Доступність посилання

ТОП новини

Трамп повертає втрачені при Обамі позиції США на Близькому Сході – експерт


Президент США Дональд Трамп взяв участь в Арабсько-ісламсько-американському саміті в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, 21 травня 2017 року
Президент США Дональд Трамп взяв участь в Арабсько-ісламсько-американському саміті в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, 21 травня 2017 року

Дональд Трамп намагається виправити помилки Барака Обами і поліпшити послаблені позиції США на Близькому Сході. Таким чином оцінив Радіо Свобода перебування американського лідера у Саудівській Аравії експерт «Майдану закордонних справ» Олег Бєлоколос. Цей закордонний візит Трампа є для нього першим на посаді президента США. Після Саудівської Аравії він має відвідати Ізраїль, Ватикан, а також узяти участь у саміті лідерів країн «Групи семи» на Сицилії в Італії і потім у зустрічі НАТО у Брюсселі. Як зауважив Олег Бєлоколос, при всій важливості протидії угрупованню «Ісламська держава», найбільший виклик Сполученим Штатам кидає зараз КНДР. А про Україну адміністрація Трампа згадуватиме, співпрацюючи з Росією, стверджував експерт.

Під час попередньої адміністрації позиції Сполучених Штатів саме на Близькому Сході були дуже слабкими

– Пріоритетна проблема для зовнішньої політики США – це все ж таки ядерна програма Північної Кореї, яка знову здійснила запуск ракети. Друге питання, про яке багато говорив Трамп і під час своєї виборчої кампанії – це боротьба з «Ісламською державою». Також ми бачили, що йдеться про укладання дуже серйозних контрактів про поставки військової техніки зі Сполучених Штатів до Саудівської Аравії. Дійсно, візит Трампа до Саудівської Аравії наповнений досить позитивними результатами і для військово-промислового комплексу США. Тобто, поки що воно все виглядає досить позитивно для закріплення позицій США у цьому регіоні. Оскільки під час попередньої адміністрації позиції Сполучених Штатів саме на Близькому Сході були дуже слабкими.

Олег Бєлоколос
Олег Бєлоколос

– А чому так склалося – які були можливо допущені помилки, на що варто звернути увагу президентові Трампу?

Є дуже багато викликів у зовнішньополітичній сфері для Тампа, є дуже багато завдань, які не виявляться для нього легкими

– Я просто згадую, як свого часу президент Обама починав із виступу в Каїрському університеті й казав, що США хочуть налагодити новий діалог із мусульманським, з арабським світом. Нічого з того не вийшло. Обама так і не зрозумів, що радикальні ісламісти ненавидять США не через те, що ті проводять певну політику. Вони ненавидять США просто тому, що ті існують. Можливо, у людей з адміністрації Трампа є певне розуміння в цьому плані й вони усвідомлюють, що слід протиставляти якусь реальну силу. От подивимося, як усе це буде розгортатися. Є дуже багато викликів у зовнішньополітичній сфері для Тампа, є дуже багато завдань, які не виявляться для нього легкими. Адже вдома у нього розгортаються відомі події, що послаблюватимуть його позиції на міжнародній арені.

– Протидія екстремістським угрупованням на кшталт «Ісламської держави», проблема провокаційних дій КНДР, війна в Сирії… Чи не загубиться Україна серед цих міжнародних проблем для адміністрації Дональда Трампа?

Позиція США щодо України розглядатиметься через призму відносин із Росією

– Позиція США щодо України розглядатиметься через призму відносин із Росією. Трамп, Сполучені Штати намагатимуться використати певні контакти в Росії, щоб вирішити свої проблеми. Вони не будуть вирішувати проблеми Путіна, вони будуть вирішувати свої проблеми. І якщо Росія буде в нагоді, то вони використовуватимуть ці можливості. Якщо ж ні, то ставлення певним чином зміниться. Україні ж треба просувати своє бачення у Вашингтоні серед і республіканців, і демократів. Можливо, варто десь і з американським бізнесом говорити, залучати його в Україну. Щоб США мали більш вагомі інтереси в Україні.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG