Доступність посилання

ТОП новини

Як живуть морські льотчики, які перебралися на материк після окупації Криму Росією


Під час «Сі Бризу-2016» на військовому летовищі в Миколаєві проходила авіаційна компонента міжнародних військових навчань. Архів прес-центру Командування ВМС України
Під час «Сі Бризу-2016» на військовому летовищі в Миколаєві проходила авіаційна компонента міжнародних військових навчань. Архів прес-центру Командування ВМС України

Понад три роки тому Сакська авіаційна бригада Військово-морських сил України вийшла з Криму. Нині вони дислоковані в Миколаєві. Військова частина була єдиною, що не залишила окупантові в Криму жодної одиниці справної льотної техніки. Як живуть і несуть варту «морські льотчики» тепер?

​«Такий вірний, слухняний… Мені навіть здається, що він розуміє все, що сталося», – каже про відданого друга морських авіаторів, 7-річного лабрадора Блека офіцер прес-центру Командування ВМСУ Ірина Карпюк. У 2014-му разом із господарем, пілотом Сакської авіаційної бригади Військово-морських сил, Блек перелетів із кримського селища Новофедорівка і першим вистрибнув на миколаївську землю.

Ірина Карпюк із Блекою
Ірина Карпюк із Блекою

Про героїзм військовий та побутовий

Про рішучість кримських льотчиків, проявлену три роки тому на практично захопленому «зеленими чоловічками» летовищі, згадує капітан 1-го рангу Олександр Андрух.

«Вони просто герої, хоча ніхто не розповідає і не показує їх. Спромоглися за півгодини перегнати всю справну авіаційну техніку, коли загарбник, окупант вже був на летовищі», – каже він.

Тоді Сакська авіабригада ВМС, яка зберегла вірність Україні, прибула у Миколаїв фактично на «голе місце». Тепер бригада має у своєму розпорядженні два військових містечка.

На військовому летовищі в Миколаєві. Фото прес-центру Командування ВМСУ
На військовому летовищі в Миколаєві. Фото прес-центру Командування ВМСУ

Власноруч, із допомогою волонтерів, облаштували стоянку авіатехніки, збудували штаб та інші інфраструктурні об’єкти.

«Знаходять шефів, вкладають свої гроші. Відремонтували літаки, гелікоптери. Це бригада з високою боєготовністю», – розповідає Олександр Андрух.

Квартирне питання

В анексованому Криму залишились сотні квартир із фонду службового житла Військово-морських сил. Нині на квартирній черзі стоять більш ніж тисяча офіцерів і понад дві тисячі – військовослужбовців-контрактників українських ВМС.

Ситуація така, що люди, які свідомо вибрали Україну, вимушені винаймати житло за гроші. Щоправда, частину витрат на оренду, згідно з наказом Міністерства оборони, держава компенсує.

Розмір цієї грошової компенсації залежить, зокрема, від регіону служби, повідомив начальник відділу розквартирування й землекористування тилу Командування ВМС ЗС України капітан 2-го рангу Олександр Здор.

Що стосується забезпечення житлом особового складу 10-ї бригади морської авіації, то поки ніхто квартир не отримав.

Під час «Сі Бризу-2016» на військовому летовищі в Миколаєві проходила авіаційна компонента міжнародних військових навчань. Архів прес-центру Командування ВМСУ
Під час «Сі Бризу-2016» на військовому летовищі в Миколаєві проходила авіаційна компонента міжнародних військових навчань. Архів прес-центру Командування ВМСУ

«На жаль, за період після того, як підрозділ було дислоковано до материкової частини України, жоден військовослужбовець не отримав квартири», – зазначив Олександр Здор.

Навіть якщо гарнізон віддалений від головної бази флоту – Одеси, це не означає, що проблеми його військових частин мають бути другорядними. В захисті країни важливий кожний підрозділ, наголошує командувач Військово-морських сил, віце-адмірал Ігор Воронченко.

2017 рік в Україні визначений роком Військово-морських сил. Від того, чи зможе Україна «втримати» флот і морську авіацію, залежить обороноздатність Україні і її міжнародний статус морської держави.

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG