Доступність посилання

ТОП новини

Янукович «онлайн»: чи потрібна його віртуальна присутність у суді?


Віктор Янукович під час відеозв'язку. Ростов-на-Дону, листопад 2016 року
Віктор Янукович під час відеозв'язку. Ростов-на-Дону, листопад 2016 року

Президент-утікач Віктор Янукович знову не з’явився, навіть віртуально, в Оболонському районному суді міста Києва, де проводили чергове засідання за звинуваченням його у державній зраді. Адвокати кажуть, що Янукович прагне долучитися до засідання, але прокурори його не хочуть слухати. Прокурори ж заявляють, що йому запропонували три засоби втілення такого бажання і він жодним не скористався. Якщо Янукович не з’явиться в суді і надалі, хоча б через відеозв’язок, то судовий процес може продовжитися заочно. Протягом всього засідання 18 травня захист намагався перенести подальший розгляд і врешті цього домігся. Це – затягування, стверджують у Головній військовій прокуратурі.

​Адвокати Януковича хочуть аби Міністерство юстиції України та Оболонський суд звернулись до Мінюсту Росії та Ростовського суду із проханням забезпечити відеозв’язок із підсудним. Посилаються на правила забезпечення міжнародної правової допомоги.

Суддя Дев’ятко наголосив, що Віктор Янукович звинувачується у державній зраді, зокрема у закликах введення російських військ, тому співпраця із правоохоронними органами Росії в даному випадку не є можливою, на думку суду.

«За такого обвинувачення суд вважає, що звернення за міжнародною правовою допомогою в рамках цієї справи до Російської Федерації буде суперечити тій меті та завданням конвенцій, які були раніше підписані між Україною та Російською Федерацією. Суд роз’яснює стороні захисту, що в обвинуваченого Януковича є не лише право на участь в судовому засіданні, але є й обов’язок з’явитися в судове засідання», – наголосив суддя.

Чому Янукович не з'явився на суд навіть віртуально? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Почути не кожного – правова боротьба за включення

Адвокати Януковича запевняють, що екс-президент готовий співпрацювати і вийти на зв’язок у будь-який момент, але із Ростовського суду. Відмову виконати запропоновані звернення захист вважає небажанням чути Януковича. Адвокат Віталій Сердюк заявив, що через відмову Оболонського суду звернутися по міжнародну правову допомогу до Мінюсту, захист готуватиме звернення до Європейського суду з прав людини.

​На їхню думку, «скайп»-зв’язок не дає можливості встановити особу, а також адвокати наголошують, що суд не роз’яснив, чи треба, щоб поруч із Януковичем перебував співробітник прокуратури. Щодо особистої присутності підзахисного у суді, кажуть, що це можливо тільки після того, як буде розслідуваний замах на вбивство Віктора Януковича.

«Звичайно, легше казати, що він у чомусь винен і не чути його позицію у відповідь. Ми бачимо, що прокуратура намагалась застосувати такий сценарій – провести засідання без участі нашого клієнта, не почувши його думку. Таке не вийде», – заявив адвокат Віталій Сердюк

​Віктору Януковичу запропонували включитися через відеозв’язок трьома способами, які не потребують перебування саме у Ростовському російському суді, пояснюють прокурори. Навіть ця можливість є певними поступками стороні, наголошує прокурор Руслан Кравченко. У підготовчому засіданні обвинуваченого не допитують і воно може відбуватись за його відсутності, зазначають прокурори і звинувачують адвокатів у затягуванні процесу.

Брати участь у відеоконференції є його правом, а не обов’язком. Він ним не скористався
Руслан Кравченко

«Ці заяви направлені на маніпулювання думкою суспільства. Вважаю, що дані дії спрямовані на затягування судового процесу. Брати участь у відеоконференції є його правом, а не обов’язком. Він ним не скористався. Про яку щирість заяв надалі можна говорити?» – зауважує Кравченко.

Один же раз відеодопит спрацював чи ні?

Захист нагадує, що у справі про розстріли Майдану Янукович давав свідчення у Святошинському суді через телеміст і запит тоді надавали саме через Мінюст.

Адвокат родин Небесної сотні Віталій Титич наголошує, що це було прогнозовано: представники Януковича спланували цю схему тоді, аби її легалізувати і використовувати тепер. Він передбачав це і писав у блозі ще восени минулого року – до чого насправді веде той допит, який викликав стільки уваги.

«Юрист, який трошки стратегічно мислить, мав це передбачати. З огляду на те, що відбулось тоді, як формально виглядали спроби притягнути Януковича до відповідальності, а за результатами мали шоу, яке створило позитивні преюдиції для Януковича, які зараз використовує його захист», – зауважує Титич.

Прокурори подали клопотання про проведення так званого «заочного» судового процесу, тобто за відсутності Віктора Януковича. Пояснили це тим, що президент-утікач переховується від слідства, перебуває в розшуку і не з’являється в суді. Для вивчення документів захист попросив перерву, яку суд надав до 29 травня.

​Прокуратура просить довічного ув’язнення для Януковича. Руслан Кравченко каже, що у разі обвинувального вироку – спецслужби зможуть привести вирок у виконання.

​Адвокат родин Небесної Сотні Віталій Титич вкотре пророчить, що у справи немає майбутнього, і чим абсурднішим буде вирок, тим більше радості буде у Віктора Януковича, бо з’являться мотиви звертатись до міжнародних інстанцій і стверджувати про політичне переслідування.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG