверне. Що Ви їм на це відповідаєте?

Якщо експерти хочуть прийти одразу до Третьої світової війни – вони можуть відмовитися від Криму, вони можуть відмовитися від України

– Якщо вони хочуть до кінця зруйнувати ту правову конструкцію, яка вибудовувалася десятиліттями дуже тяжко і важко після Другої світової війни, і завдяки якій Європа, у першу чергу Західна Європа, жила в умовах відсутності гарячої війни; якщо експерти хочуть прийти одразу до Третьої світової війни – вони можуть відмовитися від Криму, вони можуть відмовитися від України.

Якщо політики відчувають ту загрозу, яка вже нависла над їхніми народами, над їхніми країнами, якщо вони хочуть врятувати свої народи – в них зовсім немає іншого виходу, як починати із врятування кримських татар, повернення Криму і з допомоги Україні.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG