Доступність посилання

ТОП новини

Символ єдності і свободи. Як українці святкують Всесвітній день вишиванки (огляд соцмереж)


Наталія Петрук

Третього четверга травня українці у всьому світі вже традиційно святкують Всесвітній день вишиванки. Ініціаторами такого свята стали студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича ще у 2006 році. У цей день організатори закликають вдягати вишиванки на навчання, роботу чи просто на прогулянку. Цьогоріч українці влаштували флешмоб «Вишиванка єднає українців», у рамках якого українці з різних країн записували відеозвернення і публікували їх у соціальних мережах.

Українські політики теж масово вирішили долучитися до акції. Міністр юстиції Павло Петренко пише, що бути українцем «модно і красиво». «Усі, від малюків, які разом з батьками йшли у садочки, до міністрів українського уряду в цей день одягнули вишиванки», – відзначає політик.

​«Не зраджуємо традиціям!» – закликає лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

​Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вдягнуло вишиванки «як символ національної єдності і незнищенного прагнення до свободи». І зазначає: «Але ці речі не завжди даютьcя легко й безболісно. Численні імперії намагалися знищити українців, але їм не вдалося зламати нашу волю».

​«Вишиванка! Символ української нескореності, свободи і єдності! Що є прекрасніше за наші вишиванки?..» – пише Валентина Руденко.

​Андрій Тетерук відзначає, що вишиванки «прикрашають сьогодні мільйони усміхнених українців». «Різнобарвні українські вишиванки витісняють з України похмурі колорадські стрічки!» – додає народний депутат.

​Тим часом зіркові українці також приєднуються до святкувань. Український співак Святослав Вакарчук у своєму Твіттер написа: «Немає нічого красивішого, ніж українська жінка в вишиванці!»

​Тоді як Олександр Педан ділиться фотографією своєї французької вишиванки: «Рік тому я святкував його в Парижі із українською діаспорою! Сорочка, до речі, робота цієї дівчини, нашої парижанки Юлі!».

Не оминають святкування Дня вишиванки й у різних країнах світу. Амбасадор посольства України в Канаді Андрій Шевченко запрошує всіх приєднатися до свята в Оттаві. «Для мене вишиванка – це сила. Це броня, це оберіг, це вишитий лист від минулих поколінь майбутнім», – зазначає політик.

​Сейм Польщі також не ігнорує свята: «#День_вишиванки в Сеймі Республіки Польща... на саміті глав парламентів країн Центральної і Східної Європи»

​Як вже зазначалося, цього року стартував міжнародний флешмоб «Вишиванка єднає українців». Олена Калич з Абу-Дабі у відеозверненні розповідає про свою вишиванку: «Я люблю свою вишиванку, тому що її мені подарувала моя люба матуся». «Вишиванка – національна святиня, символ духовного багатства, родинної пам’яті і поваги. Це не тільки наше традиційне вбрання, це набагато більше, ніж одяг», – пише дівчина.

​«І сьогодні ми стоїмо з синами в центрі Мілана, в сонячній Італії, де працюють, творять, моляться сотні тисяч рідних українців. І ми хочемо закликати українців в рідній Україні, далеко по всіх континентах одягнути рідні вишиванки і признатися, що ми українці, що ми маємо родинний оберіг, який єднає всіх українців в світі», – звертається до українців родина співаків Дворських.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG