Доступність посилання

ТОП новини

Потяг до моря: «Укрзалізниця» запускає додаткові потяги на курорти


Київ – Щонайменше 15 додаткових потягів, які ходитимуть влітку до популярних курортів, запускає «Укрзалізниця», повідомляють у компанії. Водночас додаткові потяги не охоплюють всі найпопулярніші влітку туристичні напрямки, не забезпечують комфорту для пасажирів, а електронна система продажу квитків може давати збої, наголошують експерти та депутати профільних комітетів парламенту. Частина з них стверджують, що «Укрзалізниця» не готова до літнього сезону через зношення обладнання та через корупцію, яка вимиває кошти з цього підприємства.

З 22 травня почався продаж квитків на додатковий швидкісний поїзд класу «Інтерсіті+» сполученням Київ-Одеса-Київ, повідомляє прес-служба Укрзалізниці. Цей потяг курсуватиме щодня, починаючи з 16 червня по 30 серпня, з Києва вирушатиме вранці, а до Одеси прибуватимев обід. Це вже другий потяг типу «Інтерсіті», який ходить до Одеси.

Загалом на період відпусток Укрзалізниця вже відкрила продаж квитків на 15 додаткових літніх поїздів, які ходитимуть з кінця травня і до середини вересня із Києва, Львова, Дніпра та Харкова до південних курортів: Бердянська (з 2 червня), Генічеська (з 1 червня), Одеси (з 25 травня) та Херсона(з 26 травня).

Переважна більшість з них – це нічні потяги зі стандартними плацкартними і купейними вагонами, повідомив Радіо Свобода заступник директора департаменту залізничних перевезень далекого сполучення «Укрзалізниці» Олександр Толкачов.

Загалом плануємо запустити 26 додаткових потягів
Олександр Толкачов

«Ми призначили 15 тимчасових потягів на літній період, ще сім – у процесі призначення. Загалом плануємо запустити 26 додаткових потягів. Серед них один потяг – типу «Інтерсіті». Решта – або нічні, або денні потяги, з пасажирськими (купейними та плацкартними) вагонами», – повідомив Олександр Толкачов.

За словами посадовця, цього року «Укрзалізниця» планує закупити 38 пасажирських вагонів упродовж року, з них 12 – вже закупили, їх використають у літніх потягах, які сполучатимуть великі українські міста з морськими курортами.

Квитки на ці літні поїзди вже в продажу на сайті Укрзалізниці та в залізничних касах.

Укрзалізниця здатна оперативно задовольняти зростання попиту на залізничні квитки улітку, однак наразі підприємство не враховує всіх популярних туристичних напрямків, які цікавлять українців, визнає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

Є змога оперативно впливати на попит як за рахунок нових потягів, так і через збільшення кількості вагонів
Сергій Вовк

«Політика «Укрзалізниці» щодо запровадження літніх поїздів є більш-менш стабільною рік від року. Остання інформація – додатковий потяг «Інтерсіті» з Києва до Одеси, це один з найбільш завантажених напрямків. У цьому випадку є змога оперативно впливати на попит як за рахунок нових потягів, так і через збільшення кількості вагонів у конкретному потязі. З іншого боку, чимало українців для відпочинку обирають Карпати. Тут залізничникам теж треба активізуватися», – визнає аналітик.

Зі свого боку, представник ПАТ «Укрзалізниця» Олександр Толкачов стверджує, що додаткові потяги до західних областей з’являються напередодні календарних свят та кожних вихідних. Так, влітку на вихідні туристичний потік забезпечують додаткові чотири потяги, визнає посадовець.

Окрім того, «Укрзалізниця» запускає нові маршрути, які допоможуть українцям поїхати на відпочинок чи вік-енд до найближчих країн ЄС.

Статистика місцевої влади та готельних експертів свідчить, що Одесу відвідують майже два мільйони туристів на рік,

а якщо рахувати морське узбережжя міста і області – то сюди в літній сезон приїжджає 3,5 мільйона туристів. Для порівняння, річний потік туристів до Львова – близько двох мільйонів. Тоді як на Закарпаття, за даними обласної влади, приїжджає понад 50 тисяч туристів на рік.

Держстат, до того ж, повідомляє, що Україну відвідують 13 мільйонів іноземних туристів на рік. Більш ніж половина з них приїжджають у теплий сезон, причому частина відвідують не лише Київ, а й курортні напрямки на півдні та заході держави. То ж поліпшення роботи залізниці на курортних напрямках впливає і на туристичну привабливість держави, визнають експерти.

За словами Сергія Вовка, серед напрямків для додаткових потягів немає міст, розташованих поруч із Кримом. Це не означає, що потік туристів на анексовані території повністю відсутній, це, скоріше, відображає державну політику щодо окупованих територій, уточнює він.

Літній потяг – гірший сервіс?

Те, що потяг є додатковим, не повинно означати погіршення сервісу в порівнянні з регулярними рейсами, стверджують у «Центрі транспортних стратегій». Якщо пасажир все ж зіткнувся з проблемою – лише численні скарги дають змогу її вирішити, визнає Сергій Вовк. Однак реально, за його інформацією, технічний стан літніх потягів – далекий від справного, через дефіцит якісних вагонів та локомотивів.

«Літо є доброю нагодою зробити залізничні сервіси більш зручними. Так, у ЄС є потяги з кращою можливістю для перевезення велосипедів. В Україні ж, якщо люди їдуть на відпочинок з велосипедами, то вони змушені залишати їх у тамбурі, а це збільшує ризик пошкодження чи викрадення їх», – наголошує експерт.

Ще одним необхідним кроком він називає поліпшення роботи сервісу електронного продажу квитків, оскільки влітку зросте навантаження на нього і збільшиться ризик махінацій.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань транспорту, депутат від «Народного фронту» та колишній представник в уряді від «Укрзалізниці» Ігор Васюник говорить про те, що потрібно збільшувати частку денних швидкісних потягів на курорти, оскільки вони є найкращими за поєднанням комфорту та вартості квитків. Певні позитивні зміни він вже бачить, однак закликає уряд і підприємство до глибокої модернізації залізничної інфраструктури.

Треба знайти великі кошти на глибоку модернізацію вагонів, електровозів та тепловозів. За один-два роки цього не зробиш
Ігор Васюник

«Укрзалізниця» нічого нового не вигадала: нові потяги влітку ідуть на південь і захід, ці туристичні потоки легко передбачити. Треба знайти великі кошти на глибоку модернізацію вагонів, електровозів та тепловозів. За один-два роки цього не зробиш. Найкомфортніший потяг, і доступний за ціною – «Інтерсіті», тож сподіваюся, що цього типу поїздів з часом побільшає. Однак ще потрібно трохи часу, щоб забезпечити весь пасажиропотік на усі напрямки комфортними вагонами у літній період часу», – припускає депутат.

Зі свого боку, колишній перший заступник міністра інфраструктури, а нині директор напрямку «Інфраструктура» в Українському інституті майбутнього Володимир Шульмейстер не вважає, що цього літа якість залізничного сервісу суттєво зміниться. Причина – корупція: ідеться про кілька груп впливу, які заробляють або в галузі закупівель залізниці, або ж просто затримують значні кошти підприємства на банківських рахунках, щоб мати зиск від пов’язаних банків, стверджує екс-посадовець. Потрібна щонайперше заміна керівництва «Укрзалізниці» з подальшим притягненням його до відповідальності, а також реанімація рухомого складу, стверджує Володимир Шульмейстер.

Є кілька груп впливу, які наживаються на великому підприємстві. Це відображається і на пасажирських перевезеннях
Володимир Шульмейстер

«Укрзалізниця» наразі мені нагадує тварину, в якій живе кілька груп паразитів, які не контролюють одне одного. І вони можуть з’їсти тварину і загинути самі. Є кілька груп впливу, які наживаються на великому підприємстві. Це відображається і на пасажирських перевезеннях. Так, із 200 запланованих капремонтів вагонів – відремонтували тільки 15, виникнуть питання і з тягою. Залізниця неготова до літа – вона лише на 6% забезпечена запчастинами. Є група впливу на закупках, яка живе з відкатів», – повідомляє експерт, посилаючись на свої джерела на залізниці.

Зі свого боку, керівництво «Укрзалізниці» стверджує, що активно протидіє корупції у своїх лавах. Що ж до поліпшення стану вагонів, то за п’ять найближчих років залізничники мають намір модернізувати половину з них.

Стратегія розвитку залізниці: від субсидування – до оптимізації

Поширеною помилкою колишньої та нинішньої влади є прагнення витягати гроші з більш прибуткових залізничних вантажних перевезень і дотувати пасажирські, зберігаючи нинішній рівень цін та сервісу, визнає колишній міністр транспорту України Йосип Вінський.

В ході так званої реформи «Укрзалізниці» відбулося поєднання двох речей: непрофесійного підходу та примітивного популізму
Йосип Вінський

«Згідно з підписаними європейськими документами, вантажні та пасажирські перевезення мають бути розділені: тут не може бути перехресного субсидіювання. На жаль, в ході так званої реформи «Укрзалізниці» відбулося поєднання двох речей: непрофесійного підходу та примітивного популізму. Як наслідок, за десятиліття парк пасажирських вагонів зменшився від свого максимуму на 60%. Якщо так триватиме надалі, то до моря ми ходитимемо пішки», – іронізує екс-міністр.

Йосип Вінський наголошує: нині Україна має тільки 12 денних потягів підвищеного комфорту або подібних до них, тому, на його думку, «Укрзалізниця» просто не має змоги перекинути їх на курортні пасажиропотоки. Можна говорити лише про певне ущільнення графіків їхньої роботи.

«Можна поставити за рахунок зміни графіку разові подорожі за популярними напрямками, але на регулярній основі це зробити неможливо. Окрім того, за наших реалій не можна переходити суто на денні перевезення, бо у сумі вони дорожчі за нічні. Адже після «Інтерсіті» людині треба зняти номер в готелі, тобто після денного потягу вона це робитиме о восьмій вечора. Під час коротких поїздок нічні потяги зменшують витрати мандрівника. Тому потрібно розвивати і денні, і нічні перевезення для різних категорій пасажирів. А попит вирішуватиме, на які з них варто витрачати гроші», – підсумовує Йосип Вінський.

І він, і частина експертів говорять про відсутність ефективної стратегії розвитку залізничного транспорту. Водночас в «Укрзалізниці» презентують свій проект стратегії, який передбачає і збільшення прибутків від підприємства, і модернізацію інфраструктури.

Наразі залізниця принесла державі за чотири місяці прибуток обсягом 98 мільйонів гривень.

Член комітету Верховної Ради з питань транспорту, депутат від «Батьківщини» Сергій Євтушок наголошує, що «залізнична» стратегія має бути підтримана парламентом і повинна передбачати чіткі джерела фінансування.

Потрібен комплексний підхід, а не авральне «гасіння пожежі» чи точкове вирішення питань курортного сезону
Сергій Євтушок

«Ми бачимо суттєвий дефіцит пасажирського рухомого складу, тож «Укрзалізниця» має отримати додатковий ресурс на вагони. Те, що додаткові заходи запроваджуються у літній сезон – позитив. Однак все одно будуть черги та дефіцит квитків. Вихід – це комплексне реформування залізниці, – уточнює депутат. – Стратегія має передбачати аналіз видатків, напрямки, де їх можна оптимізувати, те, які потяги є збитковими і як подолати ці збитки й отримати ресурс для розвитку. Потрібен комплексний підхід, а не авральне «гасіння пожежі» чи точкове вирішення питань курортного сезону».

Зі свого боку, пасажири українських потягів та профільні громадські організації повідомляють про випадки, коли близько половини вагонів залишаються порожніми через хиби планування, а на інших, більш завантажених напрямках – бракує вагонів.

Серед найбільших недоліків у роботі залізничників називають хиби сервісу продажу квитків, бруд у вагонах та їхній технічний стан. Водночас говорять і про певні позитивні зрушення – щодо сервісу у вагонах підвищеного комфорту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG