Доступність посилання

ТОП новини

Екс-«беркутівець» замість учасника АТО? У Дніпрі змінюють керівництво муніципальної поліції


Ілюстративне фото. Дніпро, 26 січня 2016 року
Ілюстративне фото. Дніпро, 26 січня 2016 року

Дніпро – Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що змінює очільника муніципальної міліції. Замість колишнього бійця «Правого сектору» добровольця Кирила Харахулаха посаду обійме екс-беркутівець Андрій Ткаченко. Попри те, що звинувачень у злочинах проти учасників Революції гідності проти Ткаченка не висували, у соціальних мережах піднялася хвиля критики. Однак є ті, хто підтримує це призначення.

Про Андрія Ткаченка, який, за заявою міського голови Дніпра Бориса Філатова, очолить КП «Мініципальна поліція», наразі відомо небагато. За словами самого мера, командир дніпропетровського «Беркуту» брав участь у подіях на Майдані буремної зими 2013-2014 років. Як написав мер, «зупинив непоправне, коли з консерваторії снайпер почав стріляти в дніпровських «беркутів» і поранив шістьох осіб». Який випадок мається на увазі, Філатов не пояснив.

Як зазначив мер, в 2014 році командир полку патрульно-постової служби Ткаченко «організував у Дніпрі ефективну систему безпеки від терактів». Після Революції гідності пройшов люстраційну перевірку й залишився працювати в обласному управлінні Нацполіції Дніпропетровщини. За даними Радіо Свобода, в управлінні логістики та матеріального забезпечення.

Прізвище Ткаченка фігурувало у двох списках українських силовиків, чиновників, суддів, винних у кровопролитті на Майдані, складеному литовськими громадськими активістами та самими євромайданівцями.

Складний час потребує професіоналів?

Борис Філатов заявив: за своє кадрове рішення ні перед ким виправдовуватись не збирається і вважає Ткаченка «професіоналом».

«Я беру на роботу в міськвиконком командира дніпропетровського «Беркуту» часів Майдану – Андрія Ткаченка. Тепер він, а не «правосек» і доброволець Кирило Харахулах, буде командувати муніципалами. Ми живемо у складний час. Який потребує професіоналів», – написав Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook.

«Ручна» структура мера?

Заява про призначення командира дніпропетровського «Беркуту» на керівну посаду підприємства, підпорядкованого мерії, викликала хвилю обурення в соцмережах та серед громадських активістів – учасників Євромайдану та АТО.

Учасник бойових дій на Донбасі Олег Чистопольцев сам нещодавно був звільнений з роботи у комунальному підприємстві мерії після того, як наважився критикувати діяльність міської влади, зазначає: це – «плювок» в обличчя Майдану.

Я чув, поки неперевірену, інформацію, що новопризначений керівник «заводить» разом з собою ще з півтора-два десятки колишніх «беркутівців». Це ті люди, які будуть виконувати накази Філатова, якими б вони не були. Що називається «ручна» структура
Олег Чистопольцев

«Саму цю людину я не знаю. Про його роль на Майдані – теж мало знаю. Але сам факт призначення колишнього командира «Беркуту» – це плювок в обличчя тим людям, які стояли на Майдані. У нормальному, громадянському суспільстві мали б бути якісь акції спротиву, але люди вже починають звикати до такого. У Facebook деяким депутатам від «Укропу» апелюють, щоб вони активніше висловлювали свою точку зору, аж до складання мандатів... Для мене це неочікуване рішення. Мотивують це професіоналізмом. Невже, наприклад, в оточенні того ж Яроша, якого Філатов позиціонує як свого друга, не знайшлось такого професіонала? Я чув таку, поки неперевірену, інформацію, що новопризначений керівник «заводить» разом з собою ще з півтора-два десятки колишніх «беркутівців». Це ті люди, які будуть виконувати накази Філатова, якими б вони не були. Що називається «ручна» структура», – сказав Олег Чистопольцев у коментарі Радіо Свобода.

У міській раді інформацію про поповнення муніципальної поліції «командою колишніх «беркутівців» не підтверджують, посилаючись на те, що навіть призначення нового керівника ще не відбулось офіційно. На сайті мерії очільником комунальної поліції все ще значиться колишній боєць-доброволець Кирило Харахулах.

«Важливе рішення, в правильності якого навіть немає сумнівів»

Утім, частина жителів Дніпра підтримує резонансне рішення міського голови.

Під постом Бориса Філатова на Facebook не один десяток коментарів на кшталт «особисто знайомий з Андрієм Івановичем – справжній професіонал, яких зараз справді мало, здатний на ухвалення рішень в різних нестандартні ситуаціях, а це дуже важливо в будь-який час, це важливе рішення, в правильності якого навіть немає сумнівів».

«Філатов змушений шукати точки опори всередині регіону»

Політолог Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики вважає, що це не перше резонансне призначення в Дніпрі, цьому кроку передувало призначення заступницею мера однієї з лідерок місцевого «Опозиційного блоку» Світлани Єпіфанцевої, яке також викликало обурення в учасників Євромайдану.

Філатов намагається вибудувати стабільну систему управління, опираючись на місцеві кадри, каже експерт і додає: провина головного колишнього «беркутівця» Дніпра в подіях на Майдані не доведена.

Філатов перебуває в гострому протистоянні з «групою Вілкула», у нього неідеальні стосунки з центральною владою, у цих умовах Філатов змушений шукати точки опори всередині регіону, ухвалюючи такі непопулярні рішення
Руслан Бортник

«Враховуючи те, що Філатов перебуває в гострому протистоянні з «групою Вілкула», що в нього є проблеми всередині партії «Укроп», у нього неідеальні стосунки з центральною владою, у цих умовах Філатов змушений шукати точки опори всередині регіону, ухвалюючи такі непопулярні рішення. Разом з тим треба розуміти, що люди, яких він призначає, не є ідеологічними супротивниками Майдану. Це чиновники, це політичні діячі, люди, які служили всім владам… Загалом через столичний Майдан пройшли тисячі «беркутівців» і солдатів внутрішніх військ. Якщо людина причетна до правопорушень, то вона має бути покарана. Не треба забувати, що людина виконувала накази на той момент законної влади, її захищав закон. Дискредитувати людину тільки тому, що він був на Майдані, на мій погляд, несправедливо. Він був співробітником правоохоронних органів і був вимушений виконувати накази свого керівництва. Або давайте доводити, що ця людина в чомусь винна, і тоді він не зможе обійняти цю посаду, або давайте дивитись на плоди його роботи на новій посаді в Дніпрі.. Багато з тих людей, які були по той бік Майдану, потім пройшли горнило АТО і довели, що вони не гірші громадяни, ніж ті, хто був по інший бік», – зауважив у коментарі Радіо Свобода Руслан Бортник.

Комунальна муніципальна поліція: для чого і скільки коштує?

За даними з сайту мерії, комунальне підприємство «Муніципальна поліція» Дніпровської міської ради створене в липні 2016 року. Основними його завданнями визначено «забезпечення прав членів територіальної громади у сфері благоустрою та громадського порядку». Працівники органу займаються безпекою під час проведення свят та масових заходів у Дніпрі, охороняють будівлю міськради, здійснюють рейди для викриття нелегальних точок продажу алкоголю тощо; створення умов для виконання рішень міської ради та її виконавчих органів; забезпечення захисту майнових прав територіальної громади міста». Вони також уповноважені «складати протоколи про адміністративні правопорушення щодо правил благоустрою міста та правил торгівлі».

На матеріальне забезпечення підприємства цього року з міського бюджету вже витратили не один мільйон гривень.

Іронічна реакція соцмереж: «чому не покликати Клименка, Азарова, Януковича?»

Денис Селін: «Дивлюся, як постмайданна влада робить повний «відкат» і реставрацію режиму Януковича, і охоплює смуток. У моєму розумінні Майдан боровся не тільки проти особистостей, а й проти принципів і підходів… Якщо міркувати логікою мера, що потрібні професіонали, то не зрозумію, чому не покликати Клименка, Азарова, Януковича? Вони знають, як управляти, вони порядок точно наведуть».

Максим Дорофєєв: «На жаль, ситуація в «Січеславі» – це лишень локальна проекція антиукраїнської політики всієї держави».

​У соцмережах навіть з’явились карикатури, які обігрують нове призначення і «патріотичний» імідж Дніпра. Автор – Григорій Ключник.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG