Доступність посилання

ТОП новини

Найближчим часом буде запроваджений візовий режим із Росією?


Реалізація проекту «Стіна» на українсько-російському кордоні. Харківська область, 20 квітня 2016 року
Реалізація проекту «Стіна» на українсько-російському кордоні. Харківська область, 20 квітня 2016 року

Наступного тижня Верховна Рада може проголосувати за введення візового режиму з Росією, таку інформацію опублікувало видавництво «РБК Україна», посилаючись на джерела у фракціях «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт». Політологи вважають, що введення або скасування візового режиму – це справа не парламенту, а уряду. Частина експертів вважає, що ввести візовий режим необхідно було давно, оскільки Україна перебуває в стані війни з Росією. Є також думки, що тема введення віз з Росією – це ще один спосіб з боку влади імітувати активну оборону України, а не займатися нею. У Росії упевнені, що візовий режим передусім ударить по самих українцях.

​Фракції «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» наступного тижня можуть проголосувати за введення безвізового режиму з Росією. Таку інформацію опублікувало видавництво «РБК Україна», посилаючись на свої джерела в цих фракціях. Нібито вже цього тижня в парламенті проведуть звірку голосів, щоб знати вірогідність результативного голосування.

Депутати можуть ухвалити тільки постанову рекомендаційного характеру для уряду щодо введення візового режиму. Рішення повинен буде ухвалювати уряд, вважає політолог Тарас Чорновіл. На його думку, візовий режим з Росією як з країною-агресором прийняти вже треба було давно. Візи можна звести до найпростішої перевірки по базі даних на кордоні. Але можна ввести й жорстку повноцінну систему, коли за візою треба буде звертатися в консульство й чекати відповіді. Проте Україна також відчує на собі санкції у відповідь з боку Росії, вважає Тарас Чорновіл.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Для цього буде необхідно відкривати цілу мережу російських консульств. Для України кожне нове російське консульство – це нова проблема
Тарас Чорновіл

«Буде «дзеркальна відповідь» з боку Російської Федерації. Для цього буде необхідно відкривати цілу мережу російських консульств. Для України кожне нове російське консульство – це нова проблема. Тому що навколо російських консульств, згадаєте Харків, згадаєте Одесу, створюється резидентура, диверсійні групи. А нам доведеться ставити 20 додаткових консульств. Плюс, якщо ми вводимо візовий режим для ворожої Росії, нам доведеться вводити візовий режим і для дружньої Білорусі», – пояснює політолог.

Введення віз, безумовно, дозволить краще контролювати й запобігати в'їздові небажаних осіб з Росії. Проте сам по собі візовий режим нічого не дасть. Потрібні суворіші заходи щодо Росії як держави-агресора, вважає голова організації «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Це рішення з точки зору ефективності викликає сумніви
Богдан Яременко

«Це ще один спосіб з боку влади імітувати активну оборону України, а не займатися нею. Це рішення дуже важко критикувати з точки зору, що воно не треба. Але з точки зору ефективності воно викликає сумніви. Сьогодні – фактично стан війни, і він повинен був би передбачати повну заборону на подорожі як громадян Росії, так і громадян України в Росію, за винятком тих, що мають особливі дозволи», – говорить Яременко.

Чи виставлятимуть на голосування у Верховній Раді питання візового режиму, остаточно не відомо, проте російські політики відреагували миттєво. Голова комітету інформаційної політики Ради федерації Росії Олексій Пушков у Твітері написав: «Декілька мільйонів українців, що заробляють гроші в Росії, будуть головними жертвами у разі введення віз Києвом. Для Росії збиток нульовий».

Колишній український прем’єр-утікач Микола Азаров також висловився в одному з російських радіоефірів з приводу можливого введення віз між Україною і Росією: «Як можна розірвати родинні зв'язки, коли 14 мільйонів українців мають родичів у Росії. Десь брат живе, сват, син, дочка».

Наразі громадяни Росії можуть в'їжджати в Україну без отримання візи за наявності закордонного паспорта і за умови, що вони не перебувають у «чорних списках», складених спецслужбами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG