Доступність посилання

ТОП новини

Манафорт – союзник Трампа, який найбільше нажився на зв’язках з Росією – Bloomberg


Пол Манафорт
Пол Манафорт

Пол Манафорт, колишній радник президента Януковича, наразі є однією з центральних фігур в контексті «російських підозр» навколо Трампа, пише видання Bloomberg.

Менше року тому Манафорт відігравав центральну роль в кампанії Трампа, а за минулі десять років заробив мільйони доларів за просування прокремлівських сил в Україні та поза її межами. Жоден із союзників Трампа не нажився більше на своїх зв’язках з російськими бізнесменами та політиками, як Манафорт. Манафорт заперечує будь-які незаконні дії.

Через підозри про зв’язки Трампа з Росією західні ЗМІ вивчають роль Манафорта в Україні.

«Манафорт зробив для Москви те, що не були в змозі зробити найкращі політтехнологи до нього: допоміг привести прокремлівського кандидата до влади в Києві», – стверджує Bloomberg.

За словами колишнього помічника держсекретаря США Дена Фріда, Манафорт просував Януковича як лідера, який може наблизити Україну до Заходу, але так, щоб це сприйняв і Путін. Це не справдилось.

Або Манафорт не зміг вплинути на нього (Януковича), або він обдурював нас і не мав жодних інших намірів крім отримання своїх величезних виплат
Ден Фрід

«Або Манафорт не зміг вплинути на нього, або він обдурював нас і не мав жодних інших намірів крім отримання своїх величезних виплат», – коментує Фрід.

Манафорт, яий не говорить ні російською, ані українською, збудував тісні робочі зв’язки з Януковичем, обговорюючи через перекладача політику та стратегію в сауні, під час тенісних матчів в пишному палаці Межигір’я, повідомив журналістам Bloomberg неназваний співробітник виборчої кампанії Януковича.

Протягом 2007–2012 років, Манафорт отримав щонайменше 12,7 мільйони доларів, зазначається у рукописних бухгалтерських книгах Партії регіонів, які знайшли пізніше в головному офісі партії.

Манафорт мав контакти і з іншими проросійськими політиками, включаючи Медведчука, який настільки близький до Путіна, що Путін хрестив його доньку. Медведчук вважає Манафорта «найкращим як серед внутрішніх, так і серед іноземних політичних консультантів. Минулорічні події в Сполучених Штатах тільки зміцнили мою думку», – написав Медведчук відповідаючи на запитання Bloomberg.

Після анексії Криму Росією, Манафорт повернувся до України і надавав поради Опозиційному блокові для виборів 2014 року. Один з проросійських політиків Нестор Шуфрич сказав, що це саме Манафорт порадив їм виступати проти НАТО та представляти голос росіян на Сході. В результаті, вони отримали 29 місць в парламенті. Партія сплатила близько 1 мільйона доларів Манафорту.

«Інвестиція в Манафорта виправдала себе. Він – геній», – сказав Шуфрич.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG