Доступність посилання

ТОП новини

Чий хабарник? Як у Генпрокуратурі обмовили НАБУ (розслідування)


Днями інформаційний простір вибухнув новиною: на хабарі затриманий працівник НАБУ! Ще й на якому – у цілих 150 тисяч доларів. Сенсаційну новину повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган. У соцмережах ширилось обурення: невже новий антикорупційний орган, на який покладає так багато сподівань українське суспільство та західні партнери України, продає кримінальні справи й бере хабарі? При першій же перевірці цієї інформації стало зрозуміло: речниця генпрокурора поширила неправдиві дані. Мало того, що затриманий не працює в НАБУ ще від кінця зими, в роботі бюро, до того ж, немає проваджень, за закриття яких ця людина могла б вимагати гроші. Натомість такі провадження є в інших правоохоронних органів. У яких саме і чому про це в Генпрокуратурі вирішили змовчати, – у розслідуванні програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»).

Надвечір п’ятниці 19 травня речниця генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила про скандальне затримання: «На Сумщині співробітник НАБУ разом зі своїм спільником вимагали від власниці торговельної марки та мережі магазинів 300 тисяч доларів США за припинення стосовно неї кримінального переслідування. На отриманні 150 тисяч доларів співробітник НАБУ та його спільник і були сьогодні затримані».

Затримання Олександра Самкового
Затримання Олександра Самкового

Ледь минає година – і гучне повідомлення з’являється вже на сторінці Національного антикорупційного бюро. Там усе категорично заперечили: «Жодного із діючих співробітників Національного антикорупційного бюро наразі не затримано. Інформація, поширена прес-секретарем пана Луценка, є хибною».

Речниця генпрокурора у відповідь видала короткий пост: «Далі буде», – і виклала скриншот декларацій Самкового Олександра Івановича, де у розіділі «посада» зазначено: «Національне антикорупційне бюро України».

Поки в соцмережах тривала війна між НАБУ і ГПУ, керівники цих правоохоронних органів на початку тижня зустрілися на міжнародному заході з повернення активів колишнього режиму. Із заяв обох склалося враження, що гучну тему попередньо між собою вони не обговорювали.

Але категоричність прокуратури, що затримали саме працівника НАБУ, зникла. Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив: «Подальші дії слідства встановлять, хто має рацію. Виходячи з «прослушки», ми чуємо, що людина працювала в цьому органі».

А з відповідей на запитання журналістів «Схем» стало зрозумілим, що основні аргументи на користь версії, що впіймали саме працівника НАБУ, – це декларація про доходи Олександра Самкового і те, що він нібито сам себе називав працівником НАБУ в телефонних розмовах, які прослуховувалися.

У свою чергу, керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник переконує: названий прес-секретарем Луценка Олександр Самковий звільнився з НАБУ три місяці тому: «Він був звільнений у лютому. Він працював 20 років в СБУ. Але це зі ЗМІ, офіційної позиції не було. Були певні зауваження до його роботи, він сам прийшов, написав заяву. Сказав, що не тягне, і, за нашими даними, повернувся до СБУ. Це неперевірена інформація, тому я зараз підтверджувати не буду».

Керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник
Керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник

Хто вона: таємнича заявниця у справі з хабарем?

Якщо Самковий вимагав гроші за припинення кримінального переслідування мережі магазинів, то для кого? Який саме правоохоронний орган розслідував діяльність цієї мережі? Щоб це встановити, «Схеми» спершу розшукали, у кого ж саме Самковий вимагав хабар.

У Сумах місцеві силовики, які затримували його на хабарі, організували прес-конференцію. Згадується таємнича співвласниця мережі магазинів, у якої Олександр Самковий нібито вимагав гроші за закриття кримінальних проваджень. Географія цієї історії розширилася: заявниця з Харкова, але звернулася до служби безпеки в Сумській області, а затримали вимагальника в Києві.

Прес-конференція сумських силовиків, які затримували Самкового
Прес-конференція сумських силовиків, які затримували Самкового

«Вона в своїй заяві обґрунтовувала це. І на її місці я розумію її, чому звернулася саме до СБУ в Сумській області. Тому що кримінальні провадження були і в Харківському регіоні, і в Києві. Тому це нормальна практика», – вважає начальник слідчого відділу УСБУ в Сумській області Рустам Ісламов.

«Схеми» ж розпочали пошуки таємничої співвласниці мережі магазинів із Харкова.

На початку 2016 року мережею брендових магазинів мережі Symbol прокотилася хвиля обшуків. Проводило їх головне слідче управління Нацполіції України. Причина – нібито встановлені факти ухилення від податків.

У реєстрі судових рішень журналісти «Схем» знайшли близько десятка справ, що стосуються мережі магазинів одягу Symbol і пов’язаних з нею юридичних осіб. Ольга Федорова тут фігурує як директорка й співвласниця. Журналісти з’ясували, що вона і є заявницею у справі з хабарем: саме вона поскаржилася до Сумського СБУ – подала заяву про вимагання коштів.

Справами щодо підозр в ухиленні від сплати податків і контрабандного ввезення товарів займалася Фіскальна служба і Міністерство внутрішніх справ, а оперативний супровід здійснювала Служба безпеки України. Але ж у повідомленні прес-секретаря генпрокурора не було ані натяку, що Самковий пропонував за гроші закрити справи, які ведуть фіскали, МВС чи СБУ. Натомість робився акцент саме на його роботі в НАБУ.

Ольга Федорова, директорка та співвласниця кількох юридичних осіб, пов’язаних із мережею магазинів одягу Symbol
Ольга Федорова, директорка та співвласниця кількох юридичних осіб, пов’язаних із мережею магазинів одягу Symbol

«Схеми» надіслали запит до антикорупційного бюро із назвами компаній, пов’язаних зі згаданою мережею магазинів і Ольгою Федоровою. У відповіді йдеться про те, що у бюро ніколи не було кримінальних проваджень, фігурантом яких є Ольга Федорова чи пов’язані з нею компанії.

Припустити, що затриманий Самковий міг вимагати кошти для працівників НАБУ з метою закриття проваджень, важко, бо таких проваджень у НАБУ просто немає.

Гроші вимагали для не для НАБУ, а для податківців чи СБУ?

Будинок, у якому зареєстрований Олександр Самковий із дружиною, стоїть навпроти академії Служби безпеки України. Тут мешкають переважно її співробітники. На стіні – пам’ятна дошка працівникові СБУ. Двері квартири не відчинили.

Будинок, у якому зареєстрований Олександр Самковий із дружиною
Будинок, у якому зареєстрований Олександр Самковий із дружиною

Дані з бази автовласників вказують, що Олександр Самковий зареєстрований у військовій частині СБУ на вулиці Володимирській, 33. Зі свідчень директора НАБУ Артема Ситника, Самковий тривалий час працював у СБУ і після звільнення з бюро міг повернутися на службу. І хоч запит «Схем» про це в Службі безпеки залишили без розгляду, журналісти помітили, що в документах про звільнення Самкового йдеться про те, що його направили на військовий облік саме до служби мобілізації СБУ.

Таким чином, експрес-розслідування «Схем» встановило, що затриманий на отриманні хабаря Олександр Самковий був звільнений з НАБУ ще в лютому 2017 року. Схоже на те, що і вимагання коштів відбулося зовсім не для працівників новоствореного НАБУ, а для інших правоохоронних органів, які насправді брали участь у розслідуванні діяльності харківського підприємця Ольги Федорової – для податківців або СБУ.

Але про це в Генпрокуратурі чомусь змовчали.

При підготовці цього матеріалу автори з-поміж різних джерел використовували сервіс youcontrol, дані з якого були підтверджені у офіційних державних реєстрах.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG