Доступність посилання

ТОП новини

Три кандидатури на посаду омбудсмена України. Правозахисники незадоволені


Пікет під Адміністрацією президента. Київ, 24 травня 2017 року
Пікет під Адміністрацією президента. Київ, 24 травня 2017 року

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин виніс на розгляд парламенту всі три запропоновані депутатами кандидатури на посаду омбудсмена – уповноваженого з прав людини. Виголошувати фаворитів члени Комітету не стали. Представники громадськості вважають процедуру непрозорою. Вони наполягають на відкладенні обрання омбудсмена і проведенні належних консультації з правозахисними організаціями.

​На уповноваженого з прав людини депутати запропонували три кандидатури. Це депутат від «Народного фронту» Людмила Денісова, депутат від партії «Блок Петра Порошенка» Сергій Алєксєєв та адвокат Олега Ляшка Андрій Мамалига. На засіданні Андрій Мамалига зробив уточнення щодо висування його кандидатури.

Ініціатива щодо мого висунення належить громадській організації «Комітету визволення політв’язнів», а також Конференції адвокатів міста Києва
Андрій Мамалига

«Одразу хочу зробити невеличку заяву і спростувати інформацію, поширену в ЗМІ, нібито я висунутий Радикальною партією України. На сьогоднішній день нема жодного рішення Радикальної партії або фракції Радикальної партії про моє висунення. Ініціатива щодо мого висунення належить громадській організації «Комітету визволення політв’язнів», а також Конференції адвокатів міста Києва від 27 квітня 2017 року», – заявив Андрій Мамалига.

Згідно з Конституцією, омбудсменом може бути призначений громадянин України, який на день обрання досяг 40-річного віку, а також має досвід правозахисної діяльності. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин одностайно підтвердив, що всі кандидати відповідають визначеним критеріям та можуть претендувати на посаду уповноваженого з прав людини.

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан запропонував рекомендувати на розгляд парламенту всі три кандидатури.

Моя пропозиція рекомендувати всіх трьох і нехай народні депутати вже визначаються, хто із вищезазначених має бути достойним представляти права людини
Валерій Пацкан

«Кожен з вас достойний бути представленим у парламенті і кожен з вас повинен так само виступити з трибуни Верховної Ради. Моя пропозиція рекомендувати всіх трьох і нехай народні депутати вже визначаються, хто із вищезазначених має бути достойним представляти права людини», – сказав Валерій Пацкан.

Інші члени Комітету одностайно підтримали його пропозицію та ніхто не виголошував своєї підтримки жодній з кандидатур.

«Закликаємо провести консультації з українськими правозахисними організаціями» – Кісь

Громадськість вважає процедуру обрання омбудсмена непрозорою, адже їй не дають брати участь в цьому процесі. Представники громадських організацій особисто не зустрічалися із запропонованими кандидатами, тому вважають обрання омбудсмена черговими політичними домовленостями.

​Правозахисна організація Freedom House в Україні закликає голову Верховної Ради відкласти обрання омбудсмена. Про це заявив представник цієї міжнародної громадської організації Зорян Кісь.

Freedom House нещодавно випустила заяву, в якій ми закликаємо голову Верховної Ради відкласти це голосування
Зорян Кісь

«Ми бачимо сьогодні кандидатів, які, за повідомленнями преси, і це особливо не приховується, на жаль, представляють зараз політичні сили, і це можна розглядати, як результати якихось політичних домовленостей. Freedom House нещодавно випустила заяву, в якій ми закликаємо голову Верховної Ради відкласти це голосування і провести належні консультації з українськими правозахисними організаціями», – повідомив Зорян Кісь.

​Термін повноважень нинішнього уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської закінчився 27 квітня цього року. Обирати нового омбудсмена мають 6 червня шляхом таємного голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG