Доступність посилання

ТОП новини

Президент Франції: RT і Sputnik – це органи впливу і пропаганди


Президент Франції Емманюель Макрон (праворуч) та президент Росії Володимир Путін. Версаль, 29 травня 2017 року
Президент Франції Емманюель Макрон (праворуч) та президент Росії Володимир Путін. Версаль, 29 травня 2017 року

Версаль – Президент Франції Емманюель Макрон прийняв у Версалі російського президента Володимира Путіна і показав йому виставку, присвячену російському цареві Петрові I, яки пізніше назвав себе імператором, і 300-річчю встановлення відносин між Росією та Францією.

Французькі експерти вже заявляли, що зустріч Емманюеля Макрона з російським президентом виглядає чи не найбільшим дипломатичним випробуванням для французького лідера з часу його інавгурації.

Емманюель Макрон виглядав дуже впевнено, як справжній господар, що приймає гостя у себе, у Версалі, який називають символом величі Франції. При цьому Володимир Путін теж тримався як гість, хоча не міг втриматися від своєї звички запізнюватися – його кортеж приїхав рівно на півгодини пізніше від призначеного часу.

Сирія, Україна і ЛГБТ – основні теми переговорів

Президенти провели переговори за зачиненими від преси дверима, а потім вийшли до журналістів. На прес-конференції Макрон нагадав Путіну про використання хімічної зброї у Сирії, Мінські домовленості і порушення прав ЛГБТ-спільноти у Чечні. Однак президенти також заявили, що знайшли спільну позицію – боротьбу з тероризмом.

«Пан президент запропонував створити робочу групу, у ній будуть делегації, які зможуть відвідувати Москву і Париж, й так, у практичному плані, налагодити співробітництво у боротьбі з терористичною загрозою», – заявив Володимир Путін.

RT і Sputnik – не журналістика, а пропаганда

Прес-конференція виглядала стриманою і спокійною, поки президентам не поставила питання журналістка російського телеканалу RT. Макрон відразу взяв слово і заявив, що працівники цього медіа-ресурсу, а також агентства Sputnik – не журналісти, а пропагандисти.

RT і Sputnik були органами впливу і пропаганди під час моєї президентської кампанії. Вони брехали щодо мене і моєї кампанії
Емманюель Макрон

«RT і Sputnik були органами впливу і пропаганди під час моєї президентської кампанії. Вони брехали щодо мене і моєї кампанії, саме тому я їм не дозволив висвітлювати день виборів у моєму виборчому штабі. І саме тому я вважаю, що вони не виконують свої професійні обов’язки, а займаються пропагандою», – дуже емоційно заявив Емманюель Макрон.

Неозброєним оком було видно, що російські журналісти зачепили його особисто і він мав що їм сказати у відповідь. Володимир Путін у цей час опустив очі і дивився в підлогу.

Експерти, які обговорювали прес-конференцію на французькому телебаченні, відразу відзначили, що Олланд не дозволяв собі такого спілкування з російським президентом.

Нормандська зустріч у найближчі тижні

Україна знову на порядку денному, і Емманюель Макрон закликав до найшвидшого проведення переговорів у «нормандському форматі» для того, щоб Мінські домовленості нарешті було виконано.

Коли журналісти спитали, як зупинити ескалацію конфлікту на території України, то Макрон відповів чітко, що йдеться не про ескалацію чи деескалацію – воєнні дії мають бути припинені, що і прописано у Мінських домовленостях.

Путін погодився на зустріч у «нормандському форматі», але і запросив Макрона приїхати до Москви у найближчі тижні.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG