Доступність посилання

ТОП новини

«Останні в черзі»: Нідерланди сказали «так» Угоді про асоціацію між Україною та ЄС


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і прем’єр-міністр Нідердандів Марк Рютте. Архівне фото
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і прем’єр-міністр Нідердандів Марк Рютте. Архівне фото

Гаага – Нарешті це сталося: Сенат Нідерландів (верхня палата парламенту) 30 травня переважною більшістю голосів проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це остання ланка, якої не вистачало для остаточного зближення українців із ЄС в рамках політичної асоціації. Повне набуття чинності цієї багатостраждальної угоди, яку відстоював Євромайдан, паплюжила Москва, гальмували євроскептики й популісти, поставить крапку в цивілізаційному виборі європейської України. Саме впровадження цієї асоціативної угоди очікується на саміті Україна-ЄС в середині липня.

Нідерландський Сенат у присутності прем’єра та міністра закордонних справ оголошує, що українсько-європейська асоціація нарешті має вільний шлях до набуття чинності. А ще рік тому після референдуму, здавалося, процес її ухвалення зупинений на невизначений термін і з цього глухого кута виходу немає. Нині аж дві третини сенаторів висловили асоціації з Україною свою підтримку. Проти голосувала меншість – ультраправі та ультраліві політики.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в Twitter одразу після голосування написав: «ЄС ухвалює Угоду про асоціацію з Україною. Велика підтримка для зростання України. Важливі єдність та узгоджені дії в ЄС».

Кремль, уражений хронічною українофобією, капостив нам на кожному кроці. Використовував всі наявні ресурси: гроші, пропаганду, брехню, інтриги, розвідувальні структури, групи впливу
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко відреагував енергійною промовою: «Кремль, уражений хронічною українофобією, капостив нам на кожному кроці. Використовував всі наявні ресурси: гроші, пропаганду, брехню, інтриги, розвідувальні структури, групи впливу. Йому підігравали антиєвропейські популістські сили всередині Євросоюзу, які використовували наявні бюрократичні зачіпки та створювали нові».

Як зазначив Порошенко, мета Кремля була одна: «поховати» асоціацію та зупинити курс України на возз’єднання з європейською родиною. Але незабаром Рада ЄС «запустить виконання Угоди про асоціацію з ЄС на повну проектну потужність».

«Місце України – в Європі, а її майбутнє – з Європою» – Юнкер

Наша Угода про асоціацію з її частиною щодо поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі тепер стала на один крок ближче до ратифікації. Я хотів би бачити завершення цього процесу швидко, вчасно, до саміту Україна-ЄС в липні
Жан-Клод Юнкер

Підтримка асоціативної угоди нідерландським Сенатом одразу отримала позитивні реакції з ЄС. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що «це важливий сигнал із Нідерландів та усього Євросоюзу нашим українським друзям: місце України – в Європі, а її майбутнє – з Європою… Наша Угода про асоціацію з її частиною щодо поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі тепер стала на один крок ближче до ратифікації. Я хотів би бачити завершення цього процесу швидко, вчасно до саміту Україна-ЄС в липні», – заявив Юнкер, додаючи, що «ЄС повністю відданий нашому партнерству з українським народом», а впроваджена на тимчасовій основі зона вільної торгівлі «вже збільшила обсяги торгівлі між нами, принесла зростання добробуту підприємцям, допомагає ініціювати і закріпити низку реформ в Україні і надає нові можливості громадянам як Європейського союзу, так і громадянам України».

«Давайте використовувати позитивний імпульс, який генерує сьогоднішнє голосування з метою подальшого зміцнення нашого партнерства», – зазначає голова Єврокомісії.

Вітання Києву та подяку урядові Нідерландів із тим, що нарешті українсько-європейська угода набуде чинності, висловили й голови дипломатичних відомств держав ЄС. Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкявічс надіслав у Twitter вітання Україні та її представникові на міжнародній сцені міністрові Павлу Клімкіну: «Вітаємо Україну та Павла Клімкіна з ратифікацією Угоди про асоціацію вже всіма державами-членами ЄС, завдяки парламенту Нідерландів».

Кулеба: «розворот в бік ЄС завершено»

Андерс Фог Расмуссен, колишній голова НАТО, що є також позаштатним радником президента України, написав: «Гарна новина для України та ЄС, бо нідерландський Сенат ратифікував Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Більше торгівлі, більше робочих місць та міцних партнерських відносин».

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба звертає увагу на те, що із цілковитою ратифікацією Угоди про асоціацію «розворот в бік ЄС завершено».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG