Доступність посилання

ТОП новини

Лави ЗСУ України поповнили 80 військових льотчиків


ЗСУ поповнилися 80 військовими льотчиками (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Військова авіація, разом з іншими складовими оборони, має забезпечити стримування агресивних амбіцій Росії – Порошенко

На Харківщині в Чугуєві на військовому аеродромі навчально-авіаційної бригади Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба урочисто випустили молодих офіцерів льотного факультету, які від завтрашнього дня розпочинають службу у військових частинах Повітряних сил по всій Україні. Особливістю випуску нинішнього року є те, що студенти, вперше за багато років, здобували льотну практику за 5-річною програмою навчання, тренуючись на бойових літаках та гелікоптерах. В урочистостях військових авіаційників взяв участь президент України Петро Порошенко. Під час урочистого випускного він оголосив про присвоєння Національного статусу вишу, який готує фахівців Повітряних сил із 1930 року.

Цьогорічні пілоти від Харківського університету Повітряних сил хваляться, що нарешті тримали штурвал, керували літаками і гелікоптерами не лише на тренажерах учбових лабораторій, а й на справжніх бойових авіамашинах. Льотчики винищувальної авіації відпрацювали понад 200 годин льотного часу. В університеті Повітряних сил згадують, що в 2000-х роках доводилося випускати офіцерів геть без льотної практики, бо тоді Міноборони не виділяло кошти на бойові літаки, гелікоптери та бензин для тренувань.

Лейтенант Юрій Кідік отримав диплом льотного факультету, він буде пілотом вертольотів. Новоспечений пілот розповідає: остання тримісячна практика курсантів проходила на летовищах військових частин, де в подальшому вони будуть служити. Днями Юрій Кідік вирушає до авіаційної бригади на Херсонщині.

«За п’ять років ми освоїли три типи вертольотів, починаючи з Мі-2, Мі-8 та Мі-24, в яких різноманітне призначення. Ми маємо наліт у рази більший за попередні випуски. Особисто я набрав 38 годин – це 250 польотів. По випуску, приблизно, має бути 100–150 годин. Те, що ми не добрали норму льотних годин, пов’язано з нестачею авіатехніки, яку нам надає для практики Міністерство оборони», – розповів Радіо Свобода лейтенант Юрій Кідік.

Гелікоптер підтримки піхоти Мі-24
Гелікоптер підтримки піхоти Мі-24

А лейтенант Михайло Чорний вирушає до частини, що поблизу українсько-молдовського кордону, там офіцер керуватиме військовими польотами. Він мріє про сучасне навігаційне обладнання для авіабригади, де служитиме.

«У деяких бригадах уже з’являється сучасна техніка. Там, де я буду служити, – ще застаріла. Завтра їду в Одеську область в пункт наведення. Я вже там був і відпрацьовував керування екіпажами літаків та гелікоптерів», – каже Михайло Чорний.

У Харківському університеті Повітряних сил повідомили, що лави авіаційників поповнять понад 80 лейтенантів, чверть з яких – це продовжувачі військових династій.

Для «стримування агресивних амбіцій Російської Федерації»

У привітальному слові до майбутніх військових пілотів та молодих спеціалістів Повітряних сил президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що в подальшому у бійців будуть сучасні літаки-штурмовики та винищувачі.

За його словами, тільки поточного року на відновлення авіаційної техніки держава виділила майже два з половиною мільярди гривень. Це дозволить українській армії відремонтувати десь 50 авіамашин із відновленою боєздатністю.

Наша військова авіація має, разом з іншими складовими оборони, забезпечити стримування агресивних амбіцій Російської Федерації, буде спроможна завдати адекватну ударну відповідь будь-якому агресору
Петро Порошенко

«Наша військова авіація за своїм призначенням, вогневою потужністю, дальністю бойового застосування має стати тією силою, разом з іншими складовими оборони, аби забезпечити стримування агресивних амбіцій Російської Федерації, яка буде спроможна завдати адекватну ударну відповідь будь-якому агресору. Дотримуючись взятих на себе зобов’язань у рамках мінських домовленостей, наші Збройні сили не застосовують бойової авіації, проте, авіатори несуть бойове чергування протиповітряної оборони держави і виконують завдання з перевезення поранених, військового складу і військового майна», – наголосив у виступі Петро Порошенко.

За розповіддю президента, війна на Донбасі забрала життя 28 випускників Харківського університету Повітряних сил. Пілоти героїчно вели забезпечення армійців боєкомплектами з повітря, за що їхні авіамашини збивали ракетами російсько-сепаратистські сили.

Президент України Петро Порошенко під час церемонії вручення дипломів військовим пілотам, випускникам Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Харків, 24 червня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час церемонії вручення дипломів військовим пілотам, випускникам Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Харків, 24 червня 2016 року

На летовищі авіаційної бригади Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба зібралися сотні людей, аби привітати нових льотчиків-офіцерів і побачити показові польоти бойової авіації, зокрема винищувачів. Аси – випускники університету попередніх років, учасники АТО – продемонстрували фігури вищого пілотажу на літаках, зокрема, Су-25, Су-27, також на бойових вертольотах Мі-8, Мі-24 та інших, що є основою української армії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG