Доступність посилання

ТОП новини

День народження Фірташа по-віденськи (спецрепортаж)


Український олігарх Дмитро Фірташ нещодавно відсвяткував в Австрії свій день народження. Так він робить уже четвертий рік поспіль, адже не має змоги залишити межі цієї країни, бо його розшукує ФБР. «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») вирушили до Відня, щоб подивитись, хто з українських політичних діячів залишився вірним Фірташеві й приїхав привітати його навіть тоді, коли на нього полюють правоохоронці щонайменше трьох західних країн. Як живеться в Австрії одному з фінансових стовпів влади колишнього президента-втікача Віктора Януковича та людині, яка досі має вплив на українських політиків?

У Відні, столиці Австрії, три роки тому був затриманий український олігарх Дмитро Фірташ. Нині екстрадиції олігарха вимагають владці США та Іспанії. До того ж, Фірташ є фігурантом розслідувань правоохоронців Німеччини. Як живеться вже четвертий рік українському олігархові в австрійській столиці?

Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Дмитра Фірташа журналісти «Схем» спочатку шукають у австрійському реєстрі юридичних осіб. Адресою своєї реєстрації він і досі вказує Київ, проспект Мирного, 12. Але в графі «колишні функції» зазначено, що Дмитро Фірташ мав стосунок до компанії CENTRAGAS Holding GmbH, адреса якої – Відень, Schwindgasse, 5.

За цією ж адресою, відповідно до реєстру, зареєстрована дружина олігарха – Лада Фірташ.

Знімальна група програми «Схеми» прямує за адресою Schwindgasse, 5. Саме в цьому будинку офіс українського олігарха.

Будинок у Відні, де міститься офіс компанії CENTRAGAS Holding GmbH
Будинок у Відні, де міститься офіс компанії CENTRAGAS Holding GmbH

Тут дійсно розташовується компанія CENTRAGAS Holding GmbH.

Але ні охорони, ні автівок Дмитра Фірташа біля будівлі немає. Тож журналісти вирушають за адресою, де, за інформацією «Схем», може мешкати український олігарх.

Будинок, в якому живе Дмитро Фірташ

Елітний район Відня за 20 хвилин від центру міста. Тут камера фіксує дорогі автомобілі й розкішні будинки.

Елітний район Відня
Елітний район Відня

Та лише біля одного маєтку знімальна група помічає групу людей. Численні охоронці у спортивному одязі з радіозв’язком контролюють периметр довкола території будинку.

Охорона Дмитра Фірташа
Охорона Дмитра Фірташа

У цьому маєтку на вулиці Gloriettegasse начебто і мешкає український олігарх з родиною.

Будинок у Відні, в якому мешкає Дмитро Фірташ
Будинок у Відні, в якому мешкає Дмитро Фірташ

Він не може полишати межі Австрії, але має право виїжджати з Відня. На сторінці дружини олігарха Лади Фірташ у Facebook можна побачити фото з відпочинку подружжя у регіоні Карінтія на озері Вертерзеє.

Увечері «Схеми» повертаються до будинку, у вікнах якого горить світло, – схоже, Дмитро Фірташ у місті.

День народження Дмитра Фірташа

2 травня Дмитро Фірташ відзначає свій день народження. Хто ж вітатиме олігарха з його святом?

Під’їхати близько до будинку майже неможливо – доводиться фільмувати з відстані за кілька кварталів від нього, щоб знімальну групу миттєво не помітила численна охорона українського олігарха.

Біля будинку чергують ті ж охоронці.

Серед них можна впізнати і тих бодігардів, які супроводжували Фірташа на судових засіданнях у Відні.

Охорона Фірташа
Охорона Фірташа

Сам олігарх не виходить через головний вхід – камера фіксує лише жінку, схожу на його дружину Ладу.

Жінка, схожа на дружину олігарха Фірташа Ладу
Жінка, схожа на дружину олігарха Фірташа Ладу

Хто з українського політикуму приїхав привітати іменинника?

А тим часом о 13:20 літак, яким користуються бізнесмени Григорій та Ігор Суркіси, із аеропорту Ніцци заходить на посадку у віденський аеропорт «Швехат».

for schemes
for schemes

Знімальна група програми прямує до центру міста, щоб знайти, де ж олігарх святкує день народження.

У центрі Відня біля старовинного палацу автівки й охорона олігарха.

Палац Кобург у Відні
Палац Кобург у Відні

Свій 52-й день народження Дмитро Фірташ відзначає у палаці Кобург, на території якого 6 винних льохів, два ресторани, сад і святкові зали. Святкування триває близько трьох годин.

Із оточення олігарха стало відомо, що не лише австрійські, а й українські соратники неохоче наважуються зустрічатись з Фірташем, адже його дії розслідують одразу в кількох впливових країнах, зокрема за корупційними статтями. Саме тому особливо цікаво побачити, хто з українських політиків продовжує підтримувати тісні стосунки з ним.

Після святкового обіду в палаці Кобург гості роз’їжджаються.

Першим на вулицю виходить екс-голова адміністрації Януковича, а нині народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін у компанії братів-бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів. Усі троє залишають святкування на одній автівці.

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін у компанії братів-бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів біля палацу у Відні, де святкував день народження Дмитро Фірташ
Народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін у компанії братів-бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів біля палацу у Відні, де святкував день народження Дмитро Фірташ

Далі в об’єктив камери потрапляє депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв.​

Депутат від «Опоблоку» Михайло Папієв
Депутат від «Опоблоку» Михайло Папієв

Пізніше «Схеми» поцікавилися у нього, як часто вони бачаться з Дмитром Фірташем. «Я був у Дмитра Васильовича Фірташа цього року два рази. Двічі був. Зустрічалися – спілкувалися», – пояснює він. І додає, що був у Відні на початку травня, коли олігарх святкував свій день народження.

«Але там не було дня народження як такого. Це просто приїхало декілька друзів, знайомих, які привітали його і поїхали назад. Багато там людей не було – було декілька людей з найближчого оточення», – розповів він, але на запитання, хто ще з депутатів вітав Дмитра Фірташа, відповідати не захотів – мовляв, не уповноважений розповідати за інших.

Та повернімося до Відня. Охорона Фірташа готується до виходу олігарха. Спочатку виходить його дружина Лада.

Лада Фірташ
Лада Фірташ

Після неї палац Кобург залишає Ігор Воронін, який у 2002 році він працював заступником голови правління державної НАК «Нафтогаз України».

Ігор Воронін біля палацу, де святкував день народження Дмитро Фірташ
Ігор Воронін біля палацу, де святкував день народження Дмитро Фірташ

У 2006 році він був призначений головою правління ЗАО «Укргаз-Енерго», яку заснували «Нафтогаз України» та скандально відома «РосУкрЕнерго». Одним із власників «РосУкрЕнерго» був Дмитро Фірташ.

Згодом з’явився і сам олігарх у супроводі ще одного народного депутата від «Опозиційного блоку» Івана Мирного.

Дмитро Фірташ у супроводі депутата від «Опозиційного блоку» Івана Мирного
Дмитро Фірташ у супроводі депутата від «Опозиційного блоку» Івана Мирного

Вже в Україні Іван Мирний дуже неохоче спілкувався з журналістом «Схем», ухиляючись від відповідей. На запитання, що його об’єднує чи об’єднувало із Фірташем, він відповів, що колись працював у нього в охороні, а зараз просто товаришує.

«Схеми» поцікавилися в народних депутатів, що їх пов’язує з олігархом.

Михайло Папієв зазначив, що його з ним пов’язує дружба: «Пов’язує мене дружба з кінця 1980-х років, коли ми познайомились з Дмитром Васильовичем Фірташем».

Він переконує, що олігарх не винний, і аргументує свою позицію теорією ймовірності: «Дмитро Васильович є людина не винувата. Він людина, яку переслідують з політичних мотивів. Збіг обставин. Ви знаєте, почитайте і подивіться: збіг обставин, коли йде суд один в одній країні, і тут за збігом обставин, теорія ймовірності – вона не може підтвердити такі речі – що якраз година в годину, хвилина в хвилину після рішення одного суду раптом з’являється обвинувачення. І будь-яка людина, в якої є здоровий глузд, одразу бачить, що шито білими нитками, що це заздалегідь підготовлено було і скоординовано. Хто це робить і як, я не знаю. Але те, в який спосіб це відбувається, і оцей збіг обставин… Може таке статися, так? Але теорія ймовірності каже, що це достатньо неймовірно. Коли воно стається – це вже інше питання, яке підтверджує, що це є політичне переслідування», – розлого пояснював він свою версію подій.

Депутат від «Опоблоку» Михайло Папієв
Депутат від «Опоблоку» Михайло Папієв

Папієв вважає, що Фірташ повернеться в Україну, якщо переможе в усіх цих процесах: «Він повернеться і, наскільки мені відомо, він сказав, що перше місце, куди він поїде, – це до мами, в рідне село. Бо, дивіться, три роки людина має гоніння абсолютно безпідставно і з політичних мотивів».

Щоб поставити ті самі запитання депутатові Льовочкіну, довелося майже два тижні чекати у Верховній Раді. Журналіст «Схем» дзвонив, писав повідомлення у месенджері, але відповідей так і не отримав.

Говорити з журналістами Фірташ не захотів

Після святкування дня народження Дмитра Фірташа охорона завезла подарунки додому, а сам олігарх майже на добу зник з поля зору знімальної групи.

Лише наступного вечора, судячи з численної охорони, він повернувся в будинок на вулиці Gloriettegasse. Загалом тут вдалося нарахувати більш ніж десять охоронців.

Перебуваючи у Відні, «Схеми» звернулись до прес-служби Фірташа з проханням про інтерв’ю. Проте ані позитивної, ані негативної відповіді не отримали. Тому вранці наступного дня знімальна група вирушила до будинку, щоб спробувати поспілкуватися з Фірташем особисто. І хоч охорона переконувала, що його немає вдома, автівка, якою користується олігарх, чекала біля бокових воріт резиденції.

Авто, яким користується Дмитро Фірташ
Авто, яким користується Дмитро Фірташ

На сайті дизайнерської агенції можна побачити фото інтер’єру й території вілли, в якій мешкає Фірташ.

Будинок у Відні, в якому мешкає Дмитро Фірташ
Будинок у Відні, в якому мешкає Дмитро Фірташ

З австрійського реєстру нерухомості вдалося з’ясували, що будинок належить компанії S-Quad Handels und Beteiligungs GmbH. Тим часом в Україні на Фірташа чекає заміська вілла у Конча-Заспі під Києвом.

Заміська вілла у Конча-Заспі під Києвом, зареєстрована на дружину Фірташа
Заміська вілла у Конча-Заспі під Києвом, зареєстрована на дружину Фірташа

Цей об’єкт, зареєстрований на дружину олігарха, добудовували вже тоді, коли Фірташа почали судити в Австрії.

Що в українських правоохоронців є на Фірташа?

«Схеми» запитали керівників українських правоохоронних органів, чи фігурує наразі Дмитро Фірташ у статусі свідка чи підозрюваного у кримінальних провадженнях в Україні.

Директор НАБУ Артем Ситник та генеральний прокурор Юрій Луценко
Директор НАБУ Артем Ситник та генеральний прокурор Юрій Луценко

«У нас є кримінальне провадження щодо посадових осіб Запорізького титано-магнієвого комбінату, яким інкримінується розкрадання 500 мільйонів гривень. І паралельно в ході цього розслідування досліджується питання вибуття з державної власності частки в розмірі 49 відсотків на компанії, які фактично пов’язані з паном Фірташем. Фактично це був комбінат, який на сто відсотків належав державі, потім 49 відсотків було передано кіпрській фірмі, яка пов’язана, за нашими даними, з паном Фірташем», – пояснив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Є справи, пов’язані з олігархом, і в Генеральній прокуратурі.

«У нас є серйозні справи, які пов’язані з підприємствами Фірташа. Наразі процесуальна підозра йому не оголошена. Але по декількох напрямках ми активно працюємо: вимивання коштів із підконтрольних йому підприємств з метою ухилення від податків, а ймовірно, й розкрадання державних ресурсів. Буквально кілька місяців тому ми вийшли на цю справу і активно працюємо», – розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

Програма «Схеми» надіслала запит і до Національної поліції, але на момент виходу програми в ефір відповіді ще не надійшло.

…І ще раз про зустріч Порошенка, Кличка і Фірташа

За три з половиною роки після втечі Януковича один зі стовпів його режиму в Україні так і не став фігурантом жодної гучної справи. Незадовго до президентських виборів Петро Порошенко та Віталій Кличко літали до Відня, де зустрічались з Дмитром Фірташем.

«Винятково таємно та практично непомітно для всіх кандидат у президенти Петро Порошенко та Віталій Кличко зустрілись в Австрії з Дмитром Фірташем. (…) Минулої середи Фірташ задекларував шоколадному баронові Порошенку свою підтримку як кандидатові в президенти України», – писало віденське видання Österreich 2 квітня 2014 року.

Проте і Кличко, і Порошенко спростовують будь-які домовленості з олігархом.

«25 березня, день народження Володимира Кличка. Ми з Віталієм Кличком зустрілися у Відні для того, щоб поїхати привітати його брата саме в цей день. У цей же день там же, де ми зустрілися, був Дмитро Фірташ», – пояснював тоді президент.

«Це день народження мого брата. Я приїхав привітати його. По дорозі я зустрів дуже багатьох людей», – зазначав Віталій Кличко, відповідаючи раніше на запитання журналістів з приводу цієї зустрічі.

Віталій Кличко зняв свою кандидатуру з президентських виборів на користь Петра Порошенка. А на судовому засіданні, на якому вирішувалось питання екстрадиції Фірташа до США, олігарх заявив: «Головне, що ми отримали те, що хотіли: Порошенко – президент, Кличко став мером».

За інформацією джерел програми «Схеми», та сама віденська зустріч нинішнього президента, нинішнього мера столиці України та підсудного олігарха відбулась у готелі «Рітц Карлтон».

Готель «Рітц Карлтон» у Відні
Готель «Рітц Карлтон» у Відні

Кортеж Фірташа і нині можна побачити біля «Рітцу».

Готель «Рітц Карлтон» у Відні
Готель «Рітц Карлтон» у Відні

Уже по дорозі в аеропорт знімальна група програми помітила автомобілі олігарха біля готелю. Зайшовши в хол, впізнала й охоронців Фірташа. Проте, обійшовши всі ресторани, знайти його самого журналісти так і не змогли.

У публічних місцях австрійської столиці українського олігарха побачити практично неможливо. У Відні Дмитра Фірташа охороняють краще, ніж перших осіб держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG