Доступність посилання

ТОП новини

Трамп у Брюсселі сумнівів не розвіяв


Президент США Дональд Трамп (праворуч) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Брюссель, 25 травня 2017 року
Президент США Дональд Трамп (праворуч) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Брюссель, 25 травня 2017 року

Брюссель – Візит до Брюсселя президента США Дональда Трампа не розвіяв сумнівів щодо його відданості союзові НАТО, й зокрема колективної безпеки, яку гарантує ця організація. Офіційними досягненнями консультацій лідерів країн Північноатлантичного альянсу стали нові зобов’язання вносити справедливу частку оборонних витрат, а також повноцінне приєднання НАТО до міжнародної коаліції в боротьбі з тероризмом. Тим часом, представники альянсу запевняють у тому, що НАТО і надалі стоятиме на сторожі європейської безпеки, особливо нині, на тлі нових викликів, зокрема, все більш агресивної Росії

В офіційному плані зустрічей НАТО питання Росії передбачене не було, однак, як заявив голова альянсу Єнс Столтенберґ, підбиваючи підсумки, у четвер в новій штаб-квартирі організації йшлося й про відносини з Москвою.

Він підтвердив, що поштовхом до найбільшого військового зростання НАТО стала агресія Росії в Україні, а сама Росія є однією з причин того, що альянс нині більше інвестує в колективну безпеку, і що він розгортає свою присутність на сході.

«Збільшуючи оборонні можливості, НАТО запобігає конфлікту», – каже Столтенберґ, додаючи, що, на відміну від альянсу, «Росія нарощує свої військові потужності й застосовує їх для зміни кордонів та агресії». Водночас, в альянсі готові до діалогу з Росією задля прозорості та недопущення інцидентів. «Ми зважено й «оборонно» відповідаємо на дії Москви», – заявив голова НАТО.

За його словами, у Брюсселі «багато членів НАТО чітко заявили, що Північноатлантичний альянс й надалі підтримуватиме Україну політично і практично, й буде докладати зусилля для реалізації «Мінська», водночас, продовжуючи свою політику стримування Росії.

У Трампа є усвідомлення, що Україні слід допомагати?

Загалом, союз НАТО, який в часи Холодної війни мав високий рівень військової противаги, за останні два десятиліття дещо втратив ці позиції. Російська агресія в Україні змусила альянс відновлювати ці потужності. На тлі того, що відносини Трампа з Росією якоюсь мірою оповиті таємницею, нині з його заяв, а також свідчень голови Європейської ради Дональда Туска про «однакові позиції щодо України» в ЄС і президента Америки, очевидно, що «українське питання» порушувати у брюссельських зустрічах.

Дипломати тим часом пояснюють, що у Трампа є усвідомлення того, що українцям якось слід допомогти, а Захід повинен стояти на боці України.

Характерно, що черговою інтригою стало те, що президент Сполучених Штатів, закликавши у Брюсселі зосередитися на тероризмі і «загрозі з боку Росії», а також сказавши, що альянс був інструментом «миру і безпеки», не підтвердив своєї прихильності «5-му пункту» Північноатлантичного договору. Саме він є основою НАТО, бо там передбачається, що загроза проти однієї держави-союзниці вважається загрозою щодо всіх 28 держав НАТО, тож всі йдуть їй на допомогу в разі зовнішньої агресії.

Тим часом, Єнс Столтенберґ спробував заспокоїти пристрасті: каже, що «Трамп надіслав потужний сигнал і заявив про відданість США гарантіям безпеки НАТО під час особистих зустрічей», додаючи також, що неможливо бути відданим НАТО і не бути відданим «5-му пункту».

Витрати на оборону зростатимуть, а НАТО приєднується до боротьби з «Ісламською державою»

З боку президента США, тим часом, лунали запевнення: «НАТО майбутнього мусить ретельно сфокусуватись на тероризмі та міграції, а також на загрозах з боку Росії та на східних і південних кордонах НАТО. Ці значні безпекові занепокоєння мають таке ж підґрунтя, щодо якого я говорю дуже прямо з головою НАТО Столтенберґом і членами альянсу: члени НАТО зобов’язані нарешті вносити свою справедливу частку оборонних витрат, виконавши взяті на себе фінансові зобов’язання».

Досі тільки 23 держави із 28 інвестують обіцяні 2 відсотки ВВП в оборону й безпеку. Тож, вочевидь, гроші на військові потреби будуть виділятися інтенсивніше. Для цього кожна з держав, яка не виконує цих зобов’язань, матиме щось на кшталт річного національного плану поступового виділення коштів на військову сферу в рамках зобов’язання перед НАТО.

Трамп повчав лідерів НАТО про оборонні витрати (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Голова НАТО також запевнив, що на зустрічі в Брюсселі була доведена єдність між союзниками Північноатлантичного альянсу та було ухвалено кількох важливих рішень.

За наполягання США було ухвалене рішення щодо повного приєднання Північноатлантичного альянсу до міжнародної коаліції у боротьбі проти угруповання «Ісламська держава». При цьому, НАТО не братиме участі безпосередньо на полі бою, але допомагатиме у підготовці місцевих військових та сил безпеки, надаватиме техніку й консультативну допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG